https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

PVO: Uusi kasuunitekniikka korvaa vesivoimaloiden sukelluskorjaukset

PVO-Vesivoiman asiantuntijoiden kasuuni-innovaatio säästää rahaa ja vaivaa vesivoimalaitosten korjaustöissä. Idea toi keksijöilleen Pohjolan Voiman aloitepalkinnon.

kasuuni

Kuvat: Kasuunikorjausta Iijoen Haapakosken voimalaitoksella. Kuvat: Kai Tirkkonen.

Kuivana tehtävä vesivoimalaitoksen betonikorjaustyö. Siitä on käytännössä kyse PVO-Vesivoiman asiantuntijoiden ideoimassa uudenlaisessa pilarikorjaustavassa.

Omaisuudenhoidon asiantuntijat Pasi Eilola ja Matti Åman hoksasivat tuoda muualla käytössä olleen tekniikan vesivoiman luo. Lopputuloksena on monistettavissa oleva korjaustekniikka, joka nopeuttaa, säästää kustannuksia ja vähentää vesivoimalaitosten tuotantopysäytykset muutamaan tuntiin. Aiemmin sukellustyönä tehdyt korjaukset voidaan tehdä nyt kasuunin suojaamana kuivissa olosuhteissa. Laatu paranee, työturvallisuus on parempi ja työ onnistuu myös talviaikaan. Kasuunimenetelmän ansiosta voimalaitos tuottaa sähköä myös korjaustöiden aikana.

- Tällaisia innovaatiota syntyy, kun kokonaisuuden näkevät asiantuntijat lyövät päänsä yhteen ja lähtevät ratkomaan työssään näkemäänsä epäkohtaa. Meille on Pohjolan Voimassa erittäin tärkeää, että yrityskulttuurimme tukee ideointia ja työn kehittämistä työyhteisössä, sanoo Tiina Nyström, Pohjolan Voiman laki- ja henkilöstöasioista vastaava johtaja.

Mikä ihmeen kasuuni?

Kasuuni on vesitiivis suojarakenne. Se mahdollistaa vedenalaisen rakentamisen kuivissa olosuhteissa. Åmanin ja Eilolan ideoima kasuuni koostuu kahdesta yhteen liitettävästä lohkosta ja muotoillaan korjattavaan pilariin sopivaksi.  

Työntekijät mahtuvat kasuunin sisälle piikkaamaan, asentamaan valua varten raudoitukset ja muotit. Betonin kovetuttua valumuotit poistetaan ja kasuuni nostetaan pois pilarin ympäriltä. 

Kasuunia käytetään yleisesti muun muassa laitureita rakennettaessa, mutta vesivoimalaitoksiin sitä ei kukaan ennen Åmania ja Eilolaa ole ymmärtänyt tuoda. Idea toi Eilolalle ja Åmanille tähän mennessä suurimman Pohjolan Voiman jakaman aloitepalkinnon.

Vain muutaman tunnin keskeytys

Asiantuntijoiden keksinnöllä on merkittäviä vaikutuksia. Sukeltaen tehdyissä korjaustöissä sähkön tuotanto häiriintyy noin puolentoista kuukauden ajaksi. Virtaus voimalaitoksen alapuolella on kova, joten sukellustöiden ajaksi laitos on aina jouduttu turvallisuussyistä pysäyttämään.  

Kasuunimenetelmän myötä voimalaitoksen toiminta joudutaan keskeyttämään vain muutamiksi tunneiksi, jotta kasuuni saadaan uitettua paikoilleen.

Åmanin ja Eilolan suunnittelemaa kasuunia testattiin korjaustöissä PVO-Vesivoiman Kierikin voimalaitoksella viime talvena. Tänä syksynä kasuunitekniikka oli käytössä myös Iijoen Haapakosken voimalaitoksella tehdyissä korjaustöissä. Menetelmä on osoittanut toimivuutensa.

- Kasuuni on käytettävissä myöhemminkin samanlaisiin tarkoituksiin. Se on muokattavissa erilaisiin rakenteisiin ja sitä voidaan hyödyntää myös voimalaitoksen yläpuolen korjauksissa, Matti Åman kertoo.  

Kasuunimenetelmän edut:

  • Työ voidaan tehdä nopeammin ja edullisemmin.
  • Tuotannonmenetykset pienenevät huomattavasti, kun pitkiä tuotannonkeskeytyksiä ei tarvita.
  • Kuivatyönä tehtävän betonityön laatu paranee. Lisäksi työn välivaiheet ja lopputulos voidaan tarkastaa aiempaa helpommin.
  • Työturvallisuus paranee oleellisesti, kun vedenalaista työtä ei tehdä ja työ onnistuu myös talviaikaan.

Uusimmat artikkelit

Dronet ja paikkatietoanalytiikka kertovat, milloin ja missä sähköverkon kunnossapitotoimia tulee tehdä

Evision Oy on yhteistyössä Enerva Oy:n ja Järvi-Suomen Energia Oy:n kanssa kehittänyt verkon luotettavuusperusteisuuden analytiikkamallin, joka ratkoo energiayhtiöiden kunnossapitohaasteita ja tarjoaa säästöjä. 

27.6.2024 | Alan Uutiset

Metso sai merkittävän tilauksen Intiasta – rakenteilla ensimmäinen suuren mittakaavan elektroniikkaromun kierrätyslaitos

"Tämä on meille tärkeä tilaus. Hindalco Industries on tällä hetkellä yksi Intian merkittävimmistä alumiinin ja kuparin tuottajista," Metson sulatusliiketoiminnan johtaja Jyrki Makkonen toteaa.

Työntekijä putosi murskaimen päältä huoltotehtävissä – sakkoja vastuuhenkilöille

"Putoamistyötapaturmia tapahtuu edelleen liikaa ja putoamisesta voi aiheutua erittäin vakavia vammoja tai jopa kuolema", Lounais-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen juristi Matti Suontausta muistuttaa.

Valio investoi Lapinlahden tehtaaseen yli 60 miljoonaa euroa

Investointi käsittää juustonvalmistustilojen laajennuksen ja laitteiden uusimisen. Investoinnin tarkoituksena on korvata nykyinen, teknisen käyttöikänsä päässä oleva valmistuslaitteisto.

Schneider Electric testaa Helenin sähköverkossa haitallisen SF6-kaasun korvaamista uudella teknologialla

Merkittävä osa sähköverkkoon asennetuista keskijännitekojeistoista sisältää SF6-kaasua. Schneider Electric on pyrkinyt ratkaisemaan ongelmaa RM AirSeT -kojeiston avulla.

VTT rakentaa uuden puolijohteiden pilottilinjan

Puolijohdealalla kiekkokoko on keskeisessä roolissa. Uuden yhteiskäyttöisen pilottilinjan laitteistot tulevat tukemaan sirukehitystä ja piensarjatuotantoa sekä 300 millimetrin että 200 millimetrin piikiekoille.

16.2.2024 | Kumppaniartikkeli

Sulzerilla panostetaan asiakassuhteisiin

Maailmanluokan pumppukaupoissa suurin arvo luodaan asiakkaan kanssa.