https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Alan Uutiset | 11.1.2024

OP: Taloustilanne hillitsee kasvuhaluja – Suuryritykset keskittyvät toimintansa turvaamiseen

OP:n julkaisemasta Suuryritystutkimuksesta selviää, että kasvun sijaan yritykset keskittyvät nyt tuottavuuden ja tehokkuuden lisäämiseen. Ennakoinnin ja varautumisen ranking-listalla tuotantoon liittyvät ydintoiminnot ja -prosessit nousivat kärkeen.

suuryritykset

Kuvituskuva: Freepik

Suomalaisten suuryritysten taloudellinen asema on vakaa, mutta epävarma toimintaympäristö on tehnyt yhä useamman varovaiseksi.

– Heikko taloustilanne on tosiasia. Suomalaiset suuryritykset ovat kuitenkin sopeutuneet siihen, ja yritysten tuloksentekokyky on säilynyt suhteellisen hyvänä. Monessa suuryrityksessä nostetaan jo katsetta horisonttiin ja valmistaudutaan suhdannekäänteen jälkeiseen aikaan. Suuryrityksissä on siirrytty aktiivisen odottamisen tilaan, OP Yrityspankin toimitusjohtaja Katja Keitaanniemi sanoo.

Vain joka kymmenes suuryritys aikoo laajentaa ja kehittää toimintaansa tänä vuonna. Muutos on huomattava, sillä vielä kaksi vuotta sitten kasvua tavoitteli joka kolmas suuryritys.

– Nyt lähes puolet tähtää pääsääntöisesti toiminnan tehostamiseen ja tuottavuuden lisäämiseen, Keitaanniemi sanoo.

Vastaajilta kysyttiin Suuryritystutkimuksessa esimerkiksi, millä liiketoiminnan eri osa-alueilla yrityksellä on parhaat valmiudet sopeutua yllättäviin muutoksiin kuten konflikti, pandemia tai raaka-aineketjujen katkeaminen? Vastauksissa kärkeen nousivat tuotantoon liittyvät ydintoiminnot ja -prosessit.

OP_suuryritykset

Lähde: OP:n Suuryritystutkimus 2024

Matalat kasvuodotukset heijastuvat myös investointeihin: 52 prosenttia aineellisista ja 40 prosenttia aineettomista investoinneista aiotaan käyttää nykyisen liiketoiminnan jatkuvuuden turvaamiseen. Näiden vastaajien osuus on korkeimmillaan viiteen vuoteen.

Enemmistö suuryrityksistä suuntaa katseensa nyt kotimaan rajojen ulkopuolelle. Sekä pääliiketoiminta-alueen kysynnän, alihankintaostojen että henkilöstön määrän odotetaan kasvavan nopeammin ulkomailla kuin Suomessa.

– Kyselyyn vastanneiden suuryritysten kotimaa on Suomi, mutta katsantokanta on kansainvälinen. Viime vuoteen verrattuna tuotannon arvioidaan kasvavan etenkin euroalueella. Näin ajattelee kolmannes suuryrityksistä. Myös euroalueen myynnin ja asiakkuuksien odotetaan kasvavan eniten suhteessa muihin alueisiin, Keitaanniemi sanoo.

Kriisiajat nopeuttaneet reagointia

Haavoittuvuuksia liiketoiminnalle tuovat erityisesti inflaatio, rahoituskustannusten nousu ja työntekijöiden saatavuus. Vastaajista 67 prosenttia arvioi korkotason epävarmuuden tuovan yritykselle ongelmia lähivuosina. Vaikka korkojen nousu osuu kriittisimmin yrityksiin, joilla on paljon velkaa tai joissa lainarahan hinta määrää asiakaskysyntää, haastaa se nyt myös maltillisesti velkaantuneita yrityksiä investointien kannattavuuden näkökulmasta.

Hopeareunuksena epävarmuudessa on se, että viime vuosien kriisit ovat parantaneet suuryritysten reagointinopeutta. Kriisien keskellä suuryritykset kokevat olevansa vahvimmillaan tuotantoon liittyvissä ydintoiminnoissa. Vahvana turvana näyttäytyvät yhä myös taloudelliset voimavarat.

– Lisäksi geopoliittiset jännitteet ja kasvavat vastuullisuusvelvoitteet ovat saaneet yritykset tarttumaan aktiivisemmin ratkaisijan rooliin yhteiskunnallisissa epäkohdissa. Lähes 80 prosenttia suuryrityksistä kokee yhteiskunnallisten ongelmien, kuten ympäristö- ja talouskysymysten ratkaisemisen tehtäväkseen. Luku on mittaushistorian korkein, Keitaanniemi sanoo.

Suuryritystutkimus 2024 (pdf)

Uusimmat artikkelit

Dronet ja paikkatietoanalytiikka kertovat, milloin ja missä sähköverkon kunnossapitotoimia tulee tehdä

Evision Oy on yhteistyössä Enerva Oy:n ja Järvi-Suomen Energia Oy:n kanssa kehittänyt verkon luotettavuusperusteisuuden analytiikkamallin, joka ratkoo energiayhtiöiden kunnossapitohaasteita ja tarjoaa säästöjä. 

27.6.2024 | Alan Uutiset

Metso sai merkittävän tilauksen Intiasta – rakenteilla ensimmäinen suuren mittakaavan elektroniikkaromun kierrätyslaitos

"Tämä on meille tärkeä tilaus. Hindalco Industries on tällä hetkellä yksi Intian merkittävimmistä alumiinin ja kuparin tuottajista," Metson sulatusliiketoiminnan johtaja Jyrki Makkonen toteaa.

Työntekijä putosi murskaimen päältä huoltotehtävissä – sakkoja vastuuhenkilöille

"Putoamistyötapaturmia tapahtuu edelleen liikaa ja putoamisesta voi aiheutua erittäin vakavia vammoja tai jopa kuolema", Lounais-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen juristi Matti Suontausta muistuttaa.

Valio investoi Lapinlahden tehtaaseen yli 60 miljoonaa euroa

Investointi käsittää juustonvalmistustilojen laajennuksen ja laitteiden uusimisen. Investoinnin tarkoituksena on korvata nykyinen, teknisen käyttöikänsä päässä oleva valmistuslaitteisto.

Schneider Electric testaa Helenin sähköverkossa haitallisen SF6-kaasun korvaamista uudella teknologialla

Merkittävä osa sähköverkkoon asennetuista keskijännitekojeistoista sisältää SF6-kaasua. Schneider Electric on pyrkinyt ratkaisemaan ongelmaa RM AirSeT -kojeiston avulla.

VTT rakentaa uuden puolijohteiden pilottilinjan

Puolijohdealalla kiekkokoko on keskeisessä roolissa. Uuden yhteiskäyttöisen pilottilinjan laitteistot tulevat tukemaan sirukehitystä ja piensarjatuotantoa sekä 300 millimetrin että 200 millimetrin piikiekoille.

16.2.2024 | Kumppaniartikkeli

Sulzerilla panostetaan asiakassuhteisiin

Maailmanluokan pumppukaupoissa suurin arvo luodaan asiakkaan kanssa.