https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Espoosta ensimmäinen kaupunki, jonka sähköverkosta tulee pullonkaula puhtaalle siirtymälle?

“Espoossa sähköverkon kapasiteetti tulee vastaan ensimmäisenä ja datan perusteella muutos tapahtuu nyt nopeammin kuin kukaan olisi vielä muutama vuosi sitten uskonut”, Carunan asiakkuusjohtaja Kosti Rautiainen sanoo.

view-city-espoo-finland (1)

Espoossa sähkönkulutus kasvoi lämpötilakorjattunakin 48 prosenttia, eli kylmempi syksy ei kasvua selitä. Kuvituskuva: Freepik

International Energy Agency:n muutama viikko sitten julkaistun raportin mukaan maailmalla verkon kapasiteettipula aiheuttaa jo ongelmia, ja investoinnit sähköverkkoihin eivät ole pysyneet uusiutuvan energian lisäämisen ja yhteiskunnan sähköistymisen tahdissa.

Carunan tuoreiden lukujen mukaan lokakuussa 2023 Espoossa kulutettiin sähköä 59 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten samaan aikaan. Sähkönkulutus kasvoi lämpötilakorjattunakin 48 prosenttia, eli kylmempi syksy ei kasvua selitä. Kasvun taustalla on energiamurros, kuten kaukolämmön ja liikenteen sähköistyminen.

Espoossa huipputehon ennustetaan kaksinkertaistuvan nopeasti vielä tämän vuosikymmenen aikana. Lisäksi vuoteen 2040 mennessä Espooseen on ennustettu muuttavan 50 000 uutta asukasta, mikä ennestään lisää kulutusta.

Koko Carunan alueella lokakuussa sähköä kului (lämpötilakorjattuna) 12 prosenttia enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Muissa Carunan jakelualueen kunnissa kulutuksen kasvu on ollut parin prosentin luokkaa, mutta tehoennusteet tuleville vuosille ovat kovia kaikilla alueilla ja vauhti kiihtyy.

– Espoossa sähköverkon kapasiteetti tulee vastaan ensimmäisenä ja datan perusteella muutos tapahtuu nyt nopeammin kuin kukaan olisi vielä muutama vuosi sitten uskonut, Carunan asiakkuusjohtaja Kosti Rautiainen sanoo.

Rautiaisen mukaan hiilineutraaliustavoitteet saavutetaan vain, jos onnistumme luopumaan fossiilisista energialähteistä. 

– Puhtaaseen siirtymään tarvittavat investoinnit pitää käynnistää nyt, sillä isojen investointien kaavoitukseen, luvitukseen ja toteutukseen menee tyypillisesti jopa seitsemän vuotta, Rautiainen sanoo.

Rautiaisen arvion mukaan Carunan verkkoalueella uusiin liittymiin, kapasiteetin lisäyksiin ja verkon saneerauksiin liittyvä investointitarve on kokonaisuutena yli kaksi miljardia euroa vuoteen 2035 mennessä.

– Suomi on tähän mennessä hyvin hoidettujen sähköverkkojensa takia ollut houkutteleva kohde puhtaan siirtymän investoinneille.

Sähkön riittävyys liittyy myös huoltovarmuuteen. Lyhyellä tähtäimellä kulutusjousto voi olla ratkaisu tehopiikkien hillitsemiseen, mutta se ei yksin riitä.

– Olemme tottuneet siihen, että sähköä on aina saatavilla. Jos tulevaisuudessa uusiutuvaa energiaa ei mahduta liittämään sähköverkkoon tai sähköä ei pystytä siirtämään asiakkaille, koko energiajärjestelmä alkaa olemaan ongelmissa. Käytännössä tämä olisi sama kuin ostaisi auton ilman tarvittavaa tieverkostoa.

Uusimmat artikkelit

4.12.2023 | Alan Uutiset

Kemira myy Oil & Gas -liiketoimintansa Sterling Specialty Chemicals LLC -yhtiölle

Kauppa sisältää Kemiran tuotantolaitokset Mobilessa, Columbuksessa ja Aberdeenissä Yhdysvalloissa.

SSAB aloitti valokaariuunin rakentamisen Oxelösundiin

SSAB:n mukaan siirtyminen valokaariuuniin vähentää yksin noin kolmen prosenttia yhtiön Ruotsissa toteutettavan tuotannon hiilidioksidipäästöjä.

16.11.2023 | Tutkimus ja koulutus

Taitotalo sai ammatillisen koulutuksen laatupalkinnon

Taitotalo sai opetus- ja kulttuuriministeriön vuoden 2023 ammatillisen koulutuksen laatupalkinnon. Kilpailun teemana oli yhteinen verkostomainen toimintakulttuuri ja kumppanuudet

Metsä Tissuen Kreuzaun tehtaalla siirryttiin puupelletteihin - päästöt vähenevät 30 000 CO2-tonnia vuodessa

Siirtymän taustalla oli yksinkertainen idea vaihtaa polttoainetta, mutta säilyttää tekninen infrastruktuuri ennallaan. 

25.9.2023 | Kumppaniartikkeli

Kohti ennakoivaa kunnonvalvontaa

Ennakoivalla kunnonvalvonnalla on merkittävä rooli tehtaiden käytettävyyden, tuottavuuden ja turvallisuuden ylläpitämisessä. Koneiden ja laitteiden hallitsematon vikaantuminen aiheuttaa odottamattomia kustannuksia toimialasta riippumatta.

Teollisuuden sähkölämmitysten uusi sukupolvi

Teollisuuden oikeat lämmitysvalinnat säästävät sekä euroja, energiaa että ympäristöä. Modernien sähkösaattojen kysyntä on kasvussa.

Sähköasennusstandardi SFS 6000 uudistui

Pienjännitesähköasennusten standardista on julkaistu uusi painos SFS 6000:2022. Uudistuksessa sähköasennustandardin aurinkosähköasennuksia käsittelevä osaan on tehty merkittäviä muutoksia. Päivitysten ja parannusten lisäksi sarjaan on julkaistu kaksi uutta standardia, jotka käsittelevät akkujen asennuksia SFS 6000-5-57 ja PoE-asennuksia SFS 6000-7-716.