https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Alan Uutiset | 17.10.2024

Tekoälyn kehitys tarvitsee standardeja

Erilaiset tekoälyt ovat tulleet jäädäkseen, ja niihin törmää tänä päivänä kaikkialla. Suuri kysymys on, mistä tiedämme, mitkä tekoälyt toimivat luotettavasti. Valmiita vastauksia ei vielä ole, mutta tekoälyn standardointi helpottaa tilannetta.

ISO

Kuva: Shutterstock

Maailman standardien päivänä 14. lokakuuta 100-vuotisjuhlavuottaan viettävä SFS Suomen Standardit ja maailmanlaajuinen standardointiorganisaatio ISO muistuttivat standardien merkityksestä luotettavan ja kestävän tekoälyn kehityksessä. 

Tekoälystä on jo julkaistu johtamisjärjestelmästandardi  SFS-ISO/IEC 42001 , joka auttaa yrityksiä ja organisaatioita kehittämään vankat puitteet tekoälyn hallintaan. SFS kertoo, että standardin suomenkielisen käännöksen odotetaan valmistuvan tämän vuoden puolella. Myös alan termistö on  suomennettu  yhteistyössä keskeisten sanastotoimijoiden kanssa vuonna 2023. 

Parhaillaan kansainvälisten standardointityöryhmien asiantuntijat pohtivat, tulisiko tekoälyjärjestelmille antaa luotettavuusleimoja koskien niiden vaikutuksia ihmisten elämään, niihin käytetyn koulutusdatan laatua ja alkuperää sekä tietoturvaa.
– Nykyinen eurooppalainen dataa ja tekoälyä koskeva lainsäädäntö määrittelee tekoälyjärjestelmien läpinäkyvyyttä eli antaa vähimmäisehdot sille, mitä käyttäjien pitää ymmärtää tekoälyjärjestelmän sisäisestä toiminnasta. Tästä suomalaiset ovat tuottaneet merkittävää sisältöä jo ISOn ensimmäisiin tekoälystandardeihin. Näihin neuvottelupöytiin on edelleen pääsy kansallisen toiminnan kautta, ja rohkaisenkin kaikkia suomalaisia alan toimia mukaan vaikuttamaan, sanoo useassa kansainvälisessä työryhmässä toimiva asiantuntija, tohtori Alpo Värri Tampereen yliopistosta.

Värrin mukaan, mitä useampi suomalainen asiantuntija eri yrityksistä ja eturyhmistä on mukana valmistelemassa tekoälyä koskevia standardeja, sitä todennäköisimmin neuvotteluissa mukana olleet kotimaiset digipalvelut menestyvät kansainvälisillä markkinoilla, hankintakilpailutuksissa ja edustavat meille tärkeitä tiedon saannin, läpinäkyvyyden ja tietoturvan periaatteita.
– Viemällä itse käyttämiään määrittelyjä tekoälyn läpinäkyvyydestä standardien teksteihin, mukana olevat tahot voivat jo valmisteluvaihteessa neuvotella, miten heidän käyttämänsä määrittelyt ovat linjassa tulevien standardien kanssa, Värri toteaa.
Tekoälyä standardoidaan Suomessa SFS:n standardointiryhmässä  SFS/SR 315 Tekoäly . Ryhmä on aloittanut toimintansa vuonna 2018, jolloin tekoälyn kansainvälinen standardointi alkoi. Ryhmän puheenjohtajana toimii professori Timo Ali-Vehmas.

Uusimmat artikkelit

Uusittu turbiini vie Metsä Board Kyron tehdasta lähemmäs fossiilittomuutta

Uuden turbiinin paremman hyötysuhteen ansiosta tehtaan biovoimalan tuottaman sähkön osuus tehtaan kokonaistarpeesta kasvaa 50 prosenttiin aiemman kolmasosan sijaan.

18.11.2024 | Alan Uutiset

Gasum lähtee Tanskan biokaasumarkkinoille

Gasum ostaa Hærup Biogas ApS:n biokaasulaitoksen. Tanska on houkutteleva paikka biokaasun tuotannolle vahvan maataloussektorinsa ansiosta – raaka-ainetta riittää. Maa on Euroopan neljänneksi suurin biokaasun tuottaja.

Alykkäämpää ja turvallisempaa lasintuotantoa

Jo minuutin sähkökatkos voi aiheuttaa lasintuotannolle jopa kuuden kuukauden suunnittelemattoman seisokin. Schneider Electricin ja Saint-Gobainin yhteisellä hankkeella varmistetaan lasintuotannolle kriittisen hehkutusprosessin luotettavuus ohjelmistopohjaisen automaation avulla.

Fazer sähköistää Lappeenrannan makeistehtaan höyryn tuotannon – yli 10 prosentin vähennys koko konsernin päästöihin

Höyryn tuotannon sähköistyksen myötä tehtaan hiilidioksidipäästöt vähenevät vuositasolla noin 90 prosenttia ja koko Fazer-konsernin päästöt yli 10 prosenttia.

Vesilaitosyhdistyksen Kalkkikivialkalointiopas on päivitetty ajantasalle

Päivitettyyn oppaaseen on kerätty käyttökokemuksia vedenkäsittelylaitoksilta ja uutta tietoa muun muassa kalkkikivialkaloinnin hiilijalanjälkeen, huoltovarmuuteen ja turvallisuuteen liittyen.

2.10.2024 | Tutkimus ja koulutus

SSAB:n Raahen tehtaan uusi päälaboratorio on Pohjoismaiden suurimpia

Laborotorion rakentaminen on osa yhtiön valmistautumista fossiilivapaaseen teräksentuotantoon. Vuosittain laboratoriossa analysoidaan noin 240 000 näytettä, joista tehdään noin 4,4 miljoonaa määritystä.

27.9.2024 | Kumppaniartikkeli

Innovaatiot vaativat yhteistyötä

Suomalainen osaaminen on tärkeässä roolissa globaalin pumppujätti Sulzerin toiminnassa. Sen varaan rakentuvat sekä oma että kumppanien prosessien tutkimus- ja kehitystoiminta ja tehokkuuden jatkuva parantaminen.