https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Alan Uutiset | 14.11.2024

VTT historialliseen tutkimusyhteistyöhön yhdysvaltalaistahojen kanssa – aiheena fuusioenergian kaupallistaminen

VTT on valittu kautta aikain ensimmäisenä ulkomaisena kumppanina mukaan Yhdysvaltain energiaministeriön rahoittamaan tutkimusohjelmaan, joka tutkii fuusioenergian kaupallistamista.

885b1b002a55704e_800x800ar

Tiede- ja teknologiavarajohtaja Pat Falcone, LLNL (oik.) ja VTT:n toimitusjohtaja Antti Vasara (vas.) allekirjoittavat yhteistyösopimuksen. Kuva: Blaise Douros/LLNL

VTT on päässyt mukaan Yhdysvaltain energiaministeriön rahoittaman ARPA-E:n (Advanced Research Projects Agency – Energy) ohjelmaan, jossa pyritään kiihdyttämään fuusioenergian saattamista kaupalliseen käyttöön. Yhteistyön tavoitteena on ratkaista erityisesti ääriolosuhteissa tarvittavien materiaalien ongelmat, jotka ovat pullonkaulana fuusioenergian kaupallistamisessa.

– Fuusioenergiaa on pidetty puhtaan energian "pyhänä graalin maljana", mutta ongelmat materiaalien kestävyydessä ovat hidastaneet läpimurtoa jo vuosikymmeniä, kertoo VTT:n tutkimusprofessori Anssi Laukkanen.

Erityisen poikkeukselliseksi yhteistyön tekee se, että Yhdysvaltain energiaministeriö rahoittaa suoraan suomalaisen tutkimuslaitoksen osallistumista ohjelmaan. ARPA-E tunnetaan huippututkimushankkeistaan, jotka keskittyvät energia-alan suurimpien haasteiden ratkaisemiseen. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Yhdysvaltain energiaministeriö ottaa mukaan ulkomaisen kumppanin.

VTT tuo hankkeeseen mukaan erityisosaamisensa laskennallisen materiaalitekniikan ja tekoälypohjaisten simulointimenetelmien saralla. Näillä menetelmillä voidaan testata materiaalien kestoa ääriolosuhteissa simuloiden jopa satoja miljoonia laskennallisia kokeita.

– Perinteinen uusien materiaalien kehitysprosessi voi viedä jopa vuosikymmeniä. VTT:n kehittämät simulaatio- ja tekoälyteknologiat lyhentävät kehityssyklit kuukausiksi ja pääsemme nopeasti optimoimaan ja luomaan tapauskohtaisesti tuotettuja ja tiettyyn tarpeeseen räätälöityjä aineistoja, Laukkanen kuvailee.

Hankkeessa keskitytään muun muassa fuusiovoimaloiden ensiseinämän materiaalien kehittämiseen, joiden tulee kestää äärimmäisiä lämpötiloja ja säteilyolosuhteita useiden vuosien ajan.

– Fuusioenergia on ollut pitkään visio, jonka on sanottu olevan aina 50 vuoden päässä. Nyt tutkimus etenee siihen pisteeseen, että ensimmäiset kaupalliset toimijat lupaavat sovelluksia, jotka voivat olla jo 5–10 vuoden päässä. Onnistuessaan fuusioenergia voi mullistaa energian tuotannon ja auttaa ratkaisemaan globaaleja ilmastohaasteita, Laukkanen kertoo.

Samassa yhteydessä VTT ja yksi Yhdysvaltain kansallisista tutkimuslaitoksista Lawrence Livermore National Laboratory (LLNL) ovat solmineet laajan yhteistyösopimuksen. Tavoitteena on kehittää uusia ratkaisuja sekä energiamarkkinoille että kestävän kehityksen edistämiseen.

Yhteistyösopimus kattaa viisi keskeistä tutkimusaluetta: bioteknologia, kriittiset raaka-aineet ja vihreät teknologiat, kvanttitietojärjestelmät, energiamateriaalit sekä fuusioenergian rakenteelliset seokset ja materiaalit. 

– Uusi sopimus antaa meille mahdollisuuden syventää jo pitkään jatkunutta yhteistyötä ja viedä tutkimusta eteenpäin entistä systemaattisemmin. Yhteistyö LLNL:n kaltaisen huippututkimuslaitoksen kanssa tarjoaa ainutlaatuisen tilaisuuden ratkoa aikamme kriittisiä ongelmia, VTT:n toimitusjohtaja Antti Vasara toteaa.

– Kyse ei ole vain tutkimuksesta, vaan myös suomalaisten innovaatioiden viemisestä kansainvälisille markkinoille. Nyt Suomella on tilaisuus olla mukana kehittämässä valtavan markkinapotentiaalin uusia teknologioita. Yhdenkin osa-alueen onnistumisella voi olla merkittävät talouskasvua edistävät vaikutukset, VTT:n tulevaisuuden tuotteet ja materiaalit -liiketoiminta-alueen johtaja Tua Huomo lisää.

Uusimmat artikkelit

16.1.2025 | Alan Uutiset

Sähkön vuosi 2024: päästöt vähenivät 25 prosenttia

Ydinvoima on edelleen suurin sähkön tuotantomuoto, tuuli on noussut toiseksi suurimmaksi. Sähkön päästöt ovat nyt vain kymmenes vuoden 2010 päästöistä.

Iijoen Haapakosken vesivoimalaitoksen turbiinin peruskunnostus valmistui

Tammikuun alussa tehtyjen onnistuneiden koekäyttöjen jälkeen voimalaitoksen molempien turbiinien koko kapasiteetti on taas käytössä.

30.12.2024 | Tutkimus ja koulutus

Ammoniakki -tutkimusprojekti sai miljoonarahoituksen

Ammoniakki kytkeytyy erittäin vahvasti vetytalouden edistämiseen. Sen käyttöön liittyy kuitenkin monia kysymyksiä, joita selvitetään yliopistojen ja teollisuuden yhteisessä tutkimushankkeessa.

12.12.2024 | Kumppaniartikkeli

Väylät kuntoon

Väylävirastolla, kunnilla ja kaupungeilla on paljon tieverkoston korjausvelkaa. Teitä ei kuitenkaan kannata päällystää ennen kuin on tutkittu kantavatko teiden pohjat. Pahimmassa tapauksessa päällystetty tie on seuraavana keväänä taas rikki.

Metsä Group: Puuperäisen hiilidioksidin talteenotto on iso mahdollisuus

Metsä Group ja Andritz ovat selvittäneet, millaisia vaikutuksia aiheutuisi noin neljän miljoonan hiilidioksiditonnin talteenotosta Kemin biotuotetehtaalla.

Fazer sähköistää Lappeenrannan makeistehtaan höyryn tuotannon – yli 10 prosentin vähennys koko konsernin päästöihin

Höyryn tuotannon sähköistyksen myötä tehtaan hiilidioksidipäästöt vähenevät vuositasolla noin 90 prosenttia ja koko Fazer-konsernin päästöt yli 10 prosenttia.

Vesilaitosyhdistyksen Kalkkikivialkalointiopas on päivitetty ajantasalle

Päivitettyyn oppaaseen on kerätty käyttökokemuksia vedenkäsittelylaitoksilta ja uutta tietoa muun muassa kalkkikivialkaloinnin hiilijalanjälkeen, huoltovarmuuteen ja turvallisuuteen liittyen.