https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Alan Uutiset | 30.10.2023

Fortum ja Huoltovarmuuskeskus tehneet sopimuksen Meri-Porin kivihiilivoimalaitoksen käytöstä vakavissa kriisi- ja häiriötilanteissa

Meri-Porin tuotantovarauksella vastataan turvallisuusympäristön merkittävään muutokseen ja varaudutaan Suomeen kohdistuviin, laajamittaisiin hybridiuhkiin.

908c56d8c51b2003_800x800ar

Meriporin voimalaitos. Kuva: Fortum

Fortum ja Huoltovarmuuskeskus ovat allekirjoittaneet tänään sopimuksen, jonka mukaan Huoltovarmuuskeskus varaa Meri-Porin kivihiilivoimalaitoksen tuotannon sähköjärjestelmän vakavien kriisi- ja häiriötilanteiden varalle 1.3.2024 - 31.12.2026 väliseksi ajaksi, jotta laitoksen toimintakyky voidaan säilyttää tulevina vuosina. Tuotantovarauksen hankkiminen on Huoltovarmuuskeskuksen tyypillinen toimenpide huoltovarmuuden turvaamiseksi.

Tulevina talvikuukausina Meri-Porin voimalaitos toimii kaupallisesti ja osaltaan tukee toimitusvarmuutta pohjoismaisilla sähkömarkkinoilla.

Laitoksen omistus säilyy edelleen Fortumilla, ja laitoksen käyttö- ja kunnossapidosta vastaa Caverion Industries. Laitoksella on 40 työntekijää eikä sopimuksella ole henkilöstövaikutuksia.

Fortum luopuu strategiansa mukaisesti hiileen perustuvasta energiantuotannosta vuoden 2027 loppuun mennessä.

– Meri-Porin laitoksen toiminta on ollut useita vuosia kaupallisesti kannattamatonta ja laitos oli tehoreservissä vuosina 2017-2022. Olemme Fortumilla kuitenkin erittäin iloisia siitä, että viime talven energiakriisin aikana voimalaitos pystyi tukemaan sähkön toimitusvarmuutta Suomessa, kun Olkiluoto 3 oli vasta aloittamassa kaupallista toimintaansa. Nyt tehty sopimus vahvistaa energiajärjestelmän kriisinkestävyyttä Suomessa. Ilman tätä sopimusta olisimme joutuneet tekemään päätöksen siitä, että laitos suljetaan, Fortumin Corporate Customers and Markets - liiketoimintayksikön johtaja Simon-Erik Ollus sanoo.

– Meri-Porin tuotantovarauksella voimme vastata turvallisuusympäristön merkittävään muutokseen ja varautua maahamme kohdistuviin, laajamittaisiin hybridiuhkiin. Sopimuksella varmistamme, että Suomessa on lähivuosina käytettävissä merkittävä sähköntuotannon kapasiteetti kaikkein vakavimpien kriisi- ja häiriötilanteiden varalta. Hintapiikkien tasoittamiseen tuotantovarausta ei käytetä, Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtaja Janne Känkänen sanoo.

– On tärkeää, että Meri-Porin voimalaitos toimii markkinoilla alkavana talvena. Sen jälkeinen laitoksen toimintakunnossa pitäminen poikkeuksellisten tilanteiden varalle tukee osaltaan Suomen energiahuoltovarmuutta, ylijohtaja Riku Huttunen työ- ja elinkeinoministeriön energiaosastolta toteaa.

Porin Tahkoluodossa sijaitseva Meri-Pori voimalaitos on teholtaan 565 MW ja se on Suomen viimeinen hiililauhdelaitos. Se otettiin käyttöön vuonna 1994. Tehoreservissä ollessaan laitosta ei käytetty testiajoja lukuun ottamatta. Kaupalliseen käyttöön palaamisen jälkeen laitos on ollut tuotannossa niinä hetkinä, kun sähkönhinta on ollut korkealla. Joulukuusta 2022 lähtien laitokselle on kertynyt tuotantopäiviä 69 ja sähköä se on tuottanut noin 515 GWh. Laitoksen hiilidioksidipäästöt ajanjaksolta ovat noin 410 kilotonnia

Sopimuksella ei ole merkittävää taloudellista vaikutusta Fortumin tulokseen.

Järjestely toteutetaan huoltovarmuutta koskevan lainsäädännön puitteissa ja sillä varaudutaan valmiuslain mukaisiin tilanteisiin, kuten poikkeusolot tai niiden välitön uhka.

Uusimmat artikkelit

21.2.2025 | Alan Uutiset

Wärtsilä asettaa toimitusketjuillensa päästötavoitteet

Wärtsilä sitoutuu vähentämään suorien toimittajiensa kasvihuonekaasupäästöjä neljänneksellä vuoteen 2030 mennessä. 

Valmet korvaa automaatiojärjestelmän KSS Energian vesivoimalaitoksella Kouvolassa

Uusi järjestelmä korvaa vanhan, elinkaarensa päähän tulleen automaation ja parantaa merkittävästi laitoksen käyttövarmuutta.

12.2.2025 | Kumppaniartikkeli

Kestävää teollisuuden kunnossapitoa: Kustannussäästöjä ja ympäristöetuja Lubehousen luotettavuuskeskeisellä voiteluhuollolla

Lubehouse vie teollisuuden kunnossapidon uudelle tasolle luotettavuuskeskeisellä voiteluhuollolla. Ennakoivalla huoltostrategialla vältetään turhat seisokit ja ylimääräiset huoltokierrokset, samalla kun ympäristövaikutukset ja kustannukset pienenevät. Lue, kuinka RCL-menetelmä voi kehittää teollisuuden kunnossapitoa, tukea vastuullisuustavoitteita ja lisätä kilpailuetua.

EstLink 2 -sähkönsiirtoyhteyden korjaustöihin valmistaudutaan merellä

EstLink 2 -sähkönsiirtoyhteyden korjaustöiden valmistelu etenee. Seuraavien viikkojen aikana merellä tehdään korjauksen esitöitä. Yhteyden oletetaan olevan jälleen käytössä elokuun alussa.

30.1.2025 | Tutkimus ja koulutus

VTT:n uusi valmennusohjelma auttaa suomalaisyrityksiä puolustusteollisuuden markkinoille

VTT käynnistää maksuttoman valmennusohjelman kaksikäyttöteknologiasta. Puolustusmarkkinat kiinnostavat, mutta yritysten on vaikea tunnistaa osaamista. Siviiliteknologiakin voi soveltua puolustuskäyttöön.

Vakava työtapaturma johti korvauksiin – alihankintasopimus ei vapauttanut vastuista

Hovioikeus piti voimassa tuomiot työturvallisuusrikoksesta. Tamperelaisen jätealan yrityksen toimitusjohtaja että työnjohtaja saivat sakkotuomiot, ja yritys tuomittiin yhteisösakkoon.

Vesilaitosyhdistyksen Kalkkikivialkalointiopas on päivitetty ajantasalle

Päivitettyyn oppaaseen on kerätty käyttökokemuksia vedenkäsittelylaitoksilta ja uutta tietoa muun muassa kalkkikivialkaloinnin hiilijalanjälkeen, huoltovarmuuteen ja turvallisuuteen liittyen.