https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Caruna kuvaa dronella sähköverkkoja

Sähkönjakeluyhtiö Caruna kokeilee uudessa pilotissaan sähköverkkojen älykkäämpää kunnossapitoprosessia.

esmart_drone

Caruna pilotoi sähköverkkojen kuvaamista Kirkkonummella hieman tavallista isommalla dronella. Kuva: Caruna

Carunalla on Suomessa yli 88 000 kilometriä sähköverkkoa, jota pitää tarkkailla, kunnostaa, huoltaa ja valvoa kellon ympäri. Valvontaa on jo aiemmin digitalisoitu, mutta uudessa pilotissa myös vuosittaisia kunnossapitotarkastuksia automatisoidaan.

– Nykyinen tarkastusprosessi pitää sisällään paljon ihmisen manuaalisesti tekemää työtä: ihminen kävelee maastossa tarkastamassa ilmajohdon, pylväät ja jakokaapit – katsoo esimerkiksi ovatko orret ja eristimet ehjät. Nyt kokeilemme, voiko kunnossapitoon käyttää dronea ja tekoälyä, Carunan innovaatiopäällikkö Verneri Kohonen kertoo.

Uuden teknologian avulla sähköverkko kuvataan dronella, jonka jälkeen tekoäly analysoi kuvat ja tunnistaa viat tai mahdolliset riskipaikat. Manuaalisen työn määrä vähenee huomattavasti.

– Caruna saa jatkuvasti urakoitsijoilta valokuvia sähköverkon kohteista, kuten jakokaapeista, joten jatkossa tekoälyn apua voidaan ehkä käyttää myös niiden analysoimisessa, Kohonen sanoo.

Sähköverkkoa kuvataan hieman tavallista isommalla teollisen kokoluokan dronella, joka lentää lähellä sähköverkkoja muutamien kymmenien kilometrien verran. Turvaetäisyys sähköverkosta on muutamia metrejä, ja lento on automatisoitu niin, että drone osaa väistää sähkölinjat ja tolpat.

– Dronen ja tekoälyn käyttämisellä voi olla suuri potentiaali kunnossapidolle jatkossa, Kohonen sanoo.

Uusimmat artikkelit

30.12.2024 | Alan Uutiset

Selvitys: Valtaosa pohjoismaisten puolustusteknologiayritysten pääomarahoituksesta päätyy Suomeen

Danske Bankin ja Dealroomin tekemän pohjoismaisen selvityksen mukaan erityisesti avaruus- ja kvanttiteknologia-startupit vetävät rahoitusta Suomeen. Viidessä vuodessa kotimaiset yritykset ovat keränneet pääomaa yli miljardi dollaria.

30.12.2024 | Tutkimus ja koulutus

Ammoniakki -tutkimusprojekti sai miljoonarahoituksen

Ammoniakki kytkeytyy erittäin vahvasti vetytalouden edistämiseen. Sen käyttöön liittyy kuitenkin monia kysymyksiä, joita selvitetään yliopistojen ja teollisuuden yhteisessä tutkimushankkeessa.

12.12.2024 | Kumppaniartikkeli

Väylät kuntoon

Väylävirastolla, kunnilla ja kaupungeilla on paljon tieverkoston korjausvelkaa. Teitä ei kuitenkaan kannata päällystää ennen kuin on tutkittu kantavatko teiden pohjat. Pahimmassa tapauksessa päällystetty tie on seuraavana keväänä taas rikki.

Metsä Group: Puuperäisen hiilidioksidin talteenotto on iso mahdollisuus

Metsä Group ja Andritz ovat selvittäneet, millaisia vaikutuksia aiheutuisi noin neljän miljoonan hiilidioksiditonnin talteenotosta Kemin biotuotetehtaalla.

Alykkäämpää ja turvallisempaa lasintuotantoa

Jo minuutin sähkökatkos voi aiheuttaa lasintuotannolle jopa kuuden kuukauden suunnittelemattoman seisokin. Schneider Electricin ja Saint-Gobainin yhteisellä hankkeella varmistetaan lasintuotannolle kriittisen hehkutusprosessin luotettavuus ohjelmistopohjaisen automaation avulla.

Fazer sähköistää Lappeenrannan makeistehtaan höyryn tuotannon – yli 10 prosentin vähennys koko konsernin päästöihin

Höyryn tuotannon sähköistyksen myötä tehtaan hiilidioksidipäästöt vähenevät vuositasolla noin 90 prosenttia ja koko Fazer-konsernin päästöt yli 10 prosenttia.

Vesilaitosyhdistyksen Kalkkikivialkalointiopas on päivitetty ajantasalle

Päivitettyyn oppaaseen on kerätty käyttökokemuksia vedenkäsittelylaitoksilta ja uutta tietoa muun muassa kalkkikivialkaloinnin hiilijalanjälkeen, huoltovarmuuteen ja turvallisuuteen liittyen.