https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Puolustusvoimat ostaa Instalta F-35-hävittäjien huolto- ja ylläpitopalveluita

Insta ja Puolustusvoimien Logistiikkalaitos ovat sopineet Suomen F-35-hävittäjähankkeeseen liittyvästä kolmivuotisesta hankintakokonaisuudesta. Hankinnalla halutaan varmistetaan, että Suomessa on tarvittava osaaminen ja F-35-järjestelmän huoltokyky sekä huoltovarmuus vuosikymmeniksi eteenpäin.

LockheedMartinF-35ALightningII_uutiskirje

F-35-hävittäjien elinkaareksi arvioidaan noin 30 vuotta. Kuva: ©Lockheed Martin.

F-35-hävittäjien elinkaareksi arvioidaan noin 30 vuotta. Kuva: ©Lockheed Martin.

Hankinta kattaa muun muassa vuodesta 2026 alkaen käyttöönotettavien Ilmavoimien Lockheed Martin F-35 Lightning II -monitoimihävittäjien avioniikan eli koneen elektroniikkajärjestelmien ylläpito- ja huoltokykyjen rakentamisen sekä siihen liittyvät tukipalvelut. Hankinta perustuu Puolustusvoimien ja Instan väliseen strategiseen kumppanuussopimukseen ja kattaa vuodet 2024–26.

Suomeen saapuu yhteensä 64 F-35-hävittäjää. Koneiden elinkaareksi arvioidaan noin 30 vuotta.

Hankinnalla varmistetaan osaltaan, että Suomessa on tarvittava osaaminen ja F-35-järjestelmän huoltokyky sekä huoltovarmuus vuosikymmeniksi eteenpäin. F-35-hävittäjän järjestelmät vaativat erityisosaamista ja laaja-alaista teknologian tuntemista. Pitkäjänteisen yhteistyön, Puolustusvoimien strategisen kumppanuuden ja aiempien hävittäjähankintojen myötä Installe on kertynyt vahvaa teknologia- ja toimialaosaamista, jolla tuetaan Puolustusvoimien kriittisten järjestelmien kotimaista huoltovarmuutta myös poikkeusoloissa.
— Insta on tähän mennessä vastannut Hornet-hävittäjien avioniikkajärjestelmien huollosta. F-35- avioniikkajärjestelmien huoltokykyjen rakentaminen mahdollistaa vahvan kriittisten järjestelmien ja teknologiaosaamisen jatkumon sekä luo uuden teknologian myötä uudenlaisia mahdollisuuksia myös osaamisen kehittämiseen, Instan ilmailuliiketoiminnan johtaja Ville Kettula toteaa.

— Ennätysvauhdilla kehittyvän teknologian ja laitteiden myötä ennakoivan huollon ja kunnossapidon merkitys korostuu entisestään kyberturvallisuutta unohtamatta. Insta vastaa lentokoneen avioniikkajärjestelmien ylläpidon lisäksi uuden hävittäjän järjestelmien integroimisesta kotimaisiin johtamisjärjestelmiin yhdessä Puolustusvoimien kanssa, hän jatkaa.

Yhtenäinen tilannekuva ratkaisee

Puolustusjärjestelmät verkottuvat Natoon liittymisen myötä yhä kiihtyvällä tahdilla yli maarajojen, tiedon määrä kasvaa ja teknologia kehittyy ennätysvauhdilla. Sodankäynnissä ratkaisevaa on se, kuinka hyvin dataa osataan hyödyntää johtamisessa ja tilannekuvan muodostamisessa.

Vuodesta 2026 alkaen Suomeen saapuvat F-35-häivehävittäjät tunnetaan maailman nykyaikaisimpina ja monipuolisimpina taistelukoneina. Ne ovat myös lentäviä datalinkkejä, jotka keräävät jatkuvasti tilannekuvaa ympäristöstään ja vertaavat sitä uhkakuviin. Koneet jakavat tietoa sekä keskenään että maahan, joten ne soveltuvat myös valvonta- ja tiedustelutehtäviin.

Kehittyneen sensoriteknologian avulla havaitaan paitsi omat, myös viholliset ja tuntemattomat koneet, ajoneuvot, alukset ja joukot. Viidennen sukupolven hävittäjän häiveominaisuudet mahdollistavat, että koneista nähdään pidemmälle kuin mistä ne voidaan havaita. Kerätty informaatio välitetään samanaikaisesti kaikille datalinkkiin liittyneille.

Huoltotoiminnan ohella Installa on tehty jatkuvaa tutkimus- ja tuotekehitystyötä hävittäjien toimintavarmuuden, lentoturvallisuuden ja suorituskyvyn parantamiseksi. 

Nato avaa Installe uusia mahdollisuuksia

F-35-hävittäjäkaluston avioniikan huoltopalveluiden tuottajana Insta on osa Lockheed Martinin globaalia huoltoverkostoa ja konevalmistajan sopimuskumppani.

— Meillä on mahdollisuus tarjota F35-hävittäjien avioniikkajärjestelmien huolto- ja kunnossapitopalveluja myös Suomen ulkopuolelle. Potentiaalinen markkina on laaja, sillä F-35-hävittäjät ovat monen Nato-maan valinta, Insta Advancen Senior Vice President Petri Reiman sanoo.

Avioniikan lisäksi Insta keskittyy puolustusliiketoiminnassaan johtamisjärjestelmiin, simulaattoreihin, kyberturvallisuuteen sekä verkottuneen puolustuksen järjestelmäintegraatioihin. Esimerkiksi Instan AirC2-tuoteperhe sisältää ratkaisut ilmapuolustuksen integroituun johtamiseen sekä ilmatorjunnan että hävittäjäpuolustuksen osalta.

— Instan ratkaisujen integraatiotaso- ja kyvykkyys erilaisten järjestelmien ja aselajien osalta on maailman huippuluokkaa. Natossa nousee vahvasti esiin ns. multidomain ajattelu, jossa tämä integraatio on yksi keskeinen tekijä ja se tekee Instan ratkaisut kiinnostaviksi, Reiman valaisee.

Kuluvan vuoden maaliskuussa Insta solmi yhteistyösopimuksen Naton tietojärjestelmäviraston (NCIA Agency) kanssa. Sopimuksen myötä Insta voi tarjota NCI Agencylle niin kutsuttuja COTS-tuotteita (Commercial off-the-shelf) ja palveluita, kuten esimerkiksi tilannekuva-, johtamisjärjestelmä- ja kyberturvallisuuspalveluita, tiedonsalaus- ja yhdyskäytäväratkaisuja sekä ohjelmistopalveluita.

Insta ja Lockheed Martin allekirjoittivat jo vuonna 2023 yhteistyösopimuksen seuraavan sukupolven tiedon välitys- ja suodatusratkaisun kehittämisestä. Allekirjoitettu sopimus oli ensimmäinen Suomen F-35-hävittäjähankkeen epäsuoran teollisen yhteistyön projekteista.

Uusimmat artikkelit

Olkiluoto 3:n ensimmäinen vuosihuolto on lopulta ohi – palasi yöllä sähköntuotantoon

37 vuorokaudeksi tarkoitettu huolto kesti noin 74 vuorokautta ja yhdeksän tuntia. Teollisuuden Voima arvioi jo ennakkoon ensimmäisen vuosihuollon olevan työläs. Sähköntuotannonjohtaja Marjo Mustosen mukaan nyt päättyneistä huolloista saatiin arvokasta oppia tulevaisuuteen.

16.5.2024 | Alan Uutiset

Suomen kolmanneksi suurin tuulipuisto vihittiin käyttöön Pjelaxissa

Fortumin ja Helenin yhteishanke, 56 tuulivoimalan Pjelax-tuulipuisto tuottaa vuosittain noin viisi prosenttia Suomen koko tuulivoimatuotannosta.

VTT rakentaa uuden puolijohteiden pilottilinjan

Puolijohdealalla kiekkokoko on keskeisessä roolissa. Uuden yhteiskäyttöisen pilottilinjan laitteistot tulevat tukemaan sirukehitystä ja piensarjatuotantoa sekä 300 millimetrin että 200 millimetrin piikiekoille.

Euroopan suurin ja modernein taivekartonkikone vihittiin käyttöön Husumissa Ruotsissa

Metsä Boardin Husumin taivekartonkikone on 600 000 tonnin vuosikapasiteetilla Euroopan suurin ja modernein, ja sen tuotannossa käytetty energia on 98-prosenttisesti fossiilitonta

Kuinka hyvä 3D-tulostettu ja laserkarkaistu työkalu voi olla?

SSAB:n Borlängen tehtaalla testattiin 3D-tulostettuja työkaluja tuotannossa. Laserkarkaistu lävistin saavutti kolminkertaisen käyttöiän verrattuna alkuperäiseen osaan. Pidemmän käyttöiän lisäksi kustannukset ovat huomattavasti alhaisemmat.

16.2.2024 | Kumppaniartikkeli

Sulzerilla panostetaan asiakassuhteisiin

Maailmanluokan pumppukaupoissa suurin arvo luodaan asiakkaan kanssa.

Metsä Tissuen Kreuzaun tehtaalla siirryttiin puupelletteihin - päästöt vähenevät 30 000 CO2-tonnia vuodessa

Siirtymän taustalla oli yksinkertainen idea vaihtaa polttoainetta, mutta säilyttää tekninen infrastruktuuri ennallaan.