https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Alan Uutiset | 30.10.2023

Fortum ja Huoltovarmuuskeskus tehneet sopimuksen Meri-Porin kivihiilivoimalaitoksen käytöstä vakavissa kriisi- ja häiriötilanteissa

Meri-Porin tuotantovarauksella vastataan turvallisuusympäristön merkittävään muutokseen ja varaudutaan Suomeen kohdistuviin, laajamittaisiin hybridiuhkiin.

908c56d8c51b2003_800x800ar

Meriporin voimalaitos. Kuva: Fortum

Fortum ja Huoltovarmuuskeskus ovat allekirjoittaneet tänään sopimuksen, jonka mukaan Huoltovarmuuskeskus varaa Meri-Porin kivihiilivoimalaitoksen tuotannon sähköjärjestelmän vakavien kriisi- ja häiriötilanteiden varalle 1.3.2024 - 31.12.2026 väliseksi ajaksi, jotta laitoksen toimintakyky voidaan säilyttää tulevina vuosina. Tuotantovarauksen hankkiminen on Huoltovarmuuskeskuksen tyypillinen toimenpide huoltovarmuuden turvaamiseksi.

Tulevina talvikuukausina Meri-Porin voimalaitos toimii kaupallisesti ja osaltaan tukee toimitusvarmuutta pohjoismaisilla sähkömarkkinoilla.

Laitoksen omistus säilyy edelleen Fortumilla, ja laitoksen käyttö- ja kunnossapidosta vastaa Caverion Industries. Laitoksella on 40 työntekijää eikä sopimuksella ole henkilöstövaikutuksia.

Fortum luopuu strategiansa mukaisesti hiileen perustuvasta energiantuotannosta vuoden 2027 loppuun mennessä.

– Meri-Porin laitoksen toiminta on ollut useita vuosia kaupallisesti kannattamatonta ja laitos oli tehoreservissä vuosina 2017-2022. Olemme Fortumilla kuitenkin erittäin iloisia siitä, että viime talven energiakriisin aikana voimalaitos pystyi tukemaan sähkön toimitusvarmuutta Suomessa, kun Olkiluoto 3 oli vasta aloittamassa kaupallista toimintaansa. Nyt tehty sopimus vahvistaa energiajärjestelmän kriisinkestävyyttä Suomessa. Ilman tätä sopimusta olisimme joutuneet tekemään päätöksen siitä, että laitos suljetaan, Fortumin Corporate Customers and Markets - liiketoimintayksikön johtaja Simon-Erik Ollus sanoo.

– Meri-Porin tuotantovarauksella voimme vastata turvallisuusympäristön merkittävään muutokseen ja varautua maahamme kohdistuviin, laajamittaisiin hybridiuhkiin. Sopimuksella varmistamme, että Suomessa on lähivuosina käytettävissä merkittävä sähköntuotannon kapasiteetti kaikkein vakavimpien kriisi- ja häiriötilanteiden varalta. Hintapiikkien tasoittamiseen tuotantovarausta ei käytetä, Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtaja Janne Känkänen sanoo.

– On tärkeää, että Meri-Porin voimalaitos toimii markkinoilla alkavana talvena. Sen jälkeinen laitoksen toimintakunnossa pitäminen poikkeuksellisten tilanteiden varalle tukee osaltaan Suomen energiahuoltovarmuutta, ylijohtaja Riku Huttunen työ- ja elinkeinoministeriön energiaosastolta toteaa.

Porin Tahkoluodossa sijaitseva Meri-Pori voimalaitos on teholtaan 565 MW ja se on Suomen viimeinen hiililauhdelaitos. Se otettiin käyttöön vuonna 1994. Tehoreservissä ollessaan laitosta ei käytetty testiajoja lukuun ottamatta. Kaupalliseen käyttöön palaamisen jälkeen laitos on ollut tuotannossa niinä hetkinä, kun sähkönhinta on ollut korkealla. Joulukuusta 2022 lähtien laitokselle on kertynyt tuotantopäiviä 69 ja sähköä se on tuottanut noin 515 GWh. Laitoksen hiilidioksidipäästöt ajanjaksolta ovat noin 410 kilotonnia

Sopimuksella ei ole merkittävää taloudellista vaikutusta Fortumin tulokseen.

Järjestely toteutetaan huoltovarmuutta koskevan lainsäädännön puitteissa ja sillä varaudutaan valmiuslain mukaisiin tilanteisiin, kuten poikkeusolot tai niiden välitön uhka.

Uusimmat artikkelit

13.6.2024 | Alan Uutiset

Vanhoista renkaista uusia autonosia – Nesteen, Borealiksen ja Covestron yhteishanke

Käytetyt auton renkaat nesteytetään kemiallisen kierrätyksen avulla ja jalostetaan peruskemikaaleiksi sekä edelleen erittäin puhtaiksi polykarbonaateiksi. Polykarbonaatteja voidaan käyttää erilaisissa autoteollisuuden käyttökohteissa ajovalojen osista jäähdyttimien säleikköihin.

Outokumpu laajentaa robotiikan käyttöä turvallisuustyössä

Ensimmäinen ANYmal-robotti "Jokkeri" aloitti työnsä Torniossa. Yhtiö arvioi, että tarkastustehtävien siirtäminen robotille voi auttaa vähentämään työntekijöiden altistumisaikaa vaarallisille aineille yli 80 prosenttia ja vaarallisia huoltokorjauksia 20 prosenttia.

Nesteen Porvoon jalostamon suurseisokki saatiin onnistuneesti päätökseen

Suurseisokin ajan Porvoon jalostamo oli yksi Suomen suurimmista. Vuoden 2024 suurseisokin kokonaisinvestointi oli noin 390 miljoonaa euroa.

Valio investoi Lapinlahden tehtaaseen yli 60 miljoonaa euroa

Investointi käsittää juustonvalmistustilojen laajennuksen ja laitteiden uusimisen. Investoinnin tarkoituksena on korvata nykyinen, teknisen käyttöikänsä päässä oleva valmistuslaitteisto.

Schneider Electric testaa Helenin sähköverkossa haitallisen SF6-kaasun korvaamista uudella teknologialla

Merkittävä osa sähköverkkoon asennetuista keskijännitekojeistoista sisältää SF6-kaasua. Schneider Electric on pyrkinyt ratkaisemaan ongelmaa RM AirSeT -kojeiston avulla.

VTT rakentaa uuden puolijohteiden pilottilinjan

Puolijohdealalla kiekkokoko on keskeisessä roolissa. Uuden yhteiskäyttöisen pilottilinjan laitteistot tulevat tukemaan sirukehitystä ja piensarjatuotantoa sekä 300 millimetrin että 200 millimetrin piikiekoille.

16.2.2024 | Kumppaniartikkeli

Sulzerilla panostetaan asiakassuhteisiin

Maailmanluokan pumppukaupoissa suurin arvo luodaan asiakkaan kanssa.