https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Korroosio syö kestomagneettien vetovoimaa

Energiatehokkaat kestomagneetteihin perustuvat teknologiat lisääntyvät vuosi vuodelta moottoreissa ja generaattoreissa. Ne sopivat hyvin esimerkiksi tuulivoimaloihin, mutta ne ovat herkkiä korroosiolle. Elisa Isotahdon tutki kestomagneettien korroosiota ja siltä suojautumista. 

corrosion

Voimakkaita neodyymimagneetteja käytetään komponentteina muun muassa tuulivoimageneraattoreissa. Magneettien heikon korroosionkeston vuoksi niiden suojaukseen on kiinnitettävä erityisesti huomiota. Elisa Isotahtomen väitöstutkimus tuo magneettien kanssa työskentelevälle teollisuudelle paljon hyödyllistä tietoa selittämällä erilaisia ympäristötekijöitä ja niiden laukaisemia korroosiomekanismeja. 

– Mekanismit on tunnettava, jotta magneetit osataan suojata oikein ja kestomagneettikoneista tulee luotettavia ja pitkäikäisiä, Elisa Isotahdon sanoo.

Voimakkaimmat kestomagneettimateriaalit pohjautuvat neodyymin, raudan ja boorin yhdisteeseen. Neodyymimagneeteilla on suuri rooli energiaa säästävissä teknologioissa. Ne ovat keskeisiä komponentteja kestomagneettimoottoreissa, jotka ovat tehokkaampia, kevyempiä ja usein pienempiä kuin vastaavat muut sähkömoottorit.

– Merkittäviä käyttökohteita löytyy myös uusiutuvan energian tuotannosta. Tulevaisuudessa kestomagneettigeneraattoreita voidaan käyttää tuulivoimaloiden lisäksi myös esimerkiksi aaltovoimaloissa, Isotahdon kertoo.

Neodyymimagneettien ylivoimaiset magneettiset ominaisuudet johtuvat niiden sintraamalla valmistetusta monimutkaisesta mikrorakenteesta. Saman mikrorakenteen heikkous on kuitenkin korroosiotaipumus, varsinkin kosteissa ympäristöissä.

– Pahimmillaan korroosio etenee nopeasti ja irrottaa suuria paloja magneetista. Näin magneetin teho heikkenee huomattavasti. Korroosiota vastaan yritetään suojautua useimmiten seostamalla magneettiin lisäaineita ja pinnoittamalla magneetti. Se kuitenkin lisää huomattavasti tuotantokustannuksia.

Isotahdon tutki työssään muun muassa erilaisia pinnoitevaihtoehtoja. Haastetta tutkijalle toi se, että pitkäaikaiskestävyyden tutkimuksen kannalta neodyymimagneetit ovat verrattain nuori keksintö. Ensimmäiset valmistettiin 1980-luvulla, ja teknologiat ovat kehittyneet huimaa vauhtia.

– Vuosikymmenien pitkäaikaisaltistuksen tuloksia oikeissa käyttökohteissa, kuten merellä toimineissa tuulivoimageneraattoreissa, ei vielä saatavilla. Sen vuoksi korroosiota on arvioitava laboratoriotesteillä.

Isotahdon tutki korroosiota laboratoriossa kiihdytetyillä altistustesteillä esimerkiksi mittaamalla kappaleen painohäviötä tietyn ajan kuluessa. Tutkimuksen edetessä hän siirtyi mittaamaan massahäviöiden lisäksi myös korroosion aiheuttamia magneettisten ominaisuuksien häviöitä, jotka olivat huomattavasti informatiivisempia sovellusten kannalta.

– Magneetin tehon heikkeneminen on merkittävämpi huoli moottorivalmistajalle kuin milligrammojen painohäviö tai ohuen korroosiokerroksen muodostuminen. Mittaukset olivat menestys, sillä samalla saimme arvokasta ja uutta tietoa magneettikentän vaikutuksesta korroosiomekanismeihin, Isotahdon kertoo.

Väitöstilaisuus perjantaina 3.3.2017

Diplomi-insinööri Elisa Isotahtomen väitöskirja Corrosion Losses, Mechanisms and Protection Strategies for Sintered Nd-Fe-B Magnets tarkastetaan julkisesti Tampereen teknillisessä yliopistossa 3.3.2017 klo 12 alkaen.

www.tut.fi

Uusimmat artikkelit

22.4.2024 | Alan Uutiset

Nesteen ensimmäinen koeajo käytetyistä renkaista valmistetulla pyrolyysiöljyllä onnistui

Koeajossa Neste tuotti korkealaatuista raaka-ainetta uusien muovien ja kemikaalien valmistukseen.

Euroopan suurin ja modernein taivekartonkikone vihittiin käyttöön Husumissa Ruotsissa

Metsä Boardin Husumin taivekartonkikone on 600 000 tonnin vuosikapasiteetilla Euroopan suurin ja modernein, ja sen tuotannossa käytetty energia on 98-prosenttisesti fossiilitonta

15.4.2024 | Tutkimus ja koulutus

VTT:n miljoonainvestointi plasma-FIB-pyyhkäisyelektronimikroskooppiin – Huippuluokan materiaalikehitystä teollisuuden tarpeisiin

Suomen ensimmäinen plasma-FIB-tekniikkaan perustuva pyyhkäisyelektronimikroskooppi on otettu käyttöön VTT:n tiloissa Espoossa. Investointi edistää merkittävästi suomalaista materiaalien tutkimusta esimerkiksi vetytalouden, laivateollisuuden ja akkuteollisuuden tarpeisiin sekä palvelee materiaalivaurioiden selvitystä.

Kuinka hyvä 3D-tulostettu ja laserkarkaistu työkalu voi olla?

SSAB:n Borlängen tehtaalla testattiin 3D-tulostettuja työkaluja tuotannossa. Laserkarkaistu lävistin saavutti kolminkertaisen käyttöiän verrattuna alkuperäiseen osaan. Pidemmän käyttöiän lisäksi kustannukset ovat huomattavasti alhaisemmat.

16.2.2024 | Kumppaniartikkeli

Sulzerilla panostetaan asiakassuhteisiin

Maailmanluokan pumppukaupoissa suurin arvo luodaan asiakkaan kanssa.

Espoosta ensimmäinen kaupunki, jonka sähköverkosta tulee pullonkaula puhtaalle siirtymälle?

“Espoossa sähköverkon kapasiteetti tulee vastaan ensimmäisenä ja datan perusteella muutos tapahtuu nyt nopeammin kuin kukaan olisi vielä muutama vuosi sitten uskonut”, Carunan asiakkuusjohtaja Kosti Rautiainen sanoo.

Metsä Tissuen Kreuzaun tehtaalla siirryttiin puupelletteihin - päästöt vähenevät 30 000 CO2-tonnia vuodessa

Siirtymän taustalla oli yksinkertainen idea vaihtaa polttoainetta, mutta säilyttää tekninen infrastruktuuri ennallaan.