Kuinka hyvä 3D-tulostettu ja laserkarkaistu työkalu voi olla?
SSAB:n Borlängen tehtaalla testattiin 3D-tulostettuja työkaluja tuotannossa. Laserkarkaistu lävistin saavutti kolminkertaisen käyttöiän verrattuna alkuperäiseen osaan. Pidemmän käyttöiän lisäksi kustannukset ovat huomattavasti alhaisemmat.
Sitomavannetta käytetään mahdollistamaan teräskelojen turvallinen kuljetus ja estämään kelojen aukeaminen. Nämä teräsvanteet lukitaan lävistimellä, joka sitoo vanteen päät yhteen.
Osa SSAB:n Ruotsin Borlängen tehtaan sitomakoneista on vanhoja, eikä laitetoimittaja enää kykene toimittamaan niihin varaosia. Ongelma pakotti kunnossapidon etsimään uuden toimitusketjun varaosille. Yksi mahdollinen menetelmä nopeaan valmistukseen on 3D-tulostus, ja sitä päätettiin testata.
Lävistimet valmistettiin 3D-tulostuksella SSAB:n Oxelösundin tehtaalla Ruotsissa. Tulostuksen jälkeen lävistimet koneistettiin mittojenmukaisiksi ja lähettiin laserkarkaistaviksi kuluvilta pinnoiltaan.
– SSAB TS2 -jauheesta 3D-tulostettu materiaali on kovaa ja sitkeää, ja laserkarkaisemalla materiaalin saimme tuotteen, joka ylitti odotuksemme, kertoo Jesper Vang, SSAB:n Head of Powder Technology.
Nyt SSAB:n tehtailta etsitään uusia osia, joissa voitaisiin hyödyntää 3D-tulostusta ja laserkarkaisua.
Laserkarkaisussa työkappaleen pinta kuumennetaan lasersäteellä haluttuun lämpötilaan ja säteen liikkuessa pois kuumentunut alue karkenee nopeasti ympäröivän aineen vaikutuksesta ja muodostaa kovan pinnan. Karkaisun kohdistaminen vain tarvittuihin kohtiin pienentää energian tarvetta ja muodonmuutoksia.