https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

TTY:n väitös: Vesihuoltolaitosten hiljaisen tiedon siirrolla on kiire

Vesihuoltolaitoksilla on valtava määrä dataa ja tietoa. Tietojärjestelmien lisäksi on paljon myös ylös kirjaamatonta aineistoa, hiljaista tietoa. Sirpa Sandelinin väitöstyön mukaan eläkkeelle siirtyvien tietoa on kriittistä saada talteen laitosten toiminnan turvaamiseksi.

vesihuolto

Yhdyskunnat tarvitsevat toimivat ja kestävät vesihuoltopalvelut. Laitosten on vastattava nopeasti muuttuviin toimintaympäristöihin ja turvattava vesihuolto pienenevillä henkilöstöresursseilla. Huolena on, että muutoksissa menetetään tärkeää osaamista. Tekniikan lisensiaatti Sirpa Sandelin tutki väitöstyössään länsi-suomalaisen vesihuoltolaitoksen työntekijöiden käsityksiä tiedosta, tiedon tarpeista ja tiedon siirrosta. 

– Vesihuoltolaitosten työntekijärakenne on vinoutunut ja eläkkeelle siirtyvien määrä kasvaa. Vaarana on, että heidän mukanaan lähtee hiljaista tietoa – tietoa, josta osa on kriittistä laitosten toiminnan turvaamiseksi, Sandelin kertoo.

Vesihuoltolaitokset ovat monialaisia työpaikkoja, joissa tarvitaan laaja-alaista osaamista. Henkilöstö on ylpeä osaamisestaan ja laitosten toimintaa ja prosesseja koskevista teknisistä tiedoistaan. Työssä informaatiota ja tietoa jaetaan yhdessä työskentelemällä, epävirallisissa keskusteluissa, kokouksissa, tarinoissa, mestari-kisällisuhteessa ja audiovisuaalisin keinoin. Aina tieto ei kuitenkaan kulje toivotulla tavalla.

– Syitä siihen, ettei tieto aina siirry eteenpäin, löytyi tutkimuksessa monia. Esimerkiksi ajan puute, tärkeämpinä pidetyt tehtävät, organisaatiorakenteet, asenteet ja tiedon jakamiskulttuuri ja haluttomuus tiedon jakamiseen ovat esteitä tiedonkululle, Sandelin listaa.  

– Myös vanhempien ja nuorempien työntekijäsukupolvien välissä saattaa avautua kuilu. Kuten kaksi haastateltavaa totesi: ”vanhat eivät omaksu uutta tietoa nopeasti ja uudet ovat erinomaisien tietäviä eivätkä halua kuulla mitään” ja ”näi mää ole tehny 20 vuat, tee sää niiku parreeks näät, Sandelin sanoo.

Sandelin painottaa vesihuoltolaitosten johdon vastuuta tietämyksen hallinnasta, strategian luomisesta sekä tiedon ja sen käsittelyn toimintokokonaisuuksista.

– Tiedon jakamiselle on annettava aikaa ja tehokkaat välineet, hän summaa.

Sirpa Sandelinin pitkittäistutkimuksen ensimmäisessä vaiheessa vuonna 2004 haastateltiin 61 ja vuonna 2013 toisessa vaiheessa 33 vesihuoltolaitoksen työntekijää. Lisävahvistusta tuloksille hankittiin vuosina 2010 ja 2011 työpajoissa, joihin osallistui yhteensä 37 vesihuoltosektorin toimijaa.

Väitöstilaisuus perjantaina 9.6.2017

Sandelinin rakennustekniikan alaan kuuluva väitöskirja Knowledge Management and Retention: A Case of a Water Utility in Finland (Tietämyksenhallinta ja tiedon säilyttäminen: tapaustutkimus suomalaisella vesihuoltolaitoksella) tarkastetaan Tampereen teknillisen yliopiston (TTY)  talouden ja rakentamisen tiedekunnassa perjantaina 9.6.2017. Vastaväittäjinä toimivat professori Neil S. Grigg (Colorado State University, USA) ja dosentti Jari Kaivo-oja (Turun yliopisto, Tulevaisuuden tutkimuskeskus). Tilaisuutta valvoo dosentti Tapio S. Katko TTY:n vesihuoltopalveluiden tutkimusryhmästä.

www.tut.fi

Uusimmat artikkelit

22.4.2024 | Alan Uutiset

Nesteen ensimmäinen koeajo käytetyistä renkaista valmistetulla pyrolyysiöljyllä onnistui

Koeajossa Neste tuotti korkealaatuista raaka-ainetta uusien muovien ja kemikaalien valmistukseen.

Euroopan suurin ja modernein taivekartonkikone vihittiin käyttöön Husumissa Ruotsissa

Metsä Boardin Husumin taivekartonkikone on 600 000 tonnin vuosikapasiteetilla Euroopan suurin ja modernein, ja sen tuotannossa käytetty energia on 98-prosenttisesti fossiilitonta

15.4.2024 | Tutkimus ja koulutus

VTT:n miljoonainvestointi plasma-FIB-pyyhkäisyelektronimikroskooppiin – Huippuluokan materiaalikehitystä teollisuuden tarpeisiin

Suomen ensimmäinen plasma-FIB-tekniikkaan perustuva pyyhkäisyelektronimikroskooppi on otettu käyttöön VTT:n tiloissa Espoossa. Investointi edistää merkittävästi suomalaista materiaalien tutkimusta esimerkiksi vetytalouden, laivateollisuuden ja akkuteollisuuden tarpeisiin sekä palvelee materiaalivaurioiden selvitystä.

Kuinka hyvä 3D-tulostettu ja laserkarkaistu työkalu voi olla?

SSAB:n Borlängen tehtaalla testattiin 3D-tulostettuja työkaluja tuotannossa. Laserkarkaistu lävistin saavutti kolminkertaisen käyttöiän verrattuna alkuperäiseen osaan. Pidemmän käyttöiän lisäksi kustannukset ovat huomattavasti alhaisemmat.

16.2.2024 | Kumppaniartikkeli

Sulzerilla panostetaan asiakassuhteisiin

Maailmanluokan pumppukaupoissa suurin arvo luodaan asiakkaan kanssa.

Espoosta ensimmäinen kaupunki, jonka sähköverkosta tulee pullonkaula puhtaalle siirtymälle?

“Espoossa sähköverkon kapasiteetti tulee vastaan ensimmäisenä ja datan perusteella muutos tapahtuu nyt nopeammin kuin kukaan olisi vielä muutama vuosi sitten uskonut”, Carunan asiakkuusjohtaja Kosti Rautiainen sanoo.

Metsä Tissuen Kreuzaun tehtaalla siirryttiin puupelletteihin - päästöt vähenevät 30 000 CO2-tonnia vuodessa

Siirtymän taustalla oli yksinkertainen idea vaihtaa polttoainetta, mutta säilyttää tekninen infrastruktuuri ennallaan.