https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Vesilaitosyhdistyksen Kalkkikivialkalointiopas on päivitetty ajantasalle

Päivitettyyn oppaaseen on kerätty käyttökokemuksia vedenkäsittelylaitoksilta ja uutta tietoa muun muassa kalkkikivialkaloinnin hiilijalanjälkeen, huoltovarmuuteen ja turvallisuuteen liittyen.

kalkkikivisuodatin_1_Kuva_FCG_JLi

Kalkkikivisuodatin. Kuva: FCG, JLi

– Kalkkikivialkalointi on tarpeellinen vedenkäsittelymenetelmä veden syövyttävyyden vähentämiseksi. Sen etuja ovat helppokäyttöisyys, turvallisuus, pieni hiilijalanjälki ja hyvä huoltovarmuus, toteaa vesiasiain päällikkö Riina Liikanen Vesilaitosyhdistyksestä.

– Oppaaseen on kerätty käyttökokemuksia vedenkäsittelylaitoksilta ja uutta tietoa muun muassa kalkkikivialkaloinnin hiilijalanjälkeen, huoltovarmuuteen ja turvallisuuteen liittyen, kertoo prosessiasiantuntija, Päivi Peltonen, FCG Finnish Consulting Group Oy:stä.

Kalkkikivialkalointi on vedenkäsittelymenetelmä, jonka avulla nostetaan raakaveden pH-arvo talousvesikäyttöön soveltuvaksi. Alkalointi nostaa veden pH-arvoa ja alkaliteettia, millä vähennetään kupari-, rauta- ja sementtiputkien syöpymistä. Kalkkikivialkalointi perustuu kalkkikiven liukenemiseen veteen, mikä nostaa pH-arvon lisäksi veden alkaliteettia ja kalsiumpitoisuutta sekä poistaa hiilidioksidia.

Kalkkikivialkaloinnin käyttö on lisääntynyt voimakkaasti 1990-luvulta lähtien. Menetelmän suosio perustuu paljolti menetelmän turvallisuuteen, helppo¬hoitoisuuteen ja toimintavarmuuteen. Kalkkikivialkaloinnissa ei ole yliannostuksen vaaraa, eikä veden pH tästä syystä voi nousta tasolle, joka vaarantaisi vedenkäyttäjien terveyden. Lisäksi käsitellyn veden suhteellisen tasainen pH on tärkeä verkostokorroosion estämisessä ja voi olla edullista joillekin teollisuusliittyjille.

Menetelmän haittana on korkea investointikustannus kilpaileviin menetelmiin lähinnä lipeän ja soodan annostukseen verrattuna. Pienehköillä laitoksilla voidaan käyttää erilaisia säiliöratkaisuja paikalleen valettujen altaiden sijaan. Kalkkikivialkaloinnin käyttökustannukset ovat pienet. Lisäksi kalkkikivialkalointi li¬sää veden kovuutta toisin kuin alkalointi lipeällä tai soodalla. Kalkkikivi on turvallinen kemikaali ihmisille ja luonnolle verrattuna lipeään, vesilaitoskalkkiin ja soodaan (syövyttäviä). Sen hiilijalanjälki on myös pienin verrattuna muihin alkalointikemikaaleihin.

Kalkkikivialkaloinnin kokemuksia vesilaitoksilta

– Kalkkikivialkalointi on aika helppohoitoinen menetelmä, kun se ei vaadi paljon valvontaa tai huoltoa. Suodattimet pitää kuitenkin huuhtoa säännöllisesti, että metallisakka, liukenematon aines ja hienoaines saadaan poistettua, käyttöpäällikkö Johanna Päkkilä Lakeuden Vedestä kertoo.

Lakeuden Vesi Oy toimittaa vettä Kurikkaan, Ilmajoelle, Seinäjoelle sekä pieniä määriä Kauhajoelle.

– Lakeuden Veden jakaman talousveden raakavesi on pohjavettä, ja olemme huomanneet, että kalkkikivisuodatus poistaa rautaa pääosin hyvin ja erinomaisesti mangaania, Päkkilä jatkaa.

– Kalkkikivialkalointi on turvallinen tapa vedenkäsittelyyn, koska siinä ei ole riskiä yliannostuksesta – veden pH ei nouse liian korkeaksi. Se on myös työturvallisuuden kannalta hyvä vaihtoehto, kun kalkkikivi on paljon turvallisempi käsitellä kuin syövyttävät vedenkäsittelykemikaalit. Tietysti kalkkikiveä lisätessä pitää suojautua kalkkikivipölyltä, kertoo toimitusjohtaja Kari Korhonen Keski-Uudenmaan Vedestä.

Keski-Uudenmaan Veden toiminta-alueeseen kuuluvat Järvenpää, Kerava, Sipoo ja Tuusula.

– Pumpatusta vedestä noin 30 % on pohjavettä ja noin 70 % on luonnollisen pohjaveden kaltaista tekopohjavettä. Kalkkikivialkalointia käytetään vedenkäsittelyssä raakaveden laadun mukaan, kun pohjavesi on pehmeää eli verkoston suojaksi kalkkikivisuodatuksella nostetaan myös veden kovuutta. Kokemusten mukaan kalkkikivisuodatus poistaa hyvin rautaa ja mangaania, Korhonen kertoo.

Rautjärvellä talousveden raakavetenä on pohjavesi.

– Kalkkikivisuodatuksella saadaan raakavedestä poistettua rautaa ja mangaania hyvin, kertoo vesihuoltoliikelaitoksen johtaja Juho Jylhä Rautjärven kunnan vesihuoltolaitokselta.

– Kalkkikiven laadulla on iso vaikutus alkaloinnin toimivuuteen – esimerkiksi, jos rakeet ovat pieniä pH-arvo nousee nopeammin ja mahdollistaa pienemmät suodattimet, Jylhä jatkaa.

Kalkkikivialkalointi turvaa vesihuoltolaitosten huoltovarmuutta

– Se on myös huoltovarmuuden kannalta hyvä tekniikka, sillä kalkkikiveä louhitaan Suomessa ja kalkkikivilaitokset eivät tyypillisesti ole riippuvaisia jatkuvista kemikaalitoimituksista, kertoo vesiasiain päällikkö Riina Liikanen, joka toimii Huoltovarmuusorganisaation Vesihuoltopoolin valmiuspäällikkönä.

– Esimerkiksi kalkkikivisuodatusta käyttävillä pohjavesilaitoksilla kalkkikiven lisäysväli voi olla useita vuosia. Kalkkikiveä voidaan varastoida suuria määriä turvallisesti ilman kemikaalivuotojen riskiä.

Maksuttoman Kalkkikivioppaan voi ladata Vesilaitosyhdistyksen sivuilta .

Uusimmat artikkelit

15.10.2024 | Alan Uutiset

Fortum valmisti biohajoavaa muovia jätteenpolton hiilidioksidista ensimmäisenä maailmassa

Carbon2x-ohjelman myötä syntynyt hiilidioksipohjaisen muovin tuotebrändi esitellään Euroopan markkinoille marraskuussa 2024. Teollisen tuotannon on arvioitu voivan alkaa vuosikymmenen lopussa.

Fortumin Loviisan ydinvoimalaitoksen molempien yksiköiden vuosihuollot valmistuivat

Fortumin Loviisan ydinvoimalaitoksen molemmat yksiköt ovat jälleen tuotannossa vuosihuoltojen päätyttyä.

Investointi sähkökattiloihin pienentää Atrian Nurmon tehtaan lämmöntuotannon päästöjä merkittävästi

Sähkökattilan arvioidaan pienentävän Nurmon tehtaan lämmöntuotannon hiilidioksidipäästöjä yli 30 prosenttia.

2.10.2024 | Tutkimus ja koulutus

SSAB:n Raahen tehtaan uusi päälaboratorio on Pohjoismaiden suurimpia

Laborotorion rakentaminen on osa yhtiön valmistautumista fossiilivapaaseen teräksentuotantoon. Vuosittain laboratoriossa analysoidaan noin 240 000 näytettä, joista tehdään noin 4,4 miljoonaa määritystä.

27.9.2024 | Kumppaniartikkeli

Innovaatiot vaativat yhteistyötä

Suomalainen osaaminen on tärkeässä roolissa globaalin pumppujätti Sulzerin toiminnassa. Sen varaan rakentuvat sekä oma että kumppanien prosessien tutkimus- ja kehitystoiminta ja tehokkuuden jatkuva parantaminen.

Työntekijä putosi murskaimen päältä huoltotehtävissä – sakkoja vastuuhenkilöille

"Putoamistyötapaturmia tapahtuu edelleen liikaa ja putoamisesta voi aiheutua erittäin vakavia vammoja tai jopa kuolema", Lounais-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen juristi Matti Suontausta muistuttaa.

Schneider Electric testaa Helenin sähköverkossa haitallisen SF6-kaasun korvaamista uudella teknologialla

Merkittävä osa sähköverkkoon asennetuista keskijännitekojeistoista sisältää SF6-kaasua. Schneider Electric on pyrkinyt ratkaisemaan ongelmaa RM AirSeT -kojeiston avulla.