https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Gasum aloittaa laajennushankkeen Riihimäen biokaasulaitoksella

Gasumin Riihimäen biokaasulaitoksella aloitetaan merkittävä mädätteen käsittelyyn keskittyvä uudistus tuotannon tehostamiseksi. Hanke edistää myös kierrätysravinteiden käyttöä.

901b9142dd905800_800x800ar

Kuva: Gasum

Energiayhtiö Gasum on tehnyt investointipäätöksen 7,5 miljoonan euron hankkeesta, jonka tavoitteena on laajentaa ja parantaa nykyistä biokaasulaitosta Riihimäellä. Vuodesta 2016 toiminnassa ollut laitos tuottaa vuosittain noin 45 gigawattituntia (GWh) biometaania kaasunsiirtoverkkoon täyttäen teollisuuden ja liikenteen uusiutuvan energian tarpeita.

Hankkeen tavoitteena on toteuttaa haihdutusjärjestelmä, joka poistaa nestettä tehokkaammin biokaasun tuotannossa syntyvästä mädätteestä. Tämä lisäys prosessiin paitsi tehostaa toimintaa myös mahdollistaa typen talteenoton arvokkaan ammoniakkiveden muodossa.

– Laitos käsittelee pääasiassa biojätettä, puhdistamolietettä ja teollisuuden sivuvirtoja, ja syntyvä mädätysjäännös on perinteisesti hyödynnetty maataloudessa tarjoten viljelylle välttämättömiä ravinteita lannoitteina. Mädätteen hyödyntäminen on kuitenkin kohdannut haasteita hiljattain uudistuneen lannoitesääntelyn vuoksi, Gasumin Head of Renewable Gas Ari Suomilammi kertoo yhtiön tiedotteessa.

Vähennyksiä kuljetuskustannuksissa ja päästöissä

Investointi sisältää haihduttimen ylimääräisen veden poistamiseksi ja käänteisosmoosijärjestelmän arvokkaiden ravinteiden erottamiseksi ja talteenottamiseksi mädätteestä. Tuloksena oleva tuote on multaa muistuttava kiinteä mädätysjäännös, joka soveltuu maatalouskäyttöön sekä maisemointiin. Lisäksi paksua ravinnetiivistettä voidaan hyödyntää lannoitteina ja ammoniakkivettä teollisissa prosesseissa.

Päästövähennyksiin liittyen investointiin kuuluu orgaanista typpeä sisältävän ammoniakkiliuoksen tuotanto, jolla korvataan fossiilista alkuperää olevaa typpeä, erityisesti ureaa. Tämän korvaavan tuotteen käyttö on tärkeää hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi. Se auttaa vähentämään noin 1 000 tonnia päästöjä vuosittain verrattuna tavallisen urean valmistukseen.

– Noin 40 000 tonnin vuosittainen vedenpoisto vähentää merkittävästi kuljetuskustannuksia ja niihin liittyviä päästöjä, jolloin vuodessa vähenee tuhannen rekkakuorman tarve. Tämä paitsi edistää ekologista kestävyyttä myös parantaa laitoksen taloudellista kannattavuutta, Suomilammi sanoo.

Olemassa olevien biokaasulaitosten tuotannon lisääminen tukee Gasumin strategista tavoitetta tuoda markkinoille vuodessa seitsemän terawattituntia (7 TWh) uusiutuvaa kaasua vuoteen 2027 mennessä, mikä tarkoittaa Gasumin asiakkaille 1,8 miljoonan tonnin vuotuista yhteenlaskettua hiilidioksidivähennystä.

– Tämä investointi heijastaa sitoutumistamme kestäviin käytäntöihin ja toimii mallina tuleville biokaasulaitoksille, jotka haluavat parantaa ympäristövaikutuksiaan. Kyse ei ole vain päästöjen vähentämisestä, vaan myös mädätteen käytön edistämisestä ilmaston ja ympäristön kannalta suotuisalla tavalla, Suomilammi sanoo.

Investointipäätös Riihimäen laajennukseen tehtiin tammikuussa 2024, jolloin suunnittelu- ja hankintavaihe käynnistyi. Tavoitteena on saada laajennus käyttöön toukokuuhun 2025 mennessä. Hanke on saanut ympäristöministeriöltä avustusta investointisummasta 40 prosenttia.

Uusimmat artikkelit

Wärtsilän ja 200 yrityksen yhteistyöprojekti kehittää autonomisia nollapäästöisiä tasapainotusratkaisuja energiasiirtymää varten

Projektin tavoitteena on tarjota joustavia autonomisia voimalaitoskonsepteja, jotka pystyvät toimimaan 100 prosentin e-polttoaineella, kuten vihreällä vedyllä ja sen johdannaisilla, vuoden 2028 loppuun mennessä.

22.2.2024 | Alan Uutiset

Outokumpu sijoittui ensimmäiseksi ruostumattoman terästeollisuuden ja suomalaisyritysten keskuudessa Corporate Knightin Clean200- listauksessa

Kaiken kaikkiaan Clean200-yritykset tekivät vastuullista liikevaihtoa yli 2,2 biljoonaa dollaria vuonna 2022. Kestävän liiketoiminnan osuus oli keskimäärin 54,7 prosenttia yritysten kokonaisliikevaihdosta.

16.2.2024 | Kumppaniartikkeli

Sulzerilla panostetaan asiakassuhteisiin

Maailmanluokan pumppukaupoissa suurin arvo luodaan asiakkaan kanssa.

LUT-yliopisto rakentaa osaamiskeskittymän ennätyksellisellä viiden miljoonan lahjoituksella

Yrittäjäpariskunta Jalo ja Anja Paanasen LUT yliopistolle tekemä lahjoitus on tiettävästi suurin yksityislahjoitus suomalaiselle yliopistolle. Lahjoituksella lisätään myynnin perus- ja täydennyskoulutusta.

Espoosta ensimmäinen kaupunki, jonka sähköverkosta tulee pullonkaula puhtaalle siirtymälle?

“Espoossa sähköverkon kapasiteetti tulee vastaan ensimmäisenä ja datan perusteella muutos tapahtuu nyt nopeammin kuin kukaan olisi vielä muutama vuosi sitten uskonut”, Carunan asiakkuusjohtaja Kosti Rautiainen sanoo.

Metsä Tissuen Kreuzaun tehtaalla siirryttiin puupelletteihin - päästöt vähenevät 30 000 CO2-tonnia vuodessa

Siirtymän taustalla oli yksinkertainen idea vaihtaa polttoainetta, mutta säilyttää tekninen infrastruktuuri ennallaan. 

Sähköasennusstandardi SFS 6000 uudistui

Pienjännitesähköasennusten standardista on julkaistu uusi painos SFS 6000:2022. Uudistuksessa sähköasennustandardin aurinkosähköasennuksia käsittelevä osaan on tehty merkittäviä muutoksia. Päivitysten ja parannusten lisäksi sarjaan on julkaistu kaksi uutta standardia, jotka käsittelevät akkujen asennuksia SFS 6000-5-57 ja PoE-asennuksia SFS 6000-7-716.