https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Suomen ensimmäinen 5G-kehitysympäristö avautuu yrityksille

Suomen ensimmäisen 5G-testiverkon toiminta laajenee Oulussa. Jatkossa VTT:n, Oulun yliopiston ja Centria-ammattikorkeakoulun 5G-kehitysympäristö 5GTN valjastetaan erityisesti liiketoiminnan käyttöön. Mukana on jo suuri joukko suomalaisyrityksiä, joiden kanssa 5G-teknologiaa tullaan testaamaan usealla sovellusalueella. Ensimmäiset uutuustuotteet pyritään saamaan kenttäkokeisiin vielä tämän vuoden aikana.

smartgrid

Teknologian tutkimuskeskus VTT, Oulun yliopisto ja Centria-ammattikorkeakoulu vievät 5G-testiympäristönsä uuteen vaiheeseen yhdessä yritysten kanssa. Pääosin Tekesin rahoittamassa testiverkon 5GTN+jatkoprojektissa 5G-teknologiaa sovelletaan tuotteisiin ja palveluihin jo ennen kaupallisten verkkojen syntyä. Näin 5G-teknologian tarjoamat mahdollisuudet otetaan hyötykäyttöön mahdollisimman aikaisin. Yritykset saavat mahdollisuuden kokeilla teknologiaa omille sovellusalueilleen.

Potkua tuotekehitykseen

5GTN+ vahvistaa suomalaisen teollisuuden asemaa uusien 5G-teknologioiden ja sovellusten kehittäjänä. Hanke keskittyy hakemaan kumppaniyrityksille selkeitä bisneshyötyjä.

- 5G-testiympäristö tukee yritysten tuotekehitystä. Sen hyödyt näkyvät käytännössä muun muassa huippunopeina ja luotettavina yhteyksinä, lyhyenä viiveenä, energiansäästönä ja liitettävyytenä, sanoo projektipäällikkö Atso Hekkala VTT:ltä.

- Tarjoamme testiverkkoa ja siihen liittyvää osaamista kaikkien käyttöön. Tervetulleita ovat myös hankkeen ulkopuoliset yritykset, jotka ovat kiinnostuneita hyödyntämään uutta teknologiaa liiketoiminnassaan ensimmäisten joukossa, toteaa projektipäällikkö Olli Liinamaa Oulun yliopistosta.

Avustetun asumisen ja TV-lähetysten tueksi

Yksi projektiin valittu sovellusalue on avustetun asumisen ja hoivapalveluiden tehostaminen sensoreiden ja 5G-teknologian avulla.

- Kehitämme liiketoimintaamme kokonaisvaltaisemmaksi huomioiden niin terveet kuin sairauksista kärsivät ikäihmiset. 5G-testiverkko antaa mahdollisuuden kokeilla, mihin teknologia pystyy. Samalla saamme omat tarpeemme välitettyä palvelunkehittäjille, kertoo Caritas Palvelut Oy:n toimitusjohtaja Timo Kaukonen.

Toinen 5G-testiverkon hyödyntäjä on Yle, jonka ensisijaisena tavoitteena on tutkia, onko 5G-verkoilla ja -teknologioilla mahdollista korvata nykyiset maanpäälliset tv- ja radiojakeluteknologiat. Yle on jo tutkinut LTE Broadcastingin ja eMBMS:n mahdollisuuksia ja haluaa nyt siirtyä käytännön testaamiseen.

- Samalla haluamme selvittää, miten 5G soveltuu eri tyyppisiin tuotantoihin, joissa edellytetään suurta kapasiteettiä, lyhyttä viivettä, skaalautuvuutta monen kokoisiin tapahtumiin ja joustavuutta ratkaisujen saatavuuteen, sanoo Ylen jakeluteknologioista vastaava Olli Sipilä.

Hankkeessa ovat mukana VTT:n, Oulun yliopiston ja Centrian lisäksi Bittium, Caritas, Elisa, Eltel Networks, Esju, EXFO, Haltian, Hartela, Indalgo, Jutel, Kaltiot, Keysight, MediaTek, Nokia, PehuTec, Polar, Sarokal, Verkotan, Viestintävirasto, Yleisradio sekä Oulun kaupunki ja Oulun ammattikorkeakoulu. Hankkeeseen otetaan edelleen mukaan uusia kumppaneita ja testiverkon hyödyntäjiä.

5G:n kolme kärkeä

  •  Laajakaista, joka tarjoaa useiden gigabittien sekuntinopeuksia datan siirtoon.
  •  Massiivinen määrä keskenään kommunikoivia laitteita eli esineiden internet.
  •  Kriittinen kommunikaatio, johon tarvitaan erittäin luotettavia ja pieniviiveisiä yhteyksiä.

www.vtt.fi

Uusimmat artikkelit

25.3.2024 | Alan Uutiset

Pohjoinen Teollisuus -suurtapahtuma jälleen tiukasti teollisuuden ajan hermoilla

Pohjoinen Teollisuus -suurtapahtuma järjestetään jälleen Oulun Ouluhallissa 22.–23.5.2024. Näytteilleasettajapaikat on loppuunmyyty,  ja tapahtuman ohjelmalava täyttyy mielenkiintoisista ja taatusti ajankohtaisista puheenvuoroista.

Metsä Group ja ANDRITZ rakentavat koetehtaan uusien ligniinituotteiden kehittämiseksi

Metsä Group rakentaa Äänekosken biotuotetehtaan yhteyteen ligniininjalostuksen koetehtaan. Laitteet toimittaa teknologiayhtiö ANDRITZ. Rakennustyöt alkavat kesällä 2024 ja koetehdas valmistuu loppuvuonna 2025. Koetehtaan kapasiteetti tulee olemaan kaksi tonnia uudenlaista ligniinituotetta päivässä.

Kuinka hyvä 3D-tulostettu ja laserkarkaistu työkalu voi olla?

SSAB:n Borlängen tehtaalla testattiin 3D-tulostettuja työkaluja tuotannossa. Laserkarkaistu lävistin saavutti kolminkertaisen käyttöiän verrattuna alkuperäiseen osaan. Pidemmän käyttöiän lisäksi kustannukset ovat huomattavasti alhaisemmat.

Tuulivoima-ala tarvitsee lisää tekijöitä – Turun AMK ja VAMK kouluttavat uusia osaajia

Tuulivoimaloihin tullaan tarvitsemaan paljon teknisen alan osaajia.Turun ja Vaasan ammattikorkeakoulut aloittavat yhteisen tuulivoimaan liittyvän maksuttoman koulutuksen. Opinnot ovat työelämälähtöisiä ja ne on mahdollista suorittaa työn ohessa. 

16.2.2024 | Kumppaniartikkeli

Sulzerilla panostetaan asiakassuhteisiin

Maailmanluokan pumppukaupoissa suurin arvo luodaan asiakkaan kanssa.

Espoosta ensimmäinen kaupunki, jonka sähköverkosta tulee pullonkaula puhtaalle siirtymälle?

“Espoossa sähköverkon kapasiteetti tulee vastaan ensimmäisenä ja datan perusteella muutos tapahtuu nyt nopeammin kuin kukaan olisi vielä muutama vuosi sitten uskonut”, Carunan asiakkuusjohtaja Kosti Rautiainen sanoo.

Metsä Tissuen Kreuzaun tehtaalla siirryttiin puupelletteihin - päästöt vähenevät 30 000 CO2-tonnia vuodessa

Siirtymän taustalla oli yksinkertainen idea vaihtaa polttoainetta, mutta säilyttää tekninen infrastruktuuri ennallaan.