Google suunnittelee jätti-investointia Suomeen
Google kertoo ostavansa maata Kajaanista ja Muhokselta laajentaakseen pilvi- ja datakeskusinfrastruktuuriaan Suomessa.
– Olen todella ilahtunut Googlen ilmoituksesta. Tämä kauppa luo pohjan mahdollisille tuleville investoinneille ja lähettää selkeän viestin siitä, että olemme onnistuneet tekemään Suomesta houkuttelevan ja turvallisen sijoituskohteen. Hallituksen uudistusten tavoitteena on parantaa Suomen vetovoimaa entisestään sijoitusten näkökulmasta, ja tämä ilmoitus osoittaa, että olemme menossa oikeaan suuntaan, pääministeri Petteri Orpo kommentoi.
Kunnat toivottivat datajätin tervetulleeksi.
– On suuri ilo toivottaa Google tervetulleeksi Kajaaniin. Datakeskusverkostomme on kasvanut ripeästi viime vuosina, ja Googlen suunnitelmat digitaalisen infrastruktuurin kehittämiseksi ovat erittäin positiivinen signaali Kajaanille, Kainuun alueelle sekä Pohjois- ja Itä-Suomelle. Olemme Kajaanissa tehneet merkittäviä panostuksia datakeskusverkostomme kehittämiseen, ja olemme valmiita pitkäjänteiseen ja monipuoliseen yhteistyöhön Googlen kanssa, Kajaanin kaupunginjohtaja Jari Tolonen.
– Muhoksen kunta toivottaa innolla Googlen tervetulleeksi. Kuntastrategiamme mukaisesti vihreä siirtymä on tärkeä osa missiotamme. Olemme tehneet sen eteen aktiivisesti työtä Muhos Biopark -hankkeemme kautta, ja nyt kansainvälinen kiinnostus Muhosta kohtaan alkaa näkyä yhä vahvemmin. Datakeskuksen hukkalämmön hyödyntäminen auttaa meitä houkuttelemaan alueelle lisää kasvumahdollisuuksia, Muhoksen kunnanjohtaja Kimmo Hinno kommentoi.
Haminassa Googlen datakeskus on toiminut jo kymmenen vuoden ajan.
– Olemme sitoutuneet tukemaan maan digitaalisen kasvun tavoitteita. Teemme jo ennen lopullista investointipäätöstä Kajaanin ja Muhoksen alueiden kehittämisestä tiivistä yhteistyötä paikallisten ja kansallisten sidosryhmien kanssa laatiaksemme suunnitelman, joka tukee yhteisöjen taloutta ja luonnonvarojen kestävää käyttöä pitkällä aikavälillä. Tämä on ensimmäinen askel pitkässä prosessissa, Googlen Suomen maajohtaja Antti Järvinen lisää.
Googlella on parhaillaan meneillään Haminan datakeskusalueen laajentaminen. Se nostaa Googlen kokonaisinvestointien arvon Suomessa yli 4,5 miljardiin euroon, ja valmistuessaan uusi datakeskusrakennus tuo 100 uutta työpaikkaa. Tällä hetkellä Haminan kampus työllistää täysipäiväisesti noin 400 henkilöä erilaisissa tehtävissä, kuten IT-teknikkoina, sähkö- ja koneinsinööreinä, vartijoina sekä catering- ja toimitilahallinnon työntekijöinä.
– Maakauppa Googlen kanssa mahdollista datakeskusinvestointia varten on erinomainen esimerkki siitä, miten valtion maa-alueita voidaan käyttää vihreän kasvun moottoreina samalla luoden työpaikkoja sekä myönteisiä alueellisia vaikutuksia, Metsähallituksen toimitusjohtaja Juha S. Niemelä sanoo.
Lisää paikallisesti tuotettua hiilivapaata energiaa
Ensi vuodesta alkaen Haminan datakeskus tuottaa 80 prosenttia alueen lämmöntarpeesta Googlen ensimmäisen ulkopuolisen lämmön talteenottohankkeen ansiosta. Talteenotettu lämpö pienentää yrityksen ympäristöjalanjälkeä ja tarjoaa samalla vähähiilistä energiaa alueen koteihin ja yrityksiin.
Google pyrkii saavuttamaan nollapäästöt kaikessa toiminnassaan ja arvoketjussaan vuoteen 2030 mennessä.
Vuonna 2023 Googlen Suomen toimistot ja datakeskukset käyttivät jo 98-prosenttisesti hiilivapaata energiaa, minkä mahdollistivat Suomen sähköverkon energialähteiden yhdistelmä ja samaan sähköverkkoon tehty 445 megawatin uusiutuvan energian ostosopimus. Lisäksi Google on ottanut käyttöön muun muassa hiiliälykkään laskennan ja kysyntäjousto-ominaisuuksia.
Haminassa sijaitseva datakeskus, joka toimii entisen paperitehtaan tiloissa, on yksi yrityksen maailmanlaajuisen konekannan tehokkaimmista. Keskuksen keskimääräinen PUE-arvo on 1,09. Merkittävä innovaatio on yhtiön teknisesti edistyksellinen, ensimmäinen laatuaan oleva jäähdytysjärjestelmä, joka käyttää Suomenlahdelta saatavaa merivettä energiankulutuksen vähentämiseksi.
– Olemme ylpeitä voidessamme yhteistyössä Googlen kanssa edistää merkittäviä teollisuushankkeita Muhoksen ja Kajaanin alueilla tarjoamalla luotettavia verkkoyhteyksiä ja sähkönjakelua. Nämä hankkeet korostavat myös osapuolten välistä sujuvaa ja tehokasta yhteistyötä, josta osoituksena on hankkeiden sijainti Pohjois-Suomessa, lähellä puhdasta sähköntuotantoa ja Fingridin laadukkaita sähköasemayhteyksiä, Fingridin toimitusjohtaja Asta Sihvonen-Punkka lisää.