https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Maailman energiapihein market löytyy Suomesta - ottaa puolet energiastaan auringosta

VTT:n johdolla on toteutettu Ouluun maailman energiatehokkain kauppa, joka kuluttaa vain noin 40 prosenttia energiaa vastaavaan tavalliseen ruokakauppaan verrattuna. Uudentyyppinen ratkaisu säästää kaupan energiakuluja vuodessa noin 180 000 euroa. Teknologia on nyt valmis käytettäväksi liikekiinteistöissä laajemminkin. 

smarket

- Aurinkoisena päivänä koko matalaenergiakaupan sähköenergiasta puolet voidaan saada katolle sijoitetuista aurinkopaneeleista, kertoo aurinkovoimalan suunnittelija, projektipäällikkö  Klaus Känsälä VTT:ltä.

Lisäksi kaupan energiankäyttöä voidaan ohjata sähköverkon kuormitusta tasaamalla. Jopa kaupan kylmäketju voidaan irrottaa verkosta tietyksi ajaksi hyödyntämällä uusiutuvaa aurinkoenergiaa. Esimerkiksi aamulla energian hinta on alhaalla, jolloin on edullisinta ladata kilowatteja talteen ja käyttää ne myöhemmin.

- Energiapihin pilottikaupan sähkönkulutus on 240 kWh neliömetriltä vuodessa, mikä lähentelee normaalia asunnon energiankulutusta, kun taas tavallinen market kuluttaa 600 kWh vuodessa”, toteaa Osuuskauppa Arinan kiinteistöjohtaja  Seppo Jakola. 

- Meitä kiinnostaa kaupan sähkönkulutuksen säätökyky. Uskomme, että kulutusta hetkellisesti muuttamalla voimme pienentää sekä S-ryhmän maksamaa sähkölaskua että hiilidioksidipäästöjä, kertoo S-Voiman toimitusjohtaja  Mikko Halonen.

- Jos kaikki S-ryhmän ruokakaupat kuluttaisivat vain tuon 240 kilowattituntia, niiden sähköenergian kulutus puolittuisi, Känsälä sanoo.

Pilottikohteena oleva oululaismarket kuuluu S-ryhmään, jonka kaupat kuluttavat yhteensä noin 1,1 terawattituntia (TWh) sähköä vuodessa, kun taas esimerkiksi VR kuluttaa junissaan yhteensä noin 0,76 TWh. Koko Suomen kokonaisenergiankulutus on noin 85 TWh, josta S-ryhmä kuluttaa noin 1 prosenttia. 

Hanke on osa suurempaa VIRPA-hankekokonaisuutta, ja se päättyy ensi vuoden huhtikuussa. VTT:n lisäksi siinä ovat mukana Oulun yliopisto sekä yritysosapuolina Fingrid, S-ryhmä, Rejlers, Jalecon, Jetitek, Green Energy Finland, Fidelix ja Emtele. Tutkimuksen kokonaisvolyymi on noin miljoona euroa.

Seuraava askel on saada hankkeeseen mukaan lisää liikekiinteistöjä.

Katso täältä S-market Tuiran energiankulutus reaaliajassa:  http://smartgrid.vtt.fi/s-market/tuira/ 

Uusimmat artikkelit

Euroopan suurin ja modernein taivekartonkikone vihittiin käyttöön Husumissa Ruotsissa

Metsä Boardin Husumin taivekartonkikone on 600 000 tonnin vuosikapasiteetilla Euroopan suurin ja modernein, ja sen tuotannossa käytetty energia on 98-prosenttisesti fossiilitonta

18.4.2024 | Alan Uutiset

Finavia liittyi Suomen vetyklusteriin – valmistautuu vedyn käyttöön ja siihen tarvittavaan infrastruktuuriin lentoasemalla

Finavia osallistuu lisäksi EU-hankkeeseen, jossa yhtiö pilotoi Helsinki-Vantaalla vedyn käyttöä kunnossapidon kalustossa ensimmäisenä Euroopassa.

15.4.2024 | Tutkimus ja koulutus

VTT:n miljoonainvestointi plasma-FIB-pyyhkäisyelektronimikroskooppiin – Huippuluokan materiaalikehitystä teollisuuden tarpeisiin

Suomen ensimmäinen plasma-FIB-tekniikkaan perustuva pyyhkäisyelektronimikroskooppi on otettu käyttöön VTT:n tiloissa Espoossa. Investointi edistää merkittävästi suomalaista materiaalien tutkimusta esimerkiksi vetytalouden, laivateollisuuden ja akkuteollisuuden tarpeisiin sekä palvelee materiaalivaurioiden selvitystä.

Kuinka hyvä 3D-tulostettu ja laserkarkaistu työkalu voi olla?

SSAB:n Borlängen tehtaalla testattiin 3D-tulostettuja työkaluja tuotannossa. Laserkarkaistu lävistin saavutti kolminkertaisen käyttöiän verrattuna alkuperäiseen osaan. Pidemmän käyttöiän lisäksi kustannukset ovat huomattavasti alhaisemmat.

16.2.2024 | Kumppaniartikkeli

Sulzerilla panostetaan asiakassuhteisiin

Maailmanluokan pumppukaupoissa suurin arvo luodaan asiakkaan kanssa.

Espoosta ensimmäinen kaupunki, jonka sähköverkosta tulee pullonkaula puhtaalle siirtymälle?

“Espoossa sähköverkon kapasiteetti tulee vastaan ensimmäisenä ja datan perusteella muutos tapahtuu nyt nopeammin kuin kukaan olisi vielä muutama vuosi sitten uskonut”, Carunan asiakkuusjohtaja Kosti Rautiainen sanoo.

Metsä Tissuen Kreuzaun tehtaalla siirryttiin puupelletteihin - päästöt vähenevät 30 000 CO2-tonnia vuodessa

Siirtymän taustalla oli yksinkertainen idea vaihtaa polttoainetta, mutta säilyttää tekninen infrastruktuuri ennallaan.