https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Suomalaiset eivät pidä robotteja uhkana työpaikoilleen: hoitoalalle niistä ei kuitenkaan ole

Suomalaisten suhtautuminen robotteihin on kaksijakoinen: robotisaatiota ei pidetä yksiselitteisesti hyvänä tai pahana asiana. Solitan teettämästä kyselytutkimukseen vastanneista vain 22 prosenttia piti robotteja uhkana oman alan työpaikoille. Robotteja ei kuitenkaan pidetä inhimillisyyden korvaajina. 

solita

Suomalaisista 27 prosenttia suhtautuu hoitavaan robottiin myönteisesti, mutta vain 5 prosenttia on täysin samaa mieltä siitä, että voisi antaa robotin hoitaa itseään ja lähiomaisiaan. Ikäluokan 30-39 -vuotiaat vastaajat suhtautuvat myönteisimmin hoivakuorman siirtämiseen roboteille. Naiset suhtautuvat robotteihin hoitotyön korvaajina selvästi miehiä negatiivisemmin. Naisista vain 16 prosenttia on täysin tai jokseenkin sitä mieltä, että voisi antaa robotin hoitaa itseä tai lähiomaista, kun miehistä 38 prosenttia suhtautuu asiaan positiivisesti.               

Robotti ei ole suomalaisten mielestä myöskään ratkaisu yksinäisyyteen. Tutkimukseen vastanneista suomalaisista 66 prosenttia on täysin sitä mieltä, etteivät robotit voi koskaan korvata ihmisen seuraa, eivätkä ne voi olla ratkaisu ihmisten yksinäisyyteen. Vastaajista kymmenen prosenttia uskoo, että robotit voivat olla ratkaisu yksinäisyyteen ja pystyvät korvaamaan ihmisen seuran.

Robotit vapauttavat rutiinityöstä

Vaikka suhtautuminen robotteihin hoitoammattilaisten korvaajina on kansalaisten keskuudessa nuiva, suomalaiset eivät suhtaudu robotteihin kaikissa asioissa negatiivisesti. Tutkimukseen vastanneet eivät esimerkiksi pelkää, että robotit vievät tulevaisuudessa oman työpaikan.

Vain 22 prosenttia vastaajista piti robotteja uhkana oman alan työpaikoille. Alle 30-vuotiaat suomalaiset pelkäävät eniten oman alan työpaikkojen puolesta. Tämän ikäluokan vastaajista 30 prosenttia kertoi pelkäävänsä robottien korvaavan oman alan työpaikat. Kaikista kansalaisista 68 prosenttia uskoo, että robotti ei korvaa tulevaisuudessa oman alan työpaikkoja. Heistä 41 prosenttia on täysin luottavainen asian suhteen.

Suomalaisista 64 prosentin mielestä on vain hyvä asia, että robotit korvaavat raskaat ja rutiininomaiset työt, ja ihmiset voivat näin keskittyä mielekkäämpiin työtehtäviin.

- Tutkimustulokset osoittavat, että suomalaiset ovat hyvin perillä robotisaation vaikutuksista. Useissa tapauksissa robotit eivät vie ihmisen paikkaa työssä, vaan muuttavat sitä. Automatisaatio ja robotisaatio vapauttavat ihmisiä tuottavampaan ja luovempaan työhön. Ihmistyövoimaan verrattuna automatisaatio tekee liiketoimintaprosesseista nopeampia, ja ne kuluttavat huomattavasti vähemmän yrityksen resursseja. Robotteja ei kuitenkaan pidetä inhimillisyyden korvaajina. Tutkimustulokset tukevat vahvasti sitä yleistä viestiä, että empatian rooli tulevaisuuden työelämässä voimistuu. Ihmisten arvo irrationaalisina ja inhimillisinä olioina saa tulevaisuudessa aivan oman merkityksensä, sanoo Solitan Digital Society -liiketoiminnoista vastaava johtaja Timo Honko .

Tutkimusaineisto on kerätty tutkimusyhtiö Consumer Compassin verkkopaneelitutkimuksessa huhtikuussa 2017. Tutkimukseen vastasi yhteensä 1125 vastaajaa, jotka edustivat suomalaista aikuisväestöä. Aineisto painotettiin vastaamaan suomalaista aikuisväestöä iän, sukupuolen ja asuinpaikan mukaan.  

www.solita.fi

 

Uusimmat artikkelit

Euroopan suurin ja modernein taivekartonkikone vihittiin käyttöön Husumissa Ruotsissa

Metsä Boardin Husumin taivekartonkikone on 600 000 tonnin vuosikapasiteetilla Euroopan suurin ja modernein, ja sen tuotannossa käytetty energia on 98-prosenttisesti fossiilitonta

18.4.2024 | Alan Uutiset

Finavia liittyi Suomen vetyklusteriin – valmistautuu vedyn käyttöön ja siihen tarvittavaan infrastruktuuriin lentoasemalla

Finavia osallistuu lisäksi EU-hankkeeseen, jossa yhtiö pilotoi Helsinki-Vantaalla vedyn käyttöä kunnossapidon kalustossa ensimmäisenä Euroopassa.

15.4.2024 | Tutkimus ja koulutus

VTT:n miljoonainvestointi plasma-FIB-pyyhkäisyelektronimikroskooppiin – Huippuluokan materiaalikehitystä teollisuuden tarpeisiin

Suomen ensimmäinen plasma-FIB-tekniikkaan perustuva pyyhkäisyelektronimikroskooppi on otettu käyttöön VTT:n tiloissa Espoossa. Investointi edistää merkittävästi suomalaista materiaalien tutkimusta esimerkiksi vetytalouden, laivateollisuuden ja akkuteollisuuden tarpeisiin sekä palvelee materiaalivaurioiden selvitystä.

Kuinka hyvä 3D-tulostettu ja laserkarkaistu työkalu voi olla?

SSAB:n Borlängen tehtaalla testattiin 3D-tulostettuja työkaluja tuotannossa. Laserkarkaistu lävistin saavutti kolminkertaisen käyttöiän verrattuna alkuperäiseen osaan. Pidemmän käyttöiän lisäksi kustannukset ovat huomattavasti alhaisemmat.

16.2.2024 | Kumppaniartikkeli

Sulzerilla panostetaan asiakassuhteisiin

Maailmanluokan pumppukaupoissa suurin arvo luodaan asiakkaan kanssa.

Espoosta ensimmäinen kaupunki, jonka sähköverkosta tulee pullonkaula puhtaalle siirtymälle?

“Espoossa sähköverkon kapasiteetti tulee vastaan ensimmäisenä ja datan perusteella muutos tapahtuu nyt nopeammin kuin kukaan olisi vielä muutama vuosi sitten uskonut”, Carunan asiakkuusjohtaja Kosti Rautiainen sanoo.

Metsä Tissuen Kreuzaun tehtaalla siirryttiin puupelletteihin - päästöt vähenevät 30 000 CO2-tonnia vuodessa

Siirtymän taustalla oli yksinkertainen idea vaihtaa polttoainetta, mutta säilyttää tekninen infrastruktuuri ennallaan.