https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Alan Uutiset | 5.3.2024

Suomen suurin biokaasulaitos suunnitteilla Kaustiselle

One1 ja Kaustisen Turkisrehu ovat allekirjoittaneet aiesopimuksen energiatuotannoltaan Suomen suurimman biokaasulaitoksen rakentamisesta. Ensimmäisessä vaiheessa laitos käyttää raaka-aineena pääosin samoja massavirtoja, joita hyödynnetään turkiseläinten rehun tuotannossa.

havainnekuva_one1_kaustinen

Alustava havainnekuva Kaustisen biokaasulaitoksesta. Kuva: One1

Laitoksen ensimmäisen vaiheen rakentamisen on tarkoitus käynnistyä tänä vuonna. Lopulliseen kokoonsa laitos kasvaa, kun tarvittavat ympäristövaikutusten arvioinnit ja toiminnan edellyttämät lupaprosessit ovat valmiina. Investoinnin suuruus on noin 50 miljoonaa euroa.

Yritykset kertovat, että Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston kanssa on käyty keskusteluja ensimmäisen vaiheen luvan etusijamenettelystä, joka mahdollistaa vihreän siirtymän hankkeelle nopean käsittelyn. Toisen vaiheen edellyttämä YVA- prosessi käynnistyy maaliskuussa.

Kaustisen seutukunta on tehnyt määrätietoisesti työtä löytääkseen ratkaisuja alueen bioenergiapotentiaalin hyödyntämiseen.

– Tämä on valtakunnallisesti merkittävä bioenergiainvestointi, ja on hienoa nähdä kuinka One1 Oy ja Kaustisen Turkisrehu Oy vievät hanketta tehokkaasti eteenpäin. Paikallisen polttoainetuotannon ansiosta iso osa liikennepolttoaineisiin liittyvästä rahavirrasta kääntyy tulevaisuudessa alueellemme, Kaustisen kunnanjohtaja Minna Nikander iloitsee.

Biokaasulaitos käsittelee ensimmäisessä vaiheessa pääosin samoja massavirtoja, joita hyödynnetään turkiseläinten rehun tuotannossa. Toisessa vaiheessa laitos tarjoaa yhteistyömahdollisuuden kaikille alueen maatalousyrittäjille lanta- ja peltobiomassojen käsittelyyn heille lisäarvoa tuovalla tavalla. Toimintaan valikoidun tontin lähialueella on arviolta yli 200.000 tonnia sopivia maatalouden biomassoja.

Biokaasulaitoksen tavoiteltu energiantuotanto on noin 150 GWh vuodessa. Tuotettu kaasu nesteytetään raskaan liikenteen tarpeisiin. Kaasumäärä vastaa 15 miljoonaa litraa dieseliä. Tuotannossa vapautuva hiilidioksidi on tarkoitus jatkojalostaa elintarviketeollisuuden tarpeisiin.

Vastaus turkisrehutuotannon kriisiin

– Turkisrehun tuotanto on ollut kriisissä pitkään, ja lintuinfluenssa oli viimeinen niitti, kertoo Kaustisen Turkisrehu Oy:n hallituksen puheenjohtaja Marko Meriläinen.

Kaustisen Turkisrehu kertoo pystyvänsä näin turvaamaan alueen työpaikkoja.

– Olemme etsineet korvaavia liiketoimintasuuntia ja biokaasun tuotanto sopii meille erinomaisesti. Pystymme hyödyntämään olemassa olevia varastojamme ja laitekantaamme syötteiden vastaanotossa ja esikäsittelyssä, Meriläinen lisää. 

One1 Oy kertoo olleensa kiinnostunut Kaustisen seudusta pitkään. Se on toteuttanut biokaasulaitokset Jalotofulle Raaseporiin ja Hartwallille Lahteen. Työn alla ovat biokaasulaitokset Pohjolan Perunalle ja Pielisen Biolle.

– One1 sisällä on tehty pitkään pitkäjänteistä työtä kansallisen kaasumarkkinan kartoittamiseksi ja voimakkaan kasvun etsimiseksi. Pelkästään nykyisin voimin näin suurta investointia ei toteuteta. Neuvottelut rahoittajien kanssa ovat jo pitkällä ja julkistamme rahoittavan tahon kevään aikana, yrityksen liiketoimintajohtaja Mika Kallio sanoo.

Uusimmat artikkelit

12.4.2024 | Alan Uutiset

Volvo Cars käyttää biokaasua ensimmäisessä ilmastoneutraalissa tehtaassaan Kiinassa

Volvon tehdas Taizhoussa on siirtynyt käyttämään biokaasua. Taizhou on toinen Volvon ilmastoneutraali autotehdas Göteborgissa sijaitsevan Torslandan-tuotantolaitoksen jälkeen.

Kunnossapitokonkari opiskelee työn ohella alan erikoisammattitutkintoa

L&T Ympäristöpalveluiden laitostyöntekijä Kari Asikainen suorittaa aikuisena jo kolmatta tutkintoa. Taitotalossa suoritettava Kunnossapidon erikoisammattitutkinto auttaa etenemään hallinnollisiin tehtäviin.

SSAB:n vihreä energian jätti-investointi meni Ruotsiin, Raahen terästehtaan vuoro myöhemmin

Uusi huippumoderni fossiilivapaan teräksen minimill-tuotantolaitos rakennetaan Ruotsiin. Tehtaan uudistus vähentää Ruotsin hiilidioksidipäästöjä seitsemän prosenttia. SSAB kertoo liiketoiminnallisten syiden puoltaneen hankkeen etenemistä seuraavaksi Luulajan tehtaassa.

Kuinka hyvä 3D-tulostettu ja laserkarkaistu työkalu voi olla?

SSAB:n Borlängen tehtaalla testattiin 3D-tulostettuja työkaluja tuotannossa. Laserkarkaistu lävistin saavutti kolminkertaisen käyttöiän verrattuna alkuperäiseen osaan. Pidemmän käyttöiän lisäksi kustannukset ovat huomattavasti alhaisemmat.

16.2.2024 | Kumppaniartikkeli

Sulzerilla panostetaan asiakassuhteisiin

Maailmanluokan pumppukaupoissa suurin arvo luodaan asiakkaan kanssa.

Espoosta ensimmäinen kaupunki, jonka sähköverkosta tulee pullonkaula puhtaalle siirtymälle?

“Espoossa sähköverkon kapasiteetti tulee vastaan ensimmäisenä ja datan perusteella muutos tapahtuu nyt nopeammin kuin kukaan olisi vielä muutama vuosi sitten uskonut”, Carunan asiakkuusjohtaja Kosti Rautiainen sanoo.

Metsä Tissuen Kreuzaun tehtaalla siirryttiin puupelletteihin - päästöt vähenevät 30 000 CO2-tonnia vuodessa

Siirtymän taustalla oli yksinkertainen idea vaihtaa polttoainetta, mutta säilyttää tekninen infrastruktuuri ennallaan.