OX2 teki Suomen kaikkien aikojen suurimman uusiutuvan energian investointipäätöksen – tuulipuistojen rakentaminen alkaa heti
OX2 investoi noin 700 miljoonaa euroa Rajamäenkylän ja Honkakankaan tuulipuistoihin. Kyseessä on suurin uusiutuvan energian investointipäätös Suomessa ja Pohjoismaissa sitten vuoden 2022.
Karijoella ja Isojoella sijaitsevan Rajamäenkylän tuulipuisto (noin 367 MW) sekä Halsualla sijaitsevan Honkakankaan tuulipuisto (noin 105 MW) tulevat tuottamaan vuosittain yhteensä noin 1,6 TWh uusiutuvaa sähköenergiaa.
– Suomessa on loistavat edellytykset uusiutuvan energian tuotannon voimakkaalle lisäämiselle. Uskon investointipäätöksemme olevan rohkaiseva viesti myös sähkön kulutusinvestointeja suunnitteleville toimijoille, sanoo OX2 Finlandin maajohtaja Veli-Pekka Alkula.
Hankkeille on sovittu pitkäaikainen vieraan pääoman rahoitus finanssikonserni Santanderin kanssa. Rahoitussopimus mahdollistaa myös muiden hankkeiden investointipäätösten toteuttamisen tulevaisuudessa. Kummallakin hankkeella on pitkäaikainen PPA- eli sähkönostosopimus kansainvälisesti toimivan yrityksen kanssa. OX2 sijoittaa hankkeisiin oman pääoman.
– OX2 on tätä ennen vienyt investointipäätökseen Suomessa jo 1200 MW maatuulivoimaa. Rajamäenkylän ja Honkakankaan hankkeet ovat ensimmäiset, jotka valmistuttuaan jäävät OX2:n omistukseen. Hankkeet ovat projektirahoitteisia, ja tämän kokoluokan vieraan pääoman rahoituspaketti kertoo vahvasta kiinnostuksesta hankeportfoliomme laatuun ja Suomen markkinaan, kertoo kaupallinen johtaja Johannes Brunila OX2 Finlandilta.
Rakennustyöt ovat molemmissa hankkeissa jo käynnistyneet.
Johtava tuulivoiman toteuttaja Suomessa
Ennen nyt julkistettua investointia OX2 on vienyt Suomessa investointipäätökseen 1200 MW tuulivoimaa. Yritys on rakentanut valmiiksi jo 16 hanketta ja parhaillaan rakenteilla on 91 tuulivoimalaa Lestijärven (69 voimalaa) ja Niinimäen (22 voimalaa) tuulipuistoissa. Yhtiön rakenteilla olevan tuulivoiman yhteenlaskettu teho on 600 MW ja arvioitu yhteenlaskettu vuosituotanto 1,7 TWh.
OX2 hallinnoi Suomessa kokonaisuudessaan noin 1650 MW tuulivoimakapasiteettia, mikä käsittää yhteensä 310 tuulivoimalaa. Luvut sisältävät rakenteilla olevat Lestijärven ja Niinimäen tuulipuistot. Nyt tehtyjen investointipäätösten jälkeen hallinnoitava kapasiteetti on tulevaisuudessa yli 2100 MW.
Merkittävä työllisyysvaikutus
Hankkeiden rakennustöillä on alueellisesti merkittävä työllistävä vaikutus. Tuulipuiston verkkoliityntä toteutetaan ensimmäistä kertaa Suomessa suoralla 400/33 kV muunnolla. Sähköasemaurakasta vastaa suomalainen Destia ja päämuuntajatoimituksesta italialainen Tamini, joka muuntajat myös valmistetaan Pohjois-Italiassa. Tamini ja OX2 ovat aiemmin tehneet yhteistyötä nuun muassa Niinimäen tuulipuistossa Pieksämäellä. 400 kV voimajohtourakasta vastaa Caverion.
– Rajamäenkylän tuulipuiston toteutuminen on hieno ja odotettu uutinen Isojoella. Tämä on tähän mennessä suurin uusiutuvan energian hanke kunnassamme, ja se on koko seudun elinvoimalle iso harppaus eteenpäin. Myönteisiä suoria ja epäsuoria taloudellisia sekä toiminnallisia vaikutuksia on niin paljon, että ne näkyvät kuntalaisille varmasti, Isojoen kunnanjohtaja Juha Herrala sanoo.
Rajamäenkylän tuulipuisto
- Sijaitsee Isojoen ja Karijoen alueella Etelä-Pohjanmaan maakunnassa
- 54 voimalaa, joiden yhteenlaskettu teho on noin 367 MW
- Voimaloista 42 sijaitsee Isojoen alueella ja 12 Karijoen alueella
- Tuulivoimalat: Nordex 175/6,8 MW, napakorkeus 162 m, kokonaiskorkeus 250 m
- Keskeisiä alihankkijoita: Sähköasemaurakoitsija on Destia Oy, 400 kV voimajohtourakasta vastaa Caverion Oy, päämuuntajat toimittaa italialainen Tamini Trasformatori S.r.l.
- Vuosittainen energiantuotanto: 1,25 TWh, mikä vastaa 250 000 kotitalouden vuosittaista sähkönkulutusta (5000 kWh/v)
- Arvioitu vuosittainen kiinteistöverokertymä kunnille: yhteensä lähes 2 miljoonaa euroa
- Arvioitu käyttöönottoajankohta: 2028
Honkakankaan tuulipuisto
- Sijaitsee Halsualla Keski-Pohjanmaan maakunnassa
- 16 voimalaa, joiden yhteenlaskettu teho on noin 105 MW
- Tuulivoimalat: Nordex 175/6,525 MW, napakorkeus 162 m, kokonaiskorkeus 250 m
- Keskeisiä aliurakoitsijoita: Tuulipuiston infrastruktuurista vastaa Stenger & Ibsen Construction Finland Oy, sähköasemaurakasta ja 400 kV voimajohtourakasta vastaa Destia Oy, päämuuntajat toimittaa italialainen Tamini Trasformatori S.r.l.
- Vuosittainen energiantuotanto: 360 GWh, mikä vastaa 73 000 kotitalouden vuosittaista sähkönkulutusta (5000 kWh/vuodessa)
- Arvioitu vuosittainen kiinteistöverokertymä kunnalle: yli puoli miljoonaa euroa
- Arvioitu käyttöönottoajankohta: 2027