https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Alan Uutiset | 7.5.2024

Fortum testaa vedyntuotantoa Loviisassa

Fortum rakentaa vedyntuotannon koelaitoksen Fortumin Loviisan ydinvoimalaitoksen lähellä sijaitsevalle Källan alueelle. Rakentaminen alkaa ensi kesänä ja laitos on tarkoitus ottaa käyttöön loppuvuodesta 2025.

Loviisa

Laitos rakennetaan Loviisan ydinvoimalaitoksen lähellä sijaitsevalle Källan alueelle Fortumin omistamalle tontille. Kuva: Fortum

Koelaitos rahoitetaan kokonaisuudessaan Fortumin tutkimus- ja kehitysvaroista ja suunnittelutyö tehdään pääosin omien suunnittelijoiden toimesta. Kalla-koelaitoksen on tarkoitus olla käytössä noin kaksi vuotta aikavälillä 2025–2028. Kokonaisuudessaan koelaitokseen liittyvä tutkimus- ja kehityspanos on noin 17 miljoonaa euroa. Strategiansa mukaisesti Fortum aikoo tutkia vetyä vaiheittain pienen mittakaavan hankkeissa Pohjoismaissa.

Vetyä tuottamaan elektrolyysereillä ja noin kahden megawatin kapasiteetillä valtakunnan sähköverkosta ja Loviisan talousvedestä. Laitoksen yhteyteen rakennetaan täyttöasema, josta vetyä kuljetetaan teollisuusasiakkaille. 

– Vedyntuotannon testaaminen Kalla-koelaitoksella megawattiluokassa antaa arvokasta tietoa ei ainoastaan mahdollisten suurempien laitosten suunnittelun ja käytön näkökulmasta vaan myös vihreän vedyn ja vetyjohdannaisten liiketoimintamahdollisuuksista. Pilotointihanke on ensimmäinen askel kohti mahdollisia tulevaisuuden hankkeita ja investointeja. Koelaitoksen lisäksi meillä on useita muita vetyyn liittyviä selvityksiä käynnissä, joihin osallistuu myös asiakkaita ja kumppaneita eri teollisuuden aloilta, Fortumin P2X-liiketoiminnasta vastaava Satu Sipola kertoo.

– Fortumilla on vahva asema puhtaassa energiantuotannossa, ja pyrimme yhdessä teollisuusasiakkaidemme kanssa löytämään ratkaisuja heidän hiilijalanjälkensä pienentämiseksi. Haluamme edistää puhtaan vedyn hyödyntämistä Pohjoismaissa yhdessä asiakkaidemme kanssa, ja teemme tiivistä tutkimusyhteistyötä muun muassa metsä-, teräs- ja kemianteollisuuden sekä liikenteen alan yritysten kanssa, Sipola jatkaa.

Uusimmat artikkelit

30.12.2024 | Alan Uutiset

Selvitys: Valtaosa pohjoismaisten puolustusteknologiayritysten pääomarahoituksesta päätyy Suomeen

Danske Bankin ja Dealroomin tekemän pohjoismaisen selvityksen mukaan erityisesti avaruus- ja kvanttiteknologia-startupit vetävät rahoitusta Suomeen. Viidessä vuodessa kotimaiset yritykset ovat keränneet pääomaa yli miljardi dollaria.

30.12.2024 | Tutkimus ja koulutus

Ammoniakki -tutkimusprojekti sai miljoonarahoituksen

Ammoniakki kytkeytyy erittäin vahvasti vetytalouden edistämiseen. Sen käyttöön liittyy kuitenkin monia kysymyksiä, joita selvitetään yliopistojen ja teollisuuden yhteisessä tutkimushankkeessa.

12.12.2024 | Kumppaniartikkeli

Väylät kuntoon

Väylävirastolla, kunnilla ja kaupungeilla on paljon tieverkoston korjausvelkaa. Teitä ei kuitenkaan kannata päällystää ennen kuin on tutkittu kantavatko teiden pohjat. Pahimmassa tapauksessa päällystetty tie on seuraavana keväänä taas rikki.

Metsä Group: Puuperäisen hiilidioksidin talteenotto on iso mahdollisuus

Metsä Group ja Andritz ovat selvittäneet, millaisia vaikutuksia aiheutuisi noin neljän miljoonan hiilidioksiditonnin talteenotosta Kemin biotuotetehtaalla.

Alykkäämpää ja turvallisempaa lasintuotantoa

Jo minuutin sähkökatkos voi aiheuttaa lasintuotannolle jopa kuuden kuukauden suunnittelemattoman seisokin. Schneider Electricin ja Saint-Gobainin yhteisellä hankkeella varmistetaan lasintuotannolle kriittisen hehkutusprosessin luotettavuus ohjelmistopohjaisen automaation avulla.

Fazer sähköistää Lappeenrannan makeistehtaan höyryn tuotannon – yli 10 prosentin vähennys koko konsernin päästöihin

Höyryn tuotannon sähköistyksen myötä tehtaan hiilidioksidipäästöt vähenevät vuositasolla noin 90 prosenttia ja koko Fazer-konsernin päästöt yli 10 prosenttia.

Vesilaitosyhdistyksen Kalkkikivialkalointiopas on päivitetty ajantasalle

Päivitettyyn oppaaseen on kerätty käyttökokemuksia vedenkäsittelylaitoksilta ja uutta tietoa muun muassa kalkkikivialkaloinnin hiilijalanjälkeen, huoltovarmuuteen ja turvallisuuteen liittyen.