https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Hydraulijärjestelmän turvallinen erottaminen täydennys PSK-standardiin

Vuonna 2006 julkaistu PSK:n standardi 6702, Teollisuushydraulijärjestelmän suunnittelu ja hankinta, suunnittelun lähtökohdat, on saamassa täydennysosan Hydraulijärjestelmän turvallinen erottaminen. Siinä käsitellään suunnitteluvaiheen lisävaatimuksia, jotka varmistavat riittävän käyttöturvallisuuden. Laadittu uusi aineisto oli keväällä lausuntokierroksella, ja se viimeistellään kuluvan syksyn aikana. Seuraavassa esitellään laajennuksen sisältöä.

Hydrauliikan turvaerottaminen on työturvallisuuden kannalta erittäin tärkeää. Hydraulisissa järjestelmissä ovat kyseessä lähes aina isot voimat ja kovat paineet. Mitkään esimerkiksi massojen kiihtyvyydestä, hidastuvuudesta, nostamisesta tai paikallaan pitämisestä aiheutuvat, tarkoitukselliset tai tarkoittamattomat mekaaniset liikkeet eivät saa johtaa henkilöiden turvallisuutta vaarantavaan tilanteeseen. Nämä riskit estetään hydrauliikassa ottamalla turvaerottamistarve huomioon jo suunnitteluvaiheessa.

Hydrauliikan turvaerottaminen on suoritettava, kun vaihdetaan 24/7 toimivaan järjestelmään kesken normaalin käytön komponentteja. Se on suoritettava myös, kun huoltoseisokin yhteydessä osassa järjestelmää tarvitaan hydraulista painetta ja toisessa osassa samaa järjestelmää tehdään huoltotöitä.

Turvallinen työskentely on suunnitelmallista ja perustuu ennakolta hyviksi todettuihin käytäntöihin. Työntekijöiden työturvallisuus syntyy yksilön omasta toiminnasta ja suhtautumisesta työtekoon. Työpaikalla saattavat toimintaohjeistukset olla mietittyinä ja dokumentoituna, mutta niistä ei ole mitään hyötyä, ellei niitä noudateta tai ymmärretä. Työntekijän on esimerkiksi tiedettävä, miksi hydrauliikan turvaerottaminen on äärimmäisen tärkeää.

Kuva-1

Kuva 1. Hydraulijärjestelmän erottavat ja varmentavat laitteet.

Hydraulijärjestelmien suunnittelussa on siis otettava huomioon, että koko järjestelmä tai sen osa pitää pystyä erottamaan turvallisesti muusta prosessista. Lisäksi hydraulijärjestelmän sisällä oleva osuus pitää voida erottaa muista järjestelmän osista. Kuvassa 1 on esitetty hydraulijärjestelmän erotettavat laitteet. Ne voidaan jakaa kahteen ryhmään, eli erotettaviin laitteisiin ja varmentaviin laitteisiin.

Kuvassa 1 olevat erottavat laitteet

1 Lukittava sulkuventtiili erottaa pumpun

2 Lukittava sulkuventtiili erottaa pumpun

3 Lukittava sulkuventtiili erottaa paineakun

4 Lukittava sulkuventtiili erottaa hydraulisen energiansyötön venttiiliryhmille

5 Lukittavat sulkuventtiilit erottavat sylinteritoimilaitteen

6 Lukittavat sulkuventtiilit erottavat moottoritoimilaitteen.

Kuvassa 1 olevat varmentavat laitteet:

7 Sulkuventtiili poistaa venttiiliryhmien P-kanavan paineen

8 Sulkuventtiili poistaa paineakun paineen

9 Painemittausyhde pumpulle 1

10 Painemittausyhde pumpulle 2

11 Painemittausyhde paineakulle

12 Painemittausyhde venttiiliryhmien P-kanavalle

13 Painemittausyhteet sylinteritoimilaitteen venttiiliryhmälle

14 Painemittausyhteet sylinteritoimilaitteelle

15 Painemittausyhteet moottoritoimilaitteen venttiiliryhmälle

16 Painemittausyhteet moottoritoimilaitteelle

17 Painemittausyhde paluulinjalle.

Täydennyksen tekstiosassa painotetaan edelleen työturvallisuutta. Siitä löytyy mm. seuraava maininta:

”Hydraulijärjestelmä pitää varustaa riittävällä määrällä painemittausyhteitä, jotta erotuksessa tehtävät varmentavat toimenpiteet voidaan suorittaa. ”

Standardissa viitataan myös toiseen valmisteilla olevaan PSK:n standardiin: 3604 Prosessin erottamisen suunnittelu ja hallinta. Standardin 6702 uudistettu versio valmistuu kuluvan syksyn aikana ja on sen jälkeen hankittavissa PSK:sta, osoite www.psk-standardisointi.fi .

Martti Hakonen

Martti Hakonen

Promaint-lehti

martti.hakonen@kunnossapito.fi

Uusimmat artikkelit

22.4.2024 | Alan Uutiset

Nesteen ensimmäinen koeajo käytetyistä renkaista valmistetulla pyrolyysiöljyllä onnistui

Koeajossa Neste tuotti korkealaatuista raaka-ainetta uusien muovien ja kemikaalien valmistukseen.

Euroopan suurin ja modernein taivekartonkikone vihittiin käyttöön Husumissa Ruotsissa

Metsä Boardin Husumin taivekartonkikone on 600 000 tonnin vuosikapasiteetilla Euroopan suurin ja modernein, ja sen tuotannossa käytetty energia on 98-prosenttisesti fossiilitonta

15.4.2024 | Tutkimus ja koulutus

VTT:n miljoonainvestointi plasma-FIB-pyyhkäisyelektronimikroskooppiin – Huippuluokan materiaalikehitystä teollisuuden tarpeisiin

Suomen ensimmäinen plasma-FIB-tekniikkaan perustuva pyyhkäisyelektronimikroskooppi on otettu käyttöön VTT:n tiloissa Espoossa. Investointi edistää merkittävästi suomalaista materiaalien tutkimusta esimerkiksi vetytalouden, laivateollisuuden ja akkuteollisuuden tarpeisiin sekä palvelee materiaalivaurioiden selvitystä.

Kuinka hyvä 3D-tulostettu ja laserkarkaistu työkalu voi olla?

SSAB:n Borlängen tehtaalla testattiin 3D-tulostettuja työkaluja tuotannossa. Laserkarkaistu lävistin saavutti kolminkertaisen käyttöiän verrattuna alkuperäiseen osaan. Pidemmän käyttöiän lisäksi kustannukset ovat huomattavasti alhaisemmat.

16.2.2024 | Kumppaniartikkeli

Sulzerilla panostetaan asiakassuhteisiin

Maailmanluokan pumppukaupoissa suurin arvo luodaan asiakkaan kanssa.

Espoosta ensimmäinen kaupunki, jonka sähköverkosta tulee pullonkaula puhtaalle siirtymälle?

“Espoossa sähköverkon kapasiteetti tulee vastaan ensimmäisenä ja datan perusteella muutos tapahtuu nyt nopeammin kuin kukaan olisi vielä muutama vuosi sitten uskonut”, Carunan asiakkuusjohtaja Kosti Rautiainen sanoo.

Metsä Tissuen Kreuzaun tehtaalla siirryttiin puupelletteihin - päästöt vähenevät 30 000 CO2-tonnia vuodessa

Siirtymän taustalla oli yksinkertainen idea vaihtaa polttoainetta, mutta säilyttää tekninen infrastruktuuri ennallaan.