https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Nanohiukkasia voi torjua teollisuudessa

Itä-Suomen yliopisto ja Työterveyslaitos selvittivät Työsuojelurahaston rahoittamassa hankkeessa työntekijöiden altistumistasoja nanohiukkasille eri toimialoilla. Tutkitut toimialat edustivat konepaja-, elintarvike-, ja kalusteteollisuutta sekä palvelualaa. Nanohiukkasia vapautui kaikista tutkituista prosesseista.

nanohiukkanen

Eniten nanohiukkasia vapautui konepajateollisuudessa hitsauksen ja metallin työstön aikana. Näistä prosesseista vapautuvat nanohiukkaset sisältävät tyypillisesti terveydelle haitallisia aineita, ja altistuminen tulisi pyrkiä pitämään mahdollisimman alhaisena.

– Myös leipomossa mitattiin melko korkeita nanohiukkaspitoisuuksia, kertoo tutkija Mirella Miettinen  Itä-Suomen yliopistosta. Leipomoissa allergeenejä sisältävä karkeampi jauhopöly on kuitenkin nanohiukkasia merkittävämpi työntekijöiden terveyteen vaikuttava altiste.

Muita työvaiheita, joiden aikana havaittiin taustaan nähden kohonneita nanohiukkaspitoisuuksia, olivat esimerkiksi hiusten käsittely muotoilutuotteilla ja väriaineilla parturikampaamossa, ja hiontatyöt kalusteteollisuudessa. Näillä toimialoilla havaitut nanohiukkaspitoisuudet eivät kuitenkaan nykytietämyksen valossa aiheuta huolta työntekijöiden terveydelle, kunhan riittävästä ilmanvaihdosta tiloissa huolehditaan.

Uusi menetelmä hengitysvyöhykemittauksiin

Hankkeessa kehitettiin myös nanohiukkasten mittaustekniikkaa suunnittelemalla ja valmistamalla esierotin, jonka avulla määritettiin nanohiukkasten massapitoisuus hengitysvyöhykkeellä asentamalla se tavanomaisen hengittyvän pölyn keräimen eteen. Lisäksi hengitysvyöhykkeeltä mitattiin hiukkasten lukumäärä- ja pinta-alapitoisuuksia kaupallisilla nanohiukkasmonitoreilla.

– Hengitysvyöhykemittaukset ovat tärkeässä roolissa tehtäessä altistumisen arviointia työpaikoilla ja hankkeessa saatiin arvokasta kokemusta nanohiukkasten mittaamisesta työntekijöiden hengitysvyöhykkeeltä, sanoo Työterveyslaitoksen erikoistutkija Anna-Kaisa Viitanen.

Miten nanohiukkasia voi torjua?

Nanohiukkasten torjuntaan soveltuvat perinteiset pölyntorjuntakeinot. Ensisijaisesti tulee pyrkiä estämään nanohiukkasten muodostuminen ja niiden vapautuminen työympäristöön. Mikäli tämä ei ole mahdollista, tulisi nanohiukkasten leviäminen työympäristössä ehkäistä. Vasta viimeisenä keinona altistumisen vähentämiseksi tulisi turvautua henkilönsuojaimiin. Hankkeessa laaditut toimenpidesuositukset nanohiukkasaltistuksen vähentämiseksi työpaikoilla löytyvät Työterveyslaitoksen internet-sivuilta osoitteesta www.ttl.fi/nanoturvallisuus

 

Uusimmat artikkelit

25.3.2024 | Alan Uutiset

Pohjoinen Teollisuus -suurtapahtuma jälleen tiukasti teollisuuden ajan hermoilla

Pohjoinen Teollisuus -suurtapahtuma järjestetään jälleen Oulun Ouluhallissa 22.–23.5.2024. Näytteilleasettajapaikat on loppuunmyyty,  ja tapahtuman ohjelmalava täyttyy mielenkiintoisista ja taatusti ajankohtaisista puheenvuoroista.

Metsä Group ja ANDRITZ rakentavat koetehtaan uusien ligniinituotteiden kehittämiseksi

Metsä Group rakentaa Äänekosken biotuotetehtaan yhteyteen ligniininjalostuksen koetehtaan. Laitteet toimittaa teknologiayhtiö ANDRITZ. Rakennustyöt alkavat kesällä 2024 ja koetehdas valmistuu loppuvuonna 2025. Koetehtaan kapasiteetti tulee olemaan kaksi tonnia uudenlaista ligniinituotetta päivässä.

Kuinka hyvä 3D-tulostettu ja laserkarkaistu työkalu voi olla?

SSAB:n Borlängen tehtaalla testattiin 3D-tulostettuja työkaluja tuotannossa. Laserkarkaistu lävistin saavutti kolminkertaisen käyttöiän verrattuna alkuperäiseen osaan. Pidemmän käyttöiän lisäksi kustannukset ovat huomattavasti alhaisemmat.

Tuulivoima-ala tarvitsee lisää tekijöitä – Turun AMK ja VAMK kouluttavat uusia osaajia

Tuulivoimaloihin tullaan tarvitsemaan paljon teknisen alan osaajia.Turun ja Vaasan ammattikorkeakoulut aloittavat yhteisen tuulivoimaan liittyvän maksuttoman koulutuksen. Opinnot ovat työelämälähtöisiä ja ne on mahdollista suorittaa työn ohessa. 

16.2.2024 | Kumppaniartikkeli

Sulzerilla panostetaan asiakassuhteisiin

Maailmanluokan pumppukaupoissa suurin arvo luodaan asiakkaan kanssa.

Espoosta ensimmäinen kaupunki, jonka sähköverkosta tulee pullonkaula puhtaalle siirtymälle?

“Espoossa sähköverkon kapasiteetti tulee vastaan ensimmäisenä ja datan perusteella muutos tapahtuu nyt nopeammin kuin kukaan olisi vielä muutama vuosi sitten uskonut”, Carunan asiakkuusjohtaja Kosti Rautiainen sanoo.

Metsä Tissuen Kreuzaun tehtaalla siirryttiin puupelletteihin - päästöt vähenevät 30 000 CO2-tonnia vuodessa

Siirtymän taustalla oli yksinkertainen idea vaihtaa polttoainetta, mutta säilyttää tekninen infrastruktuuri ennallaan.