Espoosta ensimmäinen kaupunki, jonka sähköverkosta tulee pullonkaula puhtaalle siirtymälle?
“Espoossa sähköverkon kapasiteetti tulee vastaan ensimmäisenä ja datan perusteella muutos tapahtuu nyt nopeammin kuin kukaan olisi vielä muutama vuosi sitten uskonut”, Carunan asiakkuusjohtaja Kosti Rautiainen sanoo.
International Energy Agency:n muutama viikko sitten julkaistun raportin mukaan maailmalla verkon kapasiteettipula aiheuttaa jo ongelmia, ja investoinnit sähköverkkoihin eivät ole pysyneet uusiutuvan energian lisäämisen ja yhteiskunnan sähköistymisen tahdissa.
Carunan tuoreiden lukujen mukaan lokakuussa 2023 Espoossa kulutettiin sähköä 59 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten samaan aikaan. Sähkönkulutus kasvoi lämpötilakorjattunakin 48 prosenttia, eli kylmempi syksy ei kasvua selitä. Kasvun taustalla on energiamurros, kuten kaukolämmön ja liikenteen sähköistyminen.
Espoossa huipputehon ennustetaan kaksinkertaistuvan nopeasti vielä tämän vuosikymmenen aikana. Lisäksi vuoteen 2040 mennessä Espooseen on ennustettu muuttavan 50 000 uutta asukasta, mikä ennestään lisää kulutusta.
Koko Carunan alueella lokakuussa sähköä kului (lämpötilakorjattuna) 12 prosenttia enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Muissa Carunan jakelualueen kunnissa kulutuksen kasvu on ollut parin prosentin luokkaa, mutta tehoennusteet tuleville vuosille ovat kovia kaikilla alueilla ja vauhti kiihtyy.
– Espoossa sähköverkon kapasiteetti tulee vastaan ensimmäisenä ja datan perusteella muutos tapahtuu nyt nopeammin kuin kukaan olisi vielä muutama vuosi sitten uskonut, Carunan asiakkuusjohtaja Kosti Rautiainen sanoo.
Rautiaisen mukaan hiilineutraaliustavoitteet saavutetaan vain, jos onnistumme luopumaan fossiilisista energialähteistä.
– Puhtaaseen siirtymään tarvittavat investoinnit pitää käynnistää nyt, sillä isojen investointien kaavoitukseen, luvitukseen ja toteutukseen menee tyypillisesti jopa seitsemän vuotta, Rautiainen sanoo.
Rautiaisen arvion mukaan Carunan verkkoalueella uusiin liittymiin, kapasiteetin lisäyksiin ja verkon saneerauksiin liittyvä investointitarve on kokonaisuutena yli kaksi miljardia euroa vuoteen 2035 mennessä.
– Suomi on tähän mennessä hyvin hoidettujen sähköverkkojensa takia ollut houkutteleva kohde puhtaan siirtymän investoinneille.
Sähkön riittävyys liittyy myös huoltovarmuuteen. Lyhyellä tähtäimellä kulutusjousto voi olla ratkaisu tehopiikkien hillitsemiseen, mutta se ei yksin riitä.
– Olemme tottuneet siihen, että sähköä on aina saatavilla. Jos tulevaisuudessa uusiutuvaa energiaa ei mahduta liittämään sähköverkkoon tai sähköä ei pystytä siirtämään asiakkaille, koko energiajärjestelmä alkaa olemaan ongelmissa. Käytännössä tämä olisi sama kuin ostaisi auton ilman tarvittavaa tieverkostoa.