Fescon tehosti toimintaansa lean-koulutuksella
Fescon hankki Taitotalolta lean-mallin koulutusta työnjohtajille ja tuotannon päälliköille. Koulutus tuotti useita kehitysprojekteja.
Fesconin toimitusjohtaja Kimmo Peltola kertoo, että ennen lean-koulutusta yhtiössä oli suunniteltu jo pidemmän aikaa mallin käyttöönottoa.
– Odotimme sopivaa hetkeä, jolloin saisimme isomman määrän henkilöstöä mukaan. Keväällä 2023 oli sopiva aika toteuttaa koulutus, hän sanoo.
Fesconilla ei ollut aikaisempaa kokemusta leanin käytöstä. Osa henkilöstöstä tunsi mallin ennestään, ja osa oli käynyt lean-koulutuksia, mutta useimmille malli oli kokonaan uusi.
Fescon on suurin suomalainen rakennusalan laasti- ja hiekkatuotteiden kehittäjä ja valmistaja. Vuonna 2022 konsernin liikevaihto oli 46,4 miljoonaa euroa ja henkilöstömäärä oli 107.
Hukka pois prosesseista
Lean-mallin keskiössä on hukan välttäminen yrityksen kaikissa toiminnoissa. Mallin avulla pyritään poistamaan turhia toimintoja eri prosesseista. Lopputuloksena asiakastyytyväisyys ja palvelun laatu paranevat ja toiminnan kustannukset pienenevät ja esimerkiksi tuotannon läpimenoaika lyhenee.
Vaikka koulutukseen suhtauduttiin aluksi hieman varauksellisesti, heti ensimmäisestä koulutuspäivästä alkaen osallistujien kokemukset koulutuksesta olivat positiivisia.
– Meillä oli samaan aikaan myös prosessikuvausten päivitys meneillään.
Peltola on tyytyväinen siihen, miten hyvällä prosentilla työnjohto ja tuotannon päälliköt osallistuivat koulutukseen. Henkilöstö oli sitoutunutta ja poissa koulutuksesta oltiin ainoastaan todella akuuteista ja hyvistä syistä.
Peltolan mukaan Taitotalon järjestämä lean-koulutus oli käytännönläheistä. Siihen kuului harjoitustöitä, joita tehtiin yksikkökohtaisesti.
Koulutus tuotti runsaasti kehitysprojekteja
Ennen koulutusta Fesconin johto päätti, että leanilla ei tavoitella kuuta taivaalta, vaan luodaan jatkuvan parantamisen käytäntö osaksi yrityksen rutiinitoimintaa.
– Tavoitteena on, että jokaisessa yksikössä on lean-projekti koko ajan meneillään.
Peltola kertoo, että koulutuksen aikana ja sen jälkeen lean-mallilla on syntynyt paljon erilaisia kehitysprojekteja. Esimerkiksi Hausjärven laboratoriossa otettiin käyttöön 5S-menetelmä, jonka tavoitteena on kasvattaa työn tuottavuutta ja turvallisuutta. Lisäksi Hausjärven kuivalaastituotannossa, jonka toimintaan liittyy Fesconin suurimmat varastot, varastojärjestelyt muotoiltiin uudestaan.
– Otimme käyttöön käsivaraston useimmin kerätyille tavaroille. Se vaikuttaa myös turvallisuuteen, koska varastotyöntekijöiden tarvitsee liikkua vähemmän ulkona. Myös lattiamerkintöjä ja testituotteiden laboratorioyhteistyötä kehitettiin.