https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Teollisuuden sähkölämmitysten uusi sukupolvi

Teollisuuden oikeat lämmitysvalinnat säästävät sekä euroja, energiaa että ympäristöä. Modernien sähkösaattojen kysyntä on kasvussa.

sähköverkko

Analytiikan avulla suurenkin tehtaan tuhansista lämmityspiireistä tunnistetaan säästökohteet ja lämmityksiä säädetään sen mukaan. Kuva: Planray

– Analytiikka parantaa kunnossapitoa. Sen avulla suurenkin tehtaan lämmityspiireistä voidaan tunnistaa ennakkoon ne, jotka osoittavat merkkejä vikaantumisesta, Planray Oy:n toimitusjohtaja Toni Piirainen kertoo.

– Säästöt voivat olla niin valtavia, että niitä voi olla vaikea uskoa todeksi, hän lisää.

Tilastokeskuksen huhtikuussa 2022 julkaiseman selvityksen mukaan teollisuus kuluttaa suurimman osan eli 43,5 prosenttia Suomessa tuotetusta energiasta

Tehtaiden lämmitysmenetelmissä löytyy suuria eroja: osa tehtaista saattaa vielä tänäkin päivänä lämmetä höyryllä tai varsin vanhakantaisilla sähkölämmityksillä.

– Alkeellisin sähköä hyödyntävä tapa lämmönsäätelyyn on mekaaninen eli kapillaaritermostaatti.

Mekaaniset termostaatit toimivat piirikohtaisesti pitkälti oman onnensa nojassa eri puolilla tehdasta.

– Ne ovat usein epätarkkoja, eivätkä esimerkiksi näytä paikallisia lämpötilan mittaustuloksia. Lämmityksen tilasta ei näin voi saada varmuutta.

Osassa tehtaita on käytössä myös digitaalisia termostaatteja, mutta silti niitä ei ole useinkaan kytketty järjestelmään, joka seuraisi niiden toimintaa. Tehdasta tai prosessin osia saatetaan tästä syystä esimerkiksi lämmittää turhaan, jolloin sekä rahaa että energiaa valuu hukkaan.

Analytiikan avulla saadaan säästöjä

Kajaanissa sijaitseva Planray perustettiin vuonna 1992 ajatuksena kehittää keskitetty ja tehoa säätävä lämmitysjärjestelmä.

Yrityksen palveluihin kuuluvat sähkösaattokeskukset, yksittäiset sähkösaattosäätimet sekä valvontaohjelmisto, jota tehtaiden operaattorit käyttävät. Lisäksi tarjontaan kuuluu sähkösaattojen analytiikkapalvelua.

– Analytiikan avulla suurenkin tehtaan tuhansista lämmityspiireistä tunnistetaan juuri ne tietyt säästökohteet ja lämmityksiä säädetään sen mukaan. Tämä on huipputeknologiaa. Tehtaan koosta riippuen voidaan puhua jopa satojen tuhansien eurojen säästöstä vuosittain, Toni Piirainen valaisee.

– Analytiikka parantaa myös laitteiden ennakoivaa kunnossapitoa. Kun lämmitysjärjestelmässä tapahtuvat viat havaitaan etukäteen, voidaan varaosat tilata ja vaihtaa hyvissä ajoin. Näin prosessia ei tarvitse yksittäisen osan vikaantumisen vuoksi pahimmillaan pysäyttää kokonaan.

– Näiden modernien sähkösaattojen kysyntä on viime vuosina ollut selvässä kasvussa. Suomessa on tehty uusia teollisia investointeja ja vanhoja tuotantolaitoksia on päivitetty.

Uusimmat artikkelit

23.3.2023 | Alan Uutiset

Outokumpu ja Fortum selvittävät pienydinvoiman toteuttamisen mahdollisuuksia Suomessa

Outokumpu ja Fortum tutkivat mahdollisuuksia ruostumattoman terästeollisuuden hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi.

Kuusakoski rakentaa ensimmäisen hiilivapaan teräksenkierrätyslaitoksen Kemin Veitsiluotoon

Investointi lisää Kuusakosken metallipitoisten jätteiden kierrätyskapasiteettia neljänneksellä ja vastaa kysynnän kasvuun Suomessa ja Ruotsissa. 

Fortumin jätteenpolton pilotointi onnistui – seuraava askel on fossiilivapaan muovin valmistuksen testaus

Yhtiön viime vuonna julkaisema jätteenpolttosektorin Carbon2x-konseptin tavoitteena on muuntaa kierrättämällä jätteenpoltosta syntyvät hiilidioksidipäästöt muoveiksi.

23.2.2023 | Tutkimus ja koulutus

Uusien polttoaineteknologioiden kaupallistamista nopeutetaan toteuttamalla kaikille avoin simulointialusta

GECFD-tutkimushankkeessa luodaan avoimesti saataville tuleva simulaatio- ja yhteistyöalusta vihreiden polttoaineiden vaatimien uusien teknologioiden kehitykseen ja niiden käytön mallintamiseen.

Sähköasennusstandardi SFS 6000 uudistui

Pienjännitesähköasennusten standardista on julkaistu uusi painos SFS 6000:2022. Uudistuksessa sähköasennustandardin aurinkosähköasennuksia käsittelevä osaan on tehty merkittäviä muutoksia. Päivitysten ja parannusten lisäksi sarjaan on julkaistu kaksi uutta standardia, jotka käsittelevät akkujen asennuksia SFS 6000-5-57 ja PoE-asennuksia SFS 6000-7-716.

Valmet kehitti uuden meesauunin liekin profilointisovelluksen sellutehtaille

Sovellus välittää reaaliaikaista tietoa meesauunin liekin lämpötilasta ja profiilista.

4.11.2022 | Kumppaniartikkeli

Mekaaninen tiiviste on laitteen herkin kohta - näin tuotteen valinta ja huolto säästää rahaa

Oikeanlaisella tiivisteellä vältetään rikkoontumisia ja optimoidaan käyttökustannuksia. Mekaanisen tiivisteen huolto säästää rahaa ja ympäristöä. Sulzerin asiantuntijaverkosto on asiakkaan tukena kaikissa tiivisteisiin liittyvissä aiheissa.