https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Alan Uutiset | 19.10.2023

Suomi sai toisen kvanttitietokoneen

VTT ja IQM Quantum Computers saivat valmiiksi Suomen toisen 20 kubitin kvanttitietokoneen. Kehitystyössä syntyneet uudet menetelmät mahdollistavat kvanttitietokoneiden skaalaamisen jatkossa.

VTT-quantum-computer-2023-10-10-sauli-niinisto-visit-12_promaint

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö vieraili VTT:n uuden 20 kubitin kvanttitietokoneen julkaistustapahtumassa 10.10.2023 Kuva: VTT

VTT ja IQM Quantum Computers ovat saaneet valmiiksi Suomen toisen kvanttitietokoneen. 

– Suomi on tällä hetkellä yksi kvanttiteknologian globaaleista edelläkävijöistä, ja panostamalla alaan tämä asema voidaan säilyttää. Kvanttitietokoneiden skaalaaminen yhä suuremmaksi luo suomalaisille yrityksille mahdollisuuden kehittää osaamista ja teknologiaa edelleen. Tämä kehitys synnyttää vientituotteita sekä houkuttelee kansainvälisiä osaajia ja investointeja. Taloudelliset hyödyt ulottuvat pitkälle tulevaisuuteen, sillä innovaatioiden immateriaalioikeudet ja verotulot jäävät hyödyttämään Suomea, VTT:n toimitusjohtaja Antti Vasara toteaa.

– Olemme ylpeitä tästä hetkestä. Tämä on keskeinen saavutus tiimillemme Suomessa sekä koko Euroopan kvanttiekosysteemille.  20 kubitin kvanttitietokoneen lanseeraus on merkittävä askel, sillä olemme matkalla seuraavan sukupolven prosessorien kehittämiseen asiakkaillemme, joissa on 54 kubittia ja enemmän, sanoo tohtori Jan Goetz, IQM Quantum Computersin toimitusjohtaja ja yksi perustajista.

VTT-quantum-computer-antti-vasara-jan-goetz-2_promaint

Antti Vasara, VTT:n toimitusjohtaja (vas.) ja Jan Goetz, IQM Quantum Computersin toimitusjohtaja ja yksi perustajista. Kuva: VTT

Uudet menetelmät mahdollistavat skaalaamisen

Uuden kvanttitietokoneen kehittämisessä saavutettiin teknologisia kehitysaskelia, jotka mahdollistavat kvanttitietokoneiden skaalaamisen eli kubittien määrän kasvattamisen isommaksi. Näin myös laskentateho kasvaa ja kvanttitietokoneen kyky ratkaista yhä vaikeampia ongelmia paranee.

Näitä ovat esimerkiksi integraatiomenetelmien ja signaloinnin parantuminen. Projektissa on kehitetty valmistus- ja paketointimenetelmiä, joiden avulla entistä suurempi määrä kubitteja pystytään sijoittamaan yhdelle piisirulle ja johtamaan niiden sähköisiä signaaleja lähellä absoluuttista nollapistettä olevissa lämpötiloissa.

– Uudessa kvanttitietokoneessa kubitteja on piisirulla 20, mutta käytännössä olemme onnistuneet kehittämään valmistusmenetelmän sellaiseksi, että kubittien lukumäärän kasvattaminen tätäkin suuremmaksi onnistuu. Tämä on oivallinen kehityssuunta, kun suuntaamme katseet kohti isompien ja tehokkaampien kvanttitietokoneiden rakentamista, VTT:n tutkimuspäällikkö Pekka Pursula kertoo.

8922561e3aadd4f3_org

Uuden 20 kubitin kvanttitietokoneen taustalla 5 kubitin kvanttitietokone. Kuva: VTT

Uusi kvanttitietokone sijaitsee Otaniemessä, mikro- ja nanoteknologialaitoksessa Micronovassa, jossa toimii myös Suomen ensimmäinen kvanttitietokone. 

– Kehitystyötä jatketaan vuoden vaihteessa yhdessä IQM:n kanssa, ja tavoitteena on päivittää 20 kubitin kvanttitietokone 50 kubitin kvanttitietokoneeksi vuoden 2024 loppuun mennessä, Pursula lisää.

– Ensi vuoden jälkeen katseet suunnataan entistä isompiin tavoitteisiin. Valtion myöntämän määrärahalisäyksen avulla kvanttitietokonetta lähdetään skaalaamaan kohti 300 kubittia, mikä vie meidät kohti kvanttihyötyä.

Uusimmat artikkelit

Olkiluoto 3:n ensimmäinen vuosihuolto on lopulta ohi – palasi yöllä sähköntuotantoon

37 vuorokaudeksi tarkoitettu huolto kesti noin 74 vuorokautta ja yhdeksän tuntia. Teollisuuden Voima arvioi jo ennakkoon ensimmäisen vuosihuollon olevan työläs. Sähköntuotannonjohtaja Marjo Mustosen mukaan nyt päättyneistä huolloista saatiin arvokasta oppia tulevaisuuteen.

16.5.2024 | Alan Uutiset

Suomen kolmanneksi suurin tuulipuisto vihittiin käyttöön Pjelaxissa

Fortumin ja Helenin yhteishanke, 56 tuulivoimalan Pjelax-tuulipuisto tuottaa vuosittain noin viisi prosenttia Suomen koko tuulivoimatuotannosta.

VTT rakentaa uuden puolijohteiden pilottilinjan

Puolijohdealalla kiekkokoko on keskeisessä roolissa. Uuden yhteiskäyttöisen pilottilinjan laitteistot tulevat tukemaan sirukehitystä ja piensarjatuotantoa sekä 300 millimetrin että 200 millimetrin piikiekoille.

Euroopan suurin ja modernein taivekartonkikone vihittiin käyttöön Husumissa Ruotsissa

Metsä Boardin Husumin taivekartonkikone on 600 000 tonnin vuosikapasiteetilla Euroopan suurin ja modernein, ja sen tuotannossa käytetty energia on 98-prosenttisesti fossiilitonta

Kuinka hyvä 3D-tulostettu ja laserkarkaistu työkalu voi olla?

SSAB:n Borlängen tehtaalla testattiin 3D-tulostettuja työkaluja tuotannossa. Laserkarkaistu lävistin saavutti kolminkertaisen käyttöiän verrattuna alkuperäiseen osaan. Pidemmän käyttöiän lisäksi kustannukset ovat huomattavasti alhaisemmat.

16.2.2024 | Kumppaniartikkeli

Sulzerilla panostetaan asiakassuhteisiin

Maailmanluokan pumppukaupoissa suurin arvo luodaan asiakkaan kanssa.

Metsä Tissuen Kreuzaun tehtaalla siirryttiin puupelletteihin - päästöt vähenevät 30 000 CO2-tonnia vuodessa

Siirtymän taustalla oli yksinkertainen idea vaihtaa polttoainetta, mutta säilyttää tekninen infrastruktuuri ennallaan.