https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Näkökulma | 6.6.2023

”Datan kerääminen teollisuudessa – Yhteistyöllä kohti parempaa käyttövarmuutta”

Mietin tämän kirjoituksen otsikointia ja kysyin eskarilaiselta tyttäreltäni kiinnostavinta muutamista eri vaihtoehdoista. Hän ehdotti valittua perustellen: ”Koska yhteistyö on siinä se juttu. Ettehän te tee asioita siten, että vain yksi tekee ja toiset ei tee mitään.” 

Pekkarinen-Tatu

Tatu Pekkarinen

Senior reliability expert AFRY Finland oy 

Teollisuuden käyttövarmuuden ja kilpailukyvyn jatkuvassa parantamisessa data on asian ytimessä, mutta vähintäänkin yhtä tärkeää on yhteistyön merkitys. On määriteltävä esimerkiksi mitä tavoitteita vasten dataa kerätään, minkälaisiin kysymyksiin etsitään vastauksia ja mitä tietoa näin ollen halutaan kerätä. Kerättävää dataa tulisi myös osata käsitellä ja analysoida, muuttaa siis dataa informaatioksi ja edelleen tiedoksi tukemaan päätöksentekoa. Systemaattisella datan analysoinnilla voidaan löytää vastauksia haluttuihin kysymyksiin, mutta yhtä lailla tehdä myös löydöksiä, joita ei muuten olisi tunnistettu tai osattu kysyäkään. Analysointi taas vaatii kehittyneitä työkaluja, joita hyödyntämällä voidaan ymmärtää historia, nähdä nykytilanne ja katsoa eteenpäin tulevaan.

Datan keräämistä tukemaan voidaan hyödyntää esimerkiksi standardeja, joita valmistellaan teollisuuden tarpeisiin eri alojen asiantuntijoiden toimesta, yhteistyössä tietenkin. Näin saadaan puristettua asiantuntijajoukon parhaat ajatukset yhteen tiiviiseen pakettiin kaikkien hyödyksi. PSK Standardisoinnin kevätseminaarissa huhtikuussa oli aiheena käyttövarmuuden hallinta. Paikalle oli kerääntynyt noin 150 alan ammattilaista ja tilaisuudessa kuultiin upeita esityksiä käyttövarmuudesta. Päivän viimeisessä esityksessä Huuhkajien päävalmentaja Markku Kanerva käsitteli käyttövarmuutta miesten A-maajoukkueen valmennuksessa. Käyttövarmuus voidaan ulottaa myös huippu-urheiluun ja näin on tehtykin. Kyse on joukkueen kilpailukyvystä huolehtimisesta ja parantamisesta datan avulla. Joukkue ja yksilöt tulee virittää siten, että he voivat suoriutua kilpailutilanteessa tiettynä ajanhetkenä vaaditulla tavalla, tietyissä olosuhteissa. Samaan aikaan tarvittavat resurssit tulee olla saatavilla. Kuulostaa käyttövarmuuden määritelmältä.

Tekemisen tulisi olla päämäärätietoista ja pitkäjänteistä. Tältä polulta ei liioin saisi poiketa. Systemaattinen tekeminen vaatii myös sitoutumista ja tämä tulisi huomioida resurssoinnissa käyttövarmuuteen. Tietojärjestelmät ja teknologia mahdollistavat laadukkaan datan keruun paremmin kuin koskaan aiemmin. Ymmärrys datan arvosta kasvaa, työkaluja ja osaamista sen käsittelyyn on tarjolla. Datan keruun ja yhteistyön avulla on mahdollista tunnistaa potentiaali, priorisoida tekemistä, tehostaa rajallisten resurssien käyttöä sekä varmistaa käyttövarmuuden laadukas ja kustannustehokas toteutus käytännön tasolla.

Tatu Pekkarinen Senior reliability expert AFRY Finland oy 

Uusimmat artikkelit

18.6.2024 | Alan Uutiset

Wärtsilä lanseeraa ensimmäisenä maailmassa 100 % vedyllä toimivan suuren mittakaavan moottorivoimalan konseptin

Konsepti perustuu Wärtsilä 31 -moottorialustaan. Vetyvalmiin moottorin odotetaan olevan tilattavissa vuonna 2025 ja toimitettavissa vuodesta 2026 alkaen.

Outokumpu laajentaa robotiikan käyttöä turvallisuustyössä

Ensimmäinen ANYmal-robotti "Jokkeri" aloitti työnsä Torniossa. Yhtiö arvioi, että tarkastustehtävien siirtäminen robotille voi auttaa vähentämään työntekijöiden altistumisaikaa vaarallisille aineille yli 80 prosenttia ja vaarallisia huoltokorjauksia 20 prosenttia.

Nesteen Porvoon jalostamon suurseisokki saatiin onnistuneesti päätökseen

Suurseisokin ajan Porvoon jalostamo oli yksi Suomen suurimmista. Vuoden 2024 suurseisokin kokonaisinvestointi oli noin 390 miljoonaa euroa.

Valio investoi Lapinlahden tehtaaseen yli 60 miljoonaa euroa

Investointi käsittää juustonvalmistustilojen laajennuksen ja laitteiden uusimisen. Investoinnin tarkoituksena on korvata nykyinen, teknisen käyttöikänsä päässä oleva valmistuslaitteisto.

Schneider Electric testaa Helenin sähköverkossa haitallisen SF6-kaasun korvaamista uudella teknologialla

Merkittävä osa sähköverkkoon asennetuista keskijännitekojeistoista sisältää SF6-kaasua. Schneider Electric on pyrkinyt ratkaisemaan ongelmaa RM AirSeT -kojeiston avulla.

VTT rakentaa uuden puolijohteiden pilottilinjan

Puolijohdealalla kiekkokoko on keskeisessä roolissa. Uuden yhteiskäyttöisen pilottilinjan laitteistot tulevat tukemaan sirukehitystä ja piensarjatuotantoa sekä 300 millimetrin että 200 millimetrin piikiekoille.

16.2.2024 | Kumppaniartikkeli

Sulzerilla panostetaan asiakassuhteisiin

Maailmanluokan pumppukaupoissa suurin arvo luodaan asiakkaan kanssa.