https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Alan Uutiset | 19.10.2023

Suomi sai toisen kvanttitietokoneen

VTT ja IQM Quantum Computers saivat valmiiksi Suomen toisen 20 kubitin kvanttitietokoneen. Kehitystyössä syntyneet uudet menetelmät mahdollistavat kvanttitietokoneiden skaalaamisen jatkossa.

VTT-quantum-computer-2023-10-10-sauli-niinisto-visit-12_promaint

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö vieraili VTT:n uuden 20 kubitin kvanttitietokoneen julkaistustapahtumassa 10.10.2023 Kuva: VTT

VTT ja IQM Quantum Computers ovat saaneet valmiiksi Suomen toisen kvanttitietokoneen. 

– Suomi on tällä hetkellä yksi kvanttiteknologian globaaleista edelläkävijöistä, ja panostamalla alaan tämä asema voidaan säilyttää. Kvanttitietokoneiden skaalaaminen yhä suuremmaksi luo suomalaisille yrityksille mahdollisuuden kehittää osaamista ja teknologiaa edelleen. Tämä kehitys synnyttää vientituotteita sekä houkuttelee kansainvälisiä osaajia ja investointeja. Taloudelliset hyödyt ulottuvat pitkälle tulevaisuuteen, sillä innovaatioiden immateriaalioikeudet ja verotulot jäävät hyödyttämään Suomea, VTT:n toimitusjohtaja Antti Vasara toteaa.

– Olemme ylpeitä tästä hetkestä. Tämä on keskeinen saavutus tiimillemme Suomessa sekä koko Euroopan kvanttiekosysteemille.  20 kubitin kvanttitietokoneen lanseeraus on merkittävä askel, sillä olemme matkalla seuraavan sukupolven prosessorien kehittämiseen asiakkaillemme, joissa on 54 kubittia ja enemmän, sanoo tohtori Jan Goetz, IQM Quantum Computersin toimitusjohtaja ja yksi perustajista.

VTT-quantum-computer-antti-vasara-jan-goetz-2_promaint

Antti Vasara, VTT:n toimitusjohtaja (vas.) ja Jan Goetz, IQM Quantum Computersin toimitusjohtaja ja yksi perustajista. Kuva: VTT

Uudet menetelmät mahdollistavat skaalaamisen

Uuden kvanttitietokoneen kehittämisessä saavutettiin teknologisia kehitysaskelia, jotka mahdollistavat kvanttitietokoneiden skaalaamisen eli kubittien määrän kasvattamisen isommaksi. Näin myös laskentateho kasvaa ja kvanttitietokoneen kyky ratkaista yhä vaikeampia ongelmia paranee.

Näitä ovat esimerkiksi integraatiomenetelmien ja signaloinnin parantuminen. Projektissa on kehitetty valmistus- ja paketointimenetelmiä, joiden avulla entistä suurempi määrä kubitteja pystytään sijoittamaan yhdelle piisirulle ja johtamaan niiden sähköisiä signaaleja lähellä absoluuttista nollapistettä olevissa lämpötiloissa.

– Uudessa kvanttitietokoneessa kubitteja on piisirulla 20, mutta käytännössä olemme onnistuneet kehittämään valmistusmenetelmän sellaiseksi, että kubittien lukumäärän kasvattaminen tätäkin suuremmaksi onnistuu. Tämä on oivallinen kehityssuunta, kun suuntaamme katseet kohti isompien ja tehokkaampien kvanttitietokoneiden rakentamista, VTT:n tutkimuspäällikkö Pekka Pursula kertoo.

8922561e3aadd4f3_org

Uuden 20 kubitin kvanttitietokoneen taustalla 5 kubitin kvanttitietokone. Kuva: VTT

Uusi kvanttitietokone sijaitsee Otaniemessä, mikro- ja nanoteknologialaitoksessa Micronovassa, jossa toimii myös Suomen ensimmäinen kvanttitietokone. 

– Kehitystyötä jatketaan vuoden vaihteessa yhdessä IQM:n kanssa, ja tavoitteena on päivittää 20 kubitin kvanttitietokone 50 kubitin kvanttitietokoneeksi vuoden 2024 loppuun mennessä, Pursula lisää.

– Ensi vuoden jälkeen katseet suunnataan entistä isompiin tavoitteisiin. Valtion myöntämän määrärahalisäyksen avulla kvanttitietokonetta lähdetään skaalaamaan kohti 300 kubittia, mikä vie meidät kohti kvanttihyötyä.

Uusimmat artikkelit

4.12.2023 | Alan Uutiset

Kemira myy Oil & Gas -liiketoimintansa Sterling Specialty Chemicals LLC -yhtiölle

Kauppa sisältää Kemiran tuotantolaitokset Mobilessa, Columbuksessa ja Aberdeenissä Yhdysvalloissa.

SSAB aloitti valokaariuunin rakentamisen Oxelösundiin

SSAB:n mukaan siirtyminen valokaariuuniin vähentää yksin noin kolmen prosenttia yhtiön Ruotsissa toteutettavan tuotannon hiilidioksidipäästöjä.

16.11.2023 | Tutkimus ja koulutus

Taitotalo sai ammatillisen koulutuksen laatupalkinnon

Taitotalo sai opetus- ja kulttuuriministeriön vuoden 2023 ammatillisen koulutuksen laatupalkinnon. Kilpailun teemana oli yhteinen verkostomainen toimintakulttuuri ja kumppanuudet

Espoosta ensimmäinen kaupunki, jonka sähköverkosta tulee pullonkaula puhtaalle siirtymälle?

“Espoossa sähköverkon kapasiteetti tulee vastaan ensimmäisenä ja datan perusteella muutos tapahtuu nyt nopeammin kuin kukaan olisi vielä muutama vuosi sitten uskonut”, Carunan asiakkuusjohtaja Kosti Rautiainen sanoo.

Metsä Tissuen Kreuzaun tehtaalla siirryttiin puupelletteihin - päästöt vähenevät 30 000 CO2-tonnia vuodessa

Siirtymän taustalla oli yksinkertainen idea vaihtaa polttoainetta, mutta säilyttää tekninen infrastruktuuri ennallaan. 

25.9.2023 | Kumppaniartikkeli

Kohti ennakoivaa kunnonvalvontaa

Ennakoivalla kunnonvalvonnalla on merkittävä rooli tehtaiden käytettävyyden, tuottavuuden ja turvallisuuden ylläpitämisessä. Koneiden ja laitteiden hallitsematon vikaantuminen aiheuttaa odottamattomia kustannuksia toimialasta riippumatta.

Sähköasennusstandardi SFS 6000 uudistui

Pienjännitesähköasennusten standardista on julkaistu uusi painos SFS 6000:2022. Uudistuksessa sähköasennustandardin aurinkosähköasennuksia käsittelevä osaan on tehty merkittäviä muutoksia. Päivitysten ja parannusten lisäksi sarjaan on julkaistu kaksi uutta standardia, jotka käsittelevät akkujen asennuksia SFS 6000-5-57 ja PoE-asennuksia SFS 6000-7-716.