https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Alan Uutiset | 2.11.2023

Teollisen mittaluokan aurinkovoimaloiden yhteenlaskettu teho voi kasvaa nykyisestä 50 megawatista jopa yli 9 500 megawattiin

Motivan ja Energiaviraston uusi karttasovellus seuraa teollisen mittaluokan aurinkosähkötuotannon kehitystä Suomessa.

aurinkovoimala

Kuvituskuva: Freepik

Motivan ja Energiaviraston uudesta karttasovelluksesta löytyvät tiedot Suomessa suunnitteilla, rakenteilla ja käytössä olevista yli yhden megawatin aurinkovoimaloista. Suunnitteilla olevien voimaloiden osalta palvelu näyttää myös hankkeen etenemisvaiheen.

Jos kaikki tällä hetkellä suunnitteilla olevat hankkeet toteutuvat, voimaloiden määrä kasvaa nykyisestä 16:sta jopa 120:een vuoden 2030 loppuun mennessä. Niiden yhteenlaskettu teho voi kasvaa nykyisestä 50 megawatista jopa yli 9 500 megawattiin.

Parhaillaan on rakenteilla kuusi teollisen mittaluokan aurinkovoimalaa, joiden käyttöönotto yli kuusinkertaistaa suurten, yli yhden megawatin aurinkovoimaloiden kapasiteetin nykyisestä 50 megawatista noin 310 megawattiin.

– Yhtiöiltä ja julkisista tietolähteistä saatujen tietojen mukaan jopa 64 uutta aurinkovoimalahanketta on edennyt luvitusvaiheeseen. Toteutuessaan ne lisäävät teollisen mittaluokan aurinkovoiman tuotantokapasiteettia arviolta jopa 6 500 megawattia, Motivan asiantuntija Veli-Matti Virtanen kertoo.

Lisäksi esiselvitysvaiheessa on tämänhetkisten tietojen mukaan reilu kolmisenkymmentä hanketta, jotka toteutuessaan lisäävät tuotantokapasiteettia edelleen 2 700 megawattia.

– Kaikki tähän mennessä julkaistut voimalahankkeet eivät välttämättä toteudu suunnitellussa laajuudessa tai laisinkaan. Luvitukseen voidaan esimerkiksi hakea suurempaa laitosta, joka loppujen lopuksi päästään toteuttamaan. Toisaalta tulevaisuudessa julkistetaan uusia hankkeita, jotka eivät vielä näy luvuissa, Virtanen arvioi.

Myös voimaloiden koossa otetaan isoja harppauksia. Kun tällä hetkellä Suomen suurin aurinkovoimala on teholtaan noin 10 megawattia, suunnitteilla olevista voimaloista yleisimpiä ovat 50–100 megawatin aurinkopuistot. Mukana on myös useampi yli 500 megawatin laitos.

Nyt julkaistu karttapalvelu auttaa seuraamaan teollisen mittaluokan aurinkosähkötuotannon kehitystä Suomessa.

– Karttapalvelu tarjoaa uutta ja tarkempaa tietoa suunnitelluista teollisen mittaluokan voimalahankkeista ja niiden etenemisestä. Palvelu auttaa myös hahmottamaan minkä kokoluokan aurinkovoimaloita kehitetään ja mihin päin Suomea. Karttaa päivitetään neljä kertaa vuodessa ja siihen lisätään uusia hankkeita sitä myötä, kun niistä tiedotetaan julkisesti, kertoo ylitarkastaja Mervi Suni Energiavirastosta.

Energiaviraston vuotuisen tilaston kasvutrendi näkyy myös pientuotannossa. Viime vuonna 2022 aurinkosähkön pientuotanto oli yhteensä noin 635 megawattia. Kasvua edelliseen vuoteen verrattuna oli yli 60 prosenttia. Pientuotannolla tarkoitetaan alle megawatin aurinkosähköjärjestelmiä, joita on tyypillisesti käytössä esimerkiksi kotitalouksissa ja palvelualan kiinteistöissä.

aurinkosahkovoimalat.fi

Uusimmat artikkelit

4.12.2023 | Alan Uutiset

Kemira myy Oil & Gas -liiketoimintansa Sterling Specialty Chemicals LLC -yhtiölle

Kauppa sisältää Kemiran tuotantolaitokset Mobilessa, Columbuksessa ja Aberdeenissä Yhdysvalloissa.

SSAB aloitti valokaariuunin rakentamisen Oxelösundiin

SSAB:n mukaan siirtyminen valokaariuuniin vähentää yksin noin kolmen prosenttia yhtiön Ruotsissa toteutettavan tuotannon hiilidioksidipäästöjä.

16.11.2023 | Tutkimus ja koulutus

Taitotalo sai ammatillisen koulutuksen laatupalkinnon

Taitotalo sai opetus- ja kulttuuriministeriön vuoden 2023 ammatillisen koulutuksen laatupalkinnon. Kilpailun teemana oli yhteinen verkostomainen toimintakulttuuri ja kumppanuudet

Espoosta ensimmäinen kaupunki, jonka sähköverkosta tulee pullonkaula puhtaalle siirtymälle?

“Espoossa sähköverkon kapasiteetti tulee vastaan ensimmäisenä ja datan perusteella muutos tapahtuu nyt nopeammin kuin kukaan olisi vielä muutama vuosi sitten uskonut”, Carunan asiakkuusjohtaja Kosti Rautiainen sanoo.

Metsä Tissuen Kreuzaun tehtaalla siirryttiin puupelletteihin - päästöt vähenevät 30 000 CO2-tonnia vuodessa

Siirtymän taustalla oli yksinkertainen idea vaihtaa polttoainetta, mutta säilyttää tekninen infrastruktuuri ennallaan. 

25.9.2023 | Kumppaniartikkeli

Kohti ennakoivaa kunnonvalvontaa

Ennakoivalla kunnonvalvonnalla on merkittävä rooli tehtaiden käytettävyyden, tuottavuuden ja turvallisuuden ylläpitämisessä. Koneiden ja laitteiden hallitsematon vikaantuminen aiheuttaa odottamattomia kustannuksia toimialasta riippumatta.

Sähköasennusstandardi SFS 6000 uudistui

Pienjännitesähköasennusten standardista on julkaistu uusi painos SFS 6000:2022. Uudistuksessa sähköasennustandardin aurinkosähköasennuksia käsittelevä osaan on tehty merkittäviä muutoksia. Päivitysten ja parannusten lisäksi sarjaan on julkaistu kaksi uutta standardia, jotka käsittelevät akkujen asennuksia SFS 6000-5-57 ja PoE-asennuksia SFS 6000-7-716.