https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Nesteytetyn jätemuovin prosessoinnin kehittäminen etenee – Neste sai koeajojen toisen sarjan päätökseen

Neste sai päätökseen nesteytetyn jätemuovin teollisen mittakaavan koeajojen toisen sarjan Porvoon jalostamolla. Kemiallisen kierrätyksen prosesseissa hyödynnetään vaikeasti kierrätettävää jätemuovia, joka muuten päätyisi poltettavaksi tai kaatopaikalle.

nestetehdas

Säiliöitä Nesteen Porvoon jalostamolla. Kuva: Neste

Teollisen mittakaavan koeajojen tavoitteena on lisätä yhtiön ymmärrystä erityyppisten jätemuovien kemiallisesta kierrätyksestä jalostusprosesseissa. Ajoista saatava lopputuote – Neste RE™ – on petrokemian prosesseihin soveltuva drop-in-raaka-aine, josta Nesteen kumppanit valmistavat uusia muoveja. 

Neste kertoo kehittävänsä laajamittaisempaa nesteytetyn jätemuovin prosessointikapasiteettia. Nyt koeajoissa hyödynnetään Porvoon jalostamon nykyistä, raakaöljyn jalostukseen tarkoitettua laitteistoa. 

Vuonna 2020 tehdyn ensimmäisen koeajon jälkeen Neste on toteuttanut kuusi onnistunutta ajoa ja prosessoinut yhteensä lähes 3 000 tonnia nesteytettyä jätemuovia. 

– Saamme koeajoista arvokasta tietoa kyseisistä teknologioista, ja samalla ne todistavat, että kemiallista kierrätystä voidaan tehdä teollisessa mittakaavassa. Pyrimme edelleen siirtymään yksittäisistä koeajoista jatkuvaan tuotantoon, sanoo Heikki Färkkilä, Vice President Chemical Recycling.

Kemiallisen kierrätyksen prosesseissa hyödynnetään vaikeasti kierrätettävää jätemuovia, joka muuten päätyisi poltettavaksi tai kaatopaikalle. 

Yhtiö kertoo laajentaneensa jätemuovin toimittajien verkostoaan, ja koeajoihin onkin hankittu nesteytettyä jätemuovia useilta toimittajilta. Toimittajiin kuuluvat muun muassa yhdysvaltalainen Alterra Energy, josta Neste omistaa vähemmistöosuuden, sekä suomalainen Wastewise, jonka kanssa tehdyn yhteistyön myötä valmistettiin hiljattain uusia PEX-putkia kierrättämällä kemiallisesti putkituotannossa syntynyttä ristisilloitettua polyeteenijätettä.

Neste pyrkii kasvattamaan nesteytetyn jätemuovin prosessointikapasiteettiaan Porvoon jalostamolla 400 000 tonniin vuodessa. Tavoite on osa EU:n innovaatiorahaston rahoittamaa PULSE-hanketta. Tavoitteena on prosessoida vuosittain yli miljoonaa tonnia muovijätettä vuodesta 2030 alkaen.

Yhtiön mukaan tavoitteen saavuttaminen on tärkeä osa vuonna 2022 käynnistettyä strategista selvitystä, joka koskee Porvoon jalostamon muuntamista uusiutuvien ja kiertotalousratkaisujen tuotantoon sekä raakaöljyn jalostuksen mahdollisesta lopettamisesta 2030-luvun puoliväliin mennessä. Nesteytetty jätemuovi on omalta osaltaan tärkeässä asemassa fossiilisen raakaöljyn korvaamisessa. 

Uusimmat artikkelit

19.12.2024 | Alan Uutiset

VR FleetCare sai ison tilauksen raskaskuljetusvaunuista Norjan ja Ruotsin Puolustusvoimille

Arktinen osaaminen on sarjavalmistukseen soveltuvien vaunujen suunnittelun lähtökohtana. Pohjoismaisen huoltovarmuuden kannalta hanke on merkittävä; se mahdollistaa raskaiden puolustusmateriaalien kuljetukset rautateitse.

18.12.2024 | Tutkimus ja koulutus

Oppisopimuksella ammattiin - Ovako Imatran ensimmäinen oppisopimusryhmä valmistui

Oppisopimuskoulutuksessa opiskelijat ovat työsuhteessa ja saavat palkkaa oppiessaan uutta. Vasta valmistuneiden, metallien jalostuksen ammattilaisten Henri Luostarisen ja Marjo Saarelaisen mielestään teollisuusala ja oppisopimusmuotoinen opiskelu sopii erityisesti heille, jotka ovat kiinnostuneita tekniikasta ja käsillä tekemisestä. 

12.12.2024 | Kumppaniartikkeli

Väylät kuntoon

Väylävirastolla, kunnilla ja kaupungeilla on paljon tieverkoston korjausvelkaa. Teitä ei kuitenkaan kannata päällystää ennen kuin on tutkittu kantavatko teiden pohjat. Pahimmassa tapauksessa päällystetty tie on seuraavana keväänä taas rikki.

Metsä Group: Puuperäisen hiilidioksidin talteenotto on iso mahdollisuus

Metsä Group ja Andritz ovat selvittäneet, millaisia vaikutuksia aiheutuisi noin neljän miljoonan hiilidioksiditonnin talteenotosta Kemin biotuotetehtaalla.

Alykkäämpää ja turvallisempaa lasintuotantoa

Jo minuutin sähkökatkos voi aiheuttaa lasintuotannolle jopa kuuden kuukauden suunnittelemattoman seisokin. Schneider Electricin ja Saint-Gobainin yhteisellä hankkeella varmistetaan lasintuotannolle kriittisen hehkutusprosessin luotettavuus ohjelmistopohjaisen automaation avulla.

Fazer sähköistää Lappeenrannan makeistehtaan höyryn tuotannon – yli 10 prosentin vähennys koko konsernin päästöihin

Höyryn tuotannon sähköistyksen myötä tehtaan hiilidioksidipäästöt vähenevät vuositasolla noin 90 prosenttia ja koko Fazer-konsernin päästöt yli 10 prosenttia.

Vesilaitosyhdistyksen Kalkkikivialkalointiopas on päivitetty ajantasalle

Päivitettyyn oppaaseen on kerätty käyttökokemuksia vedenkäsittelylaitoksilta ja uutta tietoa muun muassa kalkkikivialkaloinnin hiilijalanjälkeen, huoltovarmuuteen ja turvallisuuteen liittyen.