https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Alan Uutiset | 7.5.2024

Fortum testaa vedyntuotantoa Loviisassa

Fortum rakentaa vedyntuotannon koelaitoksen Fortumin Loviisan ydinvoimalaitoksen lähellä sijaitsevalle Källan alueelle. Rakentaminen alkaa ensi kesänä ja laitos on tarkoitus ottaa käyttöön loppuvuodesta 2025.

Loviisa

Laitos rakennetaan Loviisan ydinvoimalaitoksen lähellä sijaitsevalle Källan alueelle Fortumin omistamalle tontille. Kuva: Fortum

Koelaitos rahoitetaan kokonaisuudessaan Fortumin tutkimus- ja kehitysvaroista ja suunnittelutyö tehdään pääosin omien suunnittelijoiden toimesta. Kalla-koelaitoksen on tarkoitus olla käytössä noin kaksi vuotta aikavälillä 2025–2028. Kokonaisuudessaan koelaitokseen liittyvä tutkimus- ja kehityspanos on noin 17 miljoonaa euroa. Strategiansa mukaisesti Fortum aikoo tutkia vetyä vaiheittain pienen mittakaavan hankkeissa Pohjoismaissa.

Vetyä tuottamaan elektrolyysereillä ja noin kahden megawatin kapasiteetillä valtakunnan sähköverkosta ja Loviisan talousvedestä. Laitoksen yhteyteen rakennetaan täyttöasema, josta vetyä kuljetetaan teollisuusasiakkaille. 

– Vedyntuotannon testaaminen Kalla-koelaitoksella megawattiluokassa antaa arvokasta tietoa ei ainoastaan mahdollisten suurempien laitosten suunnittelun ja käytön näkökulmasta vaan myös vihreän vedyn ja vetyjohdannaisten liiketoimintamahdollisuuksista. Pilotointihanke on ensimmäinen askel kohti mahdollisia tulevaisuuden hankkeita ja investointeja. Koelaitoksen lisäksi meillä on useita muita vetyyn liittyviä selvityksiä käynnissä, joihin osallistuu myös asiakkaita ja kumppaneita eri teollisuuden aloilta, Fortumin P2X-liiketoiminnasta vastaava Satu Sipola kertoo.

– Fortumilla on vahva asema puhtaassa energiantuotannossa, ja pyrimme yhdessä teollisuusasiakkaidemme kanssa löytämään ratkaisuja heidän hiilijalanjälkensä pienentämiseksi. Haluamme edistää puhtaan vedyn hyödyntämistä Pohjoismaissa yhdessä asiakkaidemme kanssa, ja teemme tiivistä tutkimusyhteistyötä muun muassa metsä-, teräs- ja kemianteollisuuden sekä liikenteen alan yritysten kanssa, Sipola jatkaa.

Uusimmat artikkelit

Olkiluoto 3:n ensimmäinen vuosihuolto on lopulta ohi – palasi yöllä sähköntuotantoon

37 vuorokaudeksi tarkoitettu huolto kesti noin 74 vuorokautta ja yhdeksän tuntia. Teollisuuden Voima arvioi jo ennakkoon ensimmäisen vuosihuollon olevan työläs. Sähköntuotannonjohtaja Marjo Mustosen mukaan nyt päättyneistä huolloista saatiin arvokasta oppia tulevaisuuteen.

16.5.2024 | Alan Uutiset

Suomen kolmanneksi suurin tuulipuisto vihittiin käyttöön Pjelaxissa

Fortumin ja Helenin yhteishanke, 56 tuulivoimalan Pjelax-tuulipuisto tuottaa vuosittain noin viisi prosenttia Suomen koko tuulivoimatuotannosta.

VTT rakentaa uuden puolijohteiden pilottilinjan

Puolijohdealalla kiekkokoko on keskeisessä roolissa. Uuden yhteiskäyttöisen pilottilinjan laitteistot tulevat tukemaan sirukehitystä ja piensarjatuotantoa sekä 300 millimetrin että 200 millimetrin piikiekoille.

Euroopan suurin ja modernein taivekartonkikone vihittiin käyttöön Husumissa Ruotsissa

Metsä Boardin Husumin taivekartonkikone on 600 000 tonnin vuosikapasiteetilla Euroopan suurin ja modernein, ja sen tuotannossa käytetty energia on 98-prosenttisesti fossiilitonta

Kuinka hyvä 3D-tulostettu ja laserkarkaistu työkalu voi olla?

SSAB:n Borlängen tehtaalla testattiin 3D-tulostettuja työkaluja tuotannossa. Laserkarkaistu lävistin saavutti kolminkertaisen käyttöiän verrattuna alkuperäiseen osaan. Pidemmän käyttöiän lisäksi kustannukset ovat huomattavasti alhaisemmat.

16.2.2024 | Kumppaniartikkeli

Sulzerilla panostetaan asiakassuhteisiin

Maailmanluokan pumppukaupoissa suurin arvo luodaan asiakkaan kanssa.

Metsä Tissuen Kreuzaun tehtaalla siirryttiin puupelletteihin - päästöt vähenevät 30 000 CO2-tonnia vuodessa

Siirtymän taustalla oli yksinkertainen idea vaihtaa polttoainetta, mutta säilyttää tekninen infrastruktuuri ennallaan.