https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Näkökulma | 5.4.2023

Miltä kunnossapidon tulevaisuus näyttää vuonna 2033?

Tätä pohdittiin Kunnossapito 23 -kongressissa. Näkemyksen keskustelun pohjaksi antoi yli 100 suomalaista kunnossapidon ammattilaista vastaamalla kyselyyn kunnossapidon tulevaisuuden näkymistä.

PVO_Kaj-Råtts_lores_3

Kaj Råtts

Päällikkö, Tuotanto-Omaisuudenhoito Pohjolan Voima OYJ

Ajankohtaisten kunnossapidon haasteiden taustalla on trendeihin liittyvää kehittämistä sekä "ikuisia" teemoja, mutta osittain myös kriisien esille nostamia riskejä. Teknologia on myös jatkuvassa kehityksessä ja muutoksessa, se ei ole uusi ilmiö. Näiden pohjalta kunnossapidon tulevaisuuden merkitys näyttäytyy mielenkiintoisena. Sanoisin, että merkitys tulee vain kasvamaan, mutta rooli myös muuttumaan.
Nostan kyselystä esille pari teemaa: osaamisen ja vastuullisuuden.

Alan perusosaaminen ei katoa mihinkään. Näkemys, että ”Suomi on voitelukalvon varassa”, on mielestäni hyvin osuvasti sanottu ja korostaa perusosaamisen merkitystä. Jatkuva osaamistarpeiden muutos kuitenkin kiihtyy, kun muun muassa automaatio-, ohjelmointi- ja data-analytiikkaosaamisen rooli kasvaa voimakkaasti. Uudet teknologiat tuovat mukanaan uudenlaisia kunnossapidon toimintamalleja ja teknisiä haasteita.

Kunnossapidon tulevaisuuden näkymiä kartoittavassa kyselyssä oli myös väite: ”Vastuullisuus tulee olemaan iso teema kunnossapidossa tulevaisuudessa.” Vastaajista 86 prosenttia oli tätä mieltä – aika vahva näkemys. Mitä vastuullisuus sitten tarkoittaa tässä yhteydessä? Esille nousivat selkeät teemat: elinjaksonhallinta, materiaalien kierrätettävyys, kunnossapidettävyys ja energiatehokkuus.
Taustallahan on jatkuva toimintaympäristön muutos. Esimerkkinä toimii vastuullisen liiketoiminnan merkityksen kasvu ja suunta hiilidioksidineutraalisuuteen. Nämä vaikuttavat voimakkaasti tuotanto-omaisuuden toimintaedellytyksiin sekä elinkaarikustannuksiin, mutta myös osaamistarpeeseen.

Tästä pääsemmekin kysymykseen, kuinka monella yrityksellä on tuotanto-omaisuuden hallinnan strategia? Toivottavasti osaamme Suomessa katsoa pidemmälle ja seurata aktiivisesti toimintaympäristön muutoksien vaikutuksia sekä tehdä oikeita päätöksiä tuotanto-omaisuuden kilpailukyvyn näkökulmasta. 

Uusimmat artikkelit

20.9.2023 | Alan Uutiset

Valmetin toimittama Metsä Fibren Kemin biotuotetehdas käynnistettiin

Tänään onnistuneesti käynnistetty tehdas toimii täysin ilman fossiilisia polttoaineita ja sen selluntuotantokapasiteetti on 1,5 miljoonaa tonnia.

Caruna kuvaa dronella sähköverkkoja

Sähkönjakeluyhtiö Caruna kokeilee uudessa pilotissaan sähköverkkojen älykkäämpää kunnossapitoprosessia.

Outokumpu hyödyntää ensimmäisenä terästuottajana robotiikkaa turvallisuustyössä

Outokumpu arvioi, että tarkastustehtävien siirtäminen robotille auttaa vähentämään työntekijöiden altistumisaikaa vaarallisille aineille yli 80 prosenttia ja vähentämään mahdollisesti työntekijöille vaarallisia huoltokorjauksia 20 prosenttia.

17.5.2023 | Tutkimus ja koulutus

Wärtsilän Land & Sea Academy -koulutuskeskus Vaasassa avattiin

”Globaalit koulutuskeskuksemme ovat keskeinen elementti Wärtsilän elinkaaritarjonnassa.”

Teollisuuden sähkölämmitysten uusi sukupolvi

Teollisuuden oikeat lämmitysvalinnat säästävät sekä euroja, energiaa että ympäristöä. Modernien sähkösaattojen kysyntä on kasvussa.

Sähköasennusstandardi SFS 6000 uudistui

Pienjännitesähköasennusten standardista on julkaistu uusi painos SFS 6000:2022. Uudistuksessa sähköasennustandardin aurinkosähköasennuksia käsittelevä osaan on tehty merkittäviä muutoksia. Päivitysten ja parannusten lisäksi sarjaan on julkaistu kaksi uutta standardia, jotka käsittelevät akkujen asennuksia SFS 6000-5-57 ja PoE-asennuksia SFS 6000-7-716.