https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Alan Uutiset | 7.12.2016

Pilvivalmistuksella hyöty irti digitalisaatiosta ja globalisaatiosta

Pilvipalvelut kuten Netflix ja Spotify ovat viime vuosina mullistaneet kuluttajien elämää, nyt myös teollisuus etsii tulevaisuuttaan pilvestä, selviää tuoreesta Vaasan yliopiston väitöstutkimuksesta.

Kuvio_pilvivalmistus

– Kyse ei ole ainoastaan teknologisesta muutoksesta, vaan pilvivalmistus voi auttaa teollisuusyrityksiä kehittämään kilpailukykyään monin eri tavoin, sanoo Vaasan yliopistossa aiheesta väittelevä Yuqiuge Hao.

Pilvivalmistus on uusi valmistuksen viitekehys, jossa hyödynnetään pilvilaskentaa (cloud computing) ja johon liittyvät uudet teknologiat, kuten esineiden internet (IoT), virtualisaatio ja palvelukeskeinen arkkitehtuuri (SOA).

Pilvilaskenta tarkoittaa internetissä tapahtuvaa tietotekniikan kehitystä ja käyttöä hajautetuissa ympäristöissä.

– Pilvi on itse asiassa internetiä kuvaava metafora. Pilvilaskenta tarkoittaa, että tarjotaan virtuaalista laskentaa ja hosting-palveluita internetissä. Pilvilaskentaa voidaan käyttää palveluna, kuten vaikka sähköä tai vettä. Se on joustava tapa lisätä kapasiteettia ja mahdollisuuksia ilman, että tarvitsee investoida fyysiseen infraan, Hao selittää.

Pilvivalmistusalusta syventää yhteistyötä

Pilvivalmistuksen yksi muoto on yhteistyöalusta, jota tarjotaan ekosysteemin tai verkoston kaikille yrityksille. Yritykset voivat tehdä pilvivalmistusalustan avulla yhteistyötä eri kumppanien, toimittajien tai asiakkaidenkin kanssa.

– Sen sijaan, että toimitusketjun jokaista yksittäistä yritystä tai tehdasta ohjattaisiin tai valvottaisiin erikseen, tuottajat voivat perustaa pilvivalmistusalustan. Tällainen liiketoimintamalli mahdollistaa sekä sisäisen ja ulkoisen viestinnän sekä yhteistyön useiden yritysten välillä.

Haon mukaan läheisemmän työskentelyn ja tiiviimmän tietojenvaihdon kautta kumppaneista voi tulla jopa virtuaalinen osa tuottajien omaa organisaatiota.

Säästöä kuluissa ja ajassa

– On tärkeää pystyä soveltamaan yrityksen järjestelmiä pilveen: toiminnanohjausta (ERP), valmistuksenohjausta (MES), tuotannonohjausta (PPC) ja etähallintaa (RMA), Hao sanoo.

Kun järjestelmät ovat pilvessä, palvelut ovat joustavia ja niitä voi skaalata nopeasti vastaamaan kysyntää. Pilven avulla voidaan ohjata maantieteellisesti hajautettua tuotantoa.

Pilvivalmistus tuo yrityksille taloudellisia etuja muun muassa IT-kulujen ja huoltokustannusten vähenemisenä ja ajan säästönä verrattuna siihen, että järjestelmät olisivat edelleen paikanpäälle asennettuja.

– Esineiden internetin (IoT) ja big datan tuleminen pilvivalmistukseen voi muuttaa tuotantoon liittyviä liiketoimintamalleja ja edistää pilvivalmistuksen laajentumista. Valmistusprosessissa on entistä enemmän sisäänrakennettuja laitteita, älylaitteita ja älysensoreita, jotka mahdollistavat tiedonkulun tuotannon ja valmistajan sekä myös muiden osapuolien välillä.

Yrityksillä pelkoa

Yritykset kuitenkin epäröivät siirtyä pilvivalmistukseen. Taustalla ovat osaamisen puute ja vaikeus yhdistää pilvivalmistuksen strategiat omaan liiketoimintaan.

Haon tutkimus auttaakin ymmärtämään pilvivalmistuksen käsitettä ja esittelee mahdollisia pilvivalmistuksen toteuttamistapoja. Aineistona hänellä on seitsemän tapaustutkimusta neljästä eri toimialan yrityksestä, jotka ovat myös kooltaan erilaisia keskenään.

Turvallisuus on yritysten keskeinen pilvivalmistukseen liittyvä huoli. Hao kehottaakin tutkijoita ottamaan jatkossa pilvivalmistuksen turvallisuuden, sääntelyn ja standardit tutkimuksen kohteeksi.

Manufacturing Industry and Cloud Computing. Acta Wasaensia 364, University of Vaasa

Uusimmat artikkelit

Euroopan suurin ja modernein taivekartonkikone vihittiin käyttöön Husumissa Ruotsissa

Metsä Boardin Husumin taivekartonkikone on 600 000 tonnin vuosikapasiteetilla Euroopan suurin ja modernein, ja sen tuotannossa käytetty energia on 98-prosenttisesti fossiilitonta

18.4.2024 | Alan Uutiset

Finavia liittyi Suomen vetyklusteriin – valmistautuu vedyn käyttöön ja siihen tarvittavaan infrastruktuuriin lentoasemalla

Finavia osallistuu lisäksi EU-hankkeeseen, jossa yhtiö pilotoi Helsinki-Vantaalla vedyn käyttöä kunnossapidon kalustossa ensimmäisenä Euroopassa.

15.4.2024 | Tutkimus ja koulutus

VTT:n miljoonainvestointi plasma-FIB-pyyhkäisyelektronimikroskooppiin – Huippuluokan materiaalikehitystä teollisuuden tarpeisiin

Suomen ensimmäinen plasma-FIB-tekniikkaan perustuva pyyhkäisyelektronimikroskooppi on otettu käyttöön VTT:n tiloissa Espoossa. Investointi edistää merkittävästi suomalaista materiaalien tutkimusta esimerkiksi vetytalouden, laivateollisuuden ja akkuteollisuuden tarpeisiin sekä palvelee materiaalivaurioiden selvitystä.

Kuinka hyvä 3D-tulostettu ja laserkarkaistu työkalu voi olla?

SSAB:n Borlängen tehtaalla testattiin 3D-tulostettuja työkaluja tuotannossa. Laserkarkaistu lävistin saavutti kolminkertaisen käyttöiän verrattuna alkuperäiseen osaan. Pidemmän käyttöiän lisäksi kustannukset ovat huomattavasti alhaisemmat.

16.2.2024 | Kumppaniartikkeli

Sulzerilla panostetaan asiakassuhteisiin

Maailmanluokan pumppukaupoissa suurin arvo luodaan asiakkaan kanssa.

Espoosta ensimmäinen kaupunki, jonka sähköverkosta tulee pullonkaula puhtaalle siirtymälle?

“Espoossa sähköverkon kapasiteetti tulee vastaan ensimmäisenä ja datan perusteella muutos tapahtuu nyt nopeammin kuin kukaan olisi vielä muutama vuosi sitten uskonut”, Carunan asiakkuusjohtaja Kosti Rautiainen sanoo.

Metsä Tissuen Kreuzaun tehtaalla siirryttiin puupelletteihin - päästöt vähenevät 30 000 CO2-tonnia vuodessa

Siirtymän taustalla oli yksinkertainen idea vaihtaa polttoainetta, mutta säilyttää tekninen infrastruktuuri ennallaan.