https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Alan Uutiset | 2.11.2023

Teollisen mittaluokan aurinkovoimaloiden yhteenlaskettu teho voi kasvaa nykyisestä 50 megawatista jopa yli 9 500 megawattiin

Motivan ja Energiaviraston uusi karttasovellus seuraa teollisen mittaluokan aurinkosähkötuotannon kehitystä Suomessa.

aurinkovoimala

Kuvituskuva: Freepik

Motivan ja Energiaviraston uudesta karttasovelluksesta löytyvät tiedot Suomessa suunnitteilla, rakenteilla ja käytössä olevista yli yhden megawatin aurinkovoimaloista. Suunnitteilla olevien voimaloiden osalta palvelu näyttää myös hankkeen etenemisvaiheen.

Jos kaikki tällä hetkellä suunnitteilla olevat hankkeet toteutuvat, voimaloiden määrä kasvaa nykyisestä 16:sta jopa 120:een vuoden 2030 loppuun mennessä. Niiden yhteenlaskettu teho voi kasvaa nykyisestä 50 megawatista jopa yli 9 500 megawattiin.

Parhaillaan on rakenteilla kuusi teollisen mittaluokan aurinkovoimalaa, joiden käyttöönotto yli kuusinkertaistaa suurten, yli yhden megawatin aurinkovoimaloiden kapasiteetin nykyisestä 50 megawatista noin 310 megawattiin.

– Yhtiöiltä ja julkisista tietolähteistä saatujen tietojen mukaan jopa 64 uutta aurinkovoimalahanketta on edennyt luvitusvaiheeseen. Toteutuessaan ne lisäävät teollisen mittaluokan aurinkovoiman tuotantokapasiteettia arviolta jopa 6 500 megawattia, Motivan asiantuntija Veli-Matti Virtanen kertoo.

Lisäksi esiselvitysvaiheessa on tämänhetkisten tietojen mukaan reilu kolmisenkymmentä hanketta, jotka toteutuessaan lisäävät tuotantokapasiteettia edelleen 2 700 megawattia.

– Kaikki tähän mennessä julkaistut voimalahankkeet eivät välttämättä toteudu suunnitellussa laajuudessa tai laisinkaan. Luvitukseen voidaan esimerkiksi hakea suurempaa laitosta, joka loppujen lopuksi päästään toteuttamaan. Toisaalta tulevaisuudessa julkistetaan uusia hankkeita, jotka eivät vielä näy luvuissa, Virtanen arvioi.

Myös voimaloiden koossa otetaan isoja harppauksia. Kun tällä hetkellä Suomen suurin aurinkovoimala on teholtaan noin 10 megawattia, suunnitteilla olevista voimaloista yleisimpiä ovat 50–100 megawatin aurinkopuistot. Mukana on myös useampi yli 500 megawatin laitos.

Nyt julkaistu karttapalvelu auttaa seuraamaan teollisen mittaluokan aurinkosähkötuotannon kehitystä Suomessa.

– Karttapalvelu tarjoaa uutta ja tarkempaa tietoa suunnitelluista teollisen mittaluokan voimalahankkeista ja niiden etenemisestä. Palvelu auttaa myös hahmottamaan minkä kokoluokan aurinkovoimaloita kehitetään ja mihin päin Suomea. Karttaa päivitetään neljä kertaa vuodessa ja siihen lisätään uusia hankkeita sitä myötä, kun niistä tiedotetaan julkisesti, kertoo ylitarkastaja Mervi Suni Energiavirastosta.

Energiaviraston vuotuisen tilaston kasvutrendi näkyy myös pientuotannossa. Viime vuonna 2022 aurinkosähkön pientuotanto oli yhteensä noin 635 megawattia. Kasvua edelliseen vuoteen verrattuna oli yli 60 prosenttia. Pientuotannolla tarkoitetaan alle megawatin aurinkosähköjärjestelmiä, joita on tyypillisesti käytössä esimerkiksi kotitalouksissa ja palvelualan kiinteistöissä.

aurinkosahkovoimalat.fi

Uusimmat artikkelit

Dronet ja paikkatietoanalytiikka kertovat, milloin ja missä sähköverkon kunnossapitotoimia tulee tehdä

Evision Oy on yhteistyössä Enerva Oy:n ja Järvi-Suomen Energia Oy:n kanssa kehittänyt verkon luotettavuusperusteisuuden analytiikkamallin, joka ratkoo energiayhtiöiden kunnossapitohaasteita ja tarjoaa säästöjä. 

27.6.2024 | Alan Uutiset

Metso sai merkittävän tilauksen Intiasta – rakenteilla ensimmäinen suuren mittakaavan elektroniikkaromun kierrätyslaitos

"Tämä on meille tärkeä tilaus. Hindalco Industries on tällä hetkellä yksi Intian merkittävimmistä alumiinin ja kuparin tuottajista," Metson sulatusliiketoiminnan johtaja Jyrki Makkonen toteaa.

Työntekijä putosi murskaimen päältä huoltotehtävissä – sakkoja vastuuhenkilöille

"Putoamistyötapaturmia tapahtuu edelleen liikaa ja putoamisesta voi aiheutua erittäin vakavia vammoja tai jopa kuolema", Lounais-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen juristi Matti Suontausta muistuttaa.

Valio investoi Lapinlahden tehtaaseen yli 60 miljoonaa euroa

Investointi käsittää juustonvalmistustilojen laajennuksen ja laitteiden uusimisen. Investoinnin tarkoituksena on korvata nykyinen, teknisen käyttöikänsä päässä oleva valmistuslaitteisto.

Schneider Electric testaa Helenin sähköverkossa haitallisen SF6-kaasun korvaamista uudella teknologialla

Merkittävä osa sähköverkkoon asennetuista keskijännitekojeistoista sisältää SF6-kaasua. Schneider Electric on pyrkinyt ratkaisemaan ongelmaa RM AirSeT -kojeiston avulla.

VTT rakentaa uuden puolijohteiden pilottilinjan

Puolijohdealalla kiekkokoko on keskeisessä roolissa. Uuden yhteiskäyttöisen pilottilinjan laitteistot tulevat tukemaan sirukehitystä ja piensarjatuotantoa sekä 300 millimetrin että 200 millimetrin piikiekoille.

16.2.2024 | Kumppaniartikkeli

Sulzerilla panostetaan asiakassuhteisiin

Maailmanluokan pumppukaupoissa suurin arvo luodaan asiakkaan kanssa.