https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Caruna kuvaa dronella sähköverkkoja

Sähkönjakeluyhtiö Caruna kokeilee uudessa pilotissaan sähköverkkojen älykkäämpää kunnossapitoprosessia.

esmart_drone

Caruna pilotoi sähköverkkojen kuvaamista Kirkkonummella hieman tavallista isommalla dronella. Kuva: Caruna

Carunalla on Suomessa yli 88 000 kilometriä sähköverkkoa, jota pitää tarkkailla, kunnostaa, huoltaa ja valvoa kellon ympäri. Valvontaa on jo aiemmin digitalisoitu, mutta uudessa pilotissa myös vuosittaisia kunnossapitotarkastuksia automatisoidaan.

– Nykyinen tarkastusprosessi pitää sisällään paljon ihmisen manuaalisesti tekemää työtä: ihminen kävelee maastossa tarkastamassa ilmajohdon, pylväät ja jakokaapit – katsoo esimerkiksi ovatko orret ja eristimet ehjät. Nyt kokeilemme, voiko kunnossapitoon käyttää dronea ja tekoälyä, Carunan innovaatiopäällikkö Verneri Kohonen kertoo.

Uuden teknologian avulla sähköverkko kuvataan dronella, jonka jälkeen tekoäly analysoi kuvat ja tunnistaa viat tai mahdolliset riskipaikat. Manuaalisen työn määrä vähenee huomattavasti.

– Caruna saa jatkuvasti urakoitsijoilta valokuvia sähköverkon kohteista, kuten jakokaapeista, joten jatkossa tekoälyn apua voidaan ehkä käyttää myös niiden analysoimisessa, Kohonen sanoo.

Sähköverkkoa kuvataan hieman tavallista isommalla teollisen kokoluokan dronella, joka lentää lähellä sähköverkkoja muutamien kymmenien kilometrien verran. Turvaetäisyys sähköverkosta on muutamia metrejä, ja lento on automatisoitu niin, että drone osaa väistää sähkölinjat ja tolpat.

– Dronen ja tekoälyn käyttämisellä voi olla suuri potentiaali kunnossapidolle jatkossa, Kohonen sanoo.

Uusimmat artikkelit

22.4.2024 | Alan Uutiset

Nesteen ensimmäinen koeajo käytetyistä renkaista valmistetulla pyrolyysiöljyllä onnistui

Koeajossa Neste tuotti korkealaatuista raaka-ainetta uusien muovien ja kemikaalien valmistukseen.

Euroopan suurin ja modernein taivekartonkikone vihittiin käyttöön Husumissa Ruotsissa

Metsä Boardin Husumin taivekartonkikone on 600 000 tonnin vuosikapasiteetilla Euroopan suurin ja modernein, ja sen tuotannossa käytetty energia on 98-prosenttisesti fossiilitonta

15.4.2024 | Tutkimus ja koulutus

VTT:n miljoonainvestointi plasma-FIB-pyyhkäisyelektronimikroskooppiin – Huippuluokan materiaalikehitystä teollisuuden tarpeisiin

Suomen ensimmäinen plasma-FIB-tekniikkaan perustuva pyyhkäisyelektronimikroskooppi on otettu käyttöön VTT:n tiloissa Espoossa. Investointi edistää merkittävästi suomalaista materiaalien tutkimusta esimerkiksi vetytalouden, laivateollisuuden ja akkuteollisuuden tarpeisiin sekä palvelee materiaalivaurioiden selvitystä.

Kuinka hyvä 3D-tulostettu ja laserkarkaistu työkalu voi olla?

SSAB:n Borlängen tehtaalla testattiin 3D-tulostettuja työkaluja tuotannossa. Laserkarkaistu lävistin saavutti kolminkertaisen käyttöiän verrattuna alkuperäiseen osaan. Pidemmän käyttöiän lisäksi kustannukset ovat huomattavasti alhaisemmat.

16.2.2024 | Kumppaniartikkeli

Sulzerilla panostetaan asiakassuhteisiin

Maailmanluokan pumppukaupoissa suurin arvo luodaan asiakkaan kanssa.

Espoosta ensimmäinen kaupunki, jonka sähköverkosta tulee pullonkaula puhtaalle siirtymälle?

“Espoossa sähköverkon kapasiteetti tulee vastaan ensimmäisenä ja datan perusteella muutos tapahtuu nyt nopeammin kuin kukaan olisi vielä muutama vuosi sitten uskonut”, Carunan asiakkuusjohtaja Kosti Rautiainen sanoo.

Metsä Tissuen Kreuzaun tehtaalla siirryttiin puupelletteihin - päästöt vähenevät 30 000 CO2-tonnia vuodessa

Siirtymän taustalla oli yksinkertainen idea vaihtaa polttoainetta, mutta säilyttää tekninen infrastruktuuri ennallaan.