https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Alan Uutiset | 11.1.2024

OP: Taloustilanne hillitsee kasvuhaluja – Suuryritykset keskittyvät toimintansa turvaamiseen

OP:n julkaisemasta Suuryritystutkimuksesta selviää, että kasvun sijaan yritykset keskittyvät nyt tuottavuuden ja tehokkuuden lisäämiseen. Ennakoinnin ja varautumisen ranking-listalla tuotantoon liittyvät ydintoiminnot ja -prosessit nousivat kärkeen.

suuryritykset

Kuvituskuva: Freepik

Suomalaisten suuryritysten taloudellinen asema on vakaa, mutta epävarma toimintaympäristö on tehnyt yhä useamman varovaiseksi.

– Heikko taloustilanne on tosiasia. Suomalaiset suuryritykset ovat kuitenkin sopeutuneet siihen, ja yritysten tuloksentekokyky on säilynyt suhteellisen hyvänä. Monessa suuryrityksessä nostetaan jo katsetta horisonttiin ja valmistaudutaan suhdannekäänteen jälkeiseen aikaan. Suuryrityksissä on siirrytty aktiivisen odottamisen tilaan, OP Yrityspankin toimitusjohtaja Katja Keitaanniemi sanoo.

Vain joka kymmenes suuryritys aikoo laajentaa ja kehittää toimintaansa tänä vuonna. Muutos on huomattava, sillä vielä kaksi vuotta sitten kasvua tavoitteli joka kolmas suuryritys.

– Nyt lähes puolet tähtää pääsääntöisesti toiminnan tehostamiseen ja tuottavuuden lisäämiseen, Keitaanniemi sanoo.

Vastaajilta kysyttiin Suuryritystutkimuksessa esimerkiksi, millä liiketoiminnan eri osa-alueilla yrityksellä on parhaat valmiudet sopeutua yllättäviin muutoksiin kuten konflikti, pandemia tai raaka-aineketjujen katkeaminen? Vastauksissa kärkeen nousivat tuotantoon liittyvät ydintoiminnot ja -prosessit.

OP_suuryritykset

Lähde: OP:n Suuryritystutkimus 2024

Matalat kasvuodotukset heijastuvat myös investointeihin: 52 prosenttia aineellisista ja 40 prosenttia aineettomista investoinneista aiotaan käyttää nykyisen liiketoiminnan jatkuvuuden turvaamiseen. Näiden vastaajien osuus on korkeimmillaan viiteen vuoteen.

Enemmistö suuryrityksistä suuntaa katseensa nyt kotimaan rajojen ulkopuolelle. Sekä pääliiketoiminta-alueen kysynnän, alihankintaostojen että henkilöstön määrän odotetaan kasvavan nopeammin ulkomailla kuin Suomessa.

– Kyselyyn vastanneiden suuryritysten kotimaa on Suomi, mutta katsantokanta on kansainvälinen. Viime vuoteen verrattuna tuotannon arvioidaan kasvavan etenkin euroalueella. Näin ajattelee kolmannes suuryrityksistä. Myös euroalueen myynnin ja asiakkuuksien odotetaan kasvavan eniten suhteessa muihin alueisiin, Keitaanniemi sanoo.

Kriisiajat nopeuttaneet reagointia

Haavoittuvuuksia liiketoiminnalle tuovat erityisesti inflaatio, rahoituskustannusten nousu ja työntekijöiden saatavuus. Vastaajista 67 prosenttia arvioi korkotason epävarmuuden tuovan yritykselle ongelmia lähivuosina. Vaikka korkojen nousu osuu kriittisimmin yrityksiin, joilla on paljon velkaa tai joissa lainarahan hinta määrää asiakaskysyntää, haastaa se nyt myös maltillisesti velkaantuneita yrityksiä investointien kannattavuuden näkökulmasta.

Hopeareunuksena epävarmuudessa on se, että viime vuosien kriisit ovat parantaneet suuryritysten reagointinopeutta. Kriisien keskellä suuryritykset kokevat olevansa vahvimmillaan tuotantoon liittyvissä ydintoiminnoissa. Vahvana turvana näyttäytyvät yhä myös taloudelliset voimavarat.

– Lisäksi geopoliittiset jännitteet ja kasvavat vastuullisuusvelvoitteet ovat saaneet yritykset tarttumaan aktiivisemmin ratkaisijan rooliin yhteiskunnallisissa epäkohdissa. Lähes 80 prosenttia suuryrityksistä kokee yhteiskunnallisten ongelmien, kuten ympäristö- ja talouskysymysten ratkaisemisen tehtäväkseen. Luku on mittaushistorian korkein, Keitaanniemi sanoo.

Suuryritystutkimus 2024 (pdf)

Uusimmat artikkelit

Wärtsilän ja 200 yrityksen yhteistyöprojekti kehittää autonomisia nollapäästöisiä tasapainotusratkaisuja energiasiirtymää varten

Projektin tavoitteena on tarjota joustavia autonomisia voimalaitoskonsepteja, jotka pystyvät toimimaan 100 prosentin e-polttoaineella, kuten vihreällä vedyllä ja sen johdannaisilla, vuoden 2028 loppuun mennessä.

22.2.2024 | Alan Uutiset

Outokumpu sijoittui ensimmäiseksi ruostumattoman terästeollisuuden ja suomalaisyritysten keskuudessa Corporate Knightin Clean200- listauksessa

Kaiken kaikkiaan Clean200-yritykset tekivät vastuullista liikevaihtoa yli 2,2 biljoonaa dollaria vuonna 2022. Kestävän liiketoiminnan osuus oli keskimäärin 54,7 prosenttia yritysten kokonaisliikevaihdosta.

16.2.2024 | Kumppaniartikkeli

Sulzerilla panostetaan asiakassuhteisiin

Maailmanluokan pumppukaupoissa suurin arvo luodaan asiakkaan kanssa.

LUT-yliopisto rakentaa osaamiskeskittymän ennätyksellisellä viiden miljoonan lahjoituksella

Yrittäjäpariskunta Jalo ja Anja Paanasen LUT yliopistolle tekemä lahjoitus on tiettävästi suurin yksityislahjoitus suomalaiselle yliopistolle. Lahjoituksella lisätään myynnin perus- ja täydennyskoulutusta.

Espoosta ensimmäinen kaupunki, jonka sähköverkosta tulee pullonkaula puhtaalle siirtymälle?

“Espoossa sähköverkon kapasiteetti tulee vastaan ensimmäisenä ja datan perusteella muutos tapahtuu nyt nopeammin kuin kukaan olisi vielä muutama vuosi sitten uskonut”, Carunan asiakkuusjohtaja Kosti Rautiainen sanoo.

Metsä Tissuen Kreuzaun tehtaalla siirryttiin puupelletteihin - päästöt vähenevät 30 000 CO2-tonnia vuodessa

Siirtymän taustalla oli yksinkertainen idea vaihtaa polttoainetta, mutta säilyttää tekninen infrastruktuuri ennallaan. 

Sähköasennusstandardi SFS 6000 uudistui

Pienjännitesähköasennusten standardista on julkaistu uusi painos SFS 6000:2022. Uudistuksessa sähköasennustandardin aurinkosähköasennuksia käsittelevä osaan on tehty merkittäviä muutoksia. Päivitysten ja parannusten lisäksi sarjaan on julkaistu kaksi uutta standardia, jotka käsittelevät akkujen asennuksia SFS 6000-5-57 ja PoE-asennuksia SFS 6000-7-716.