https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Ovako otti vedyntuotantolaitoksen käyttöön Hoforsin tehtaallaan Ruotsissa

Vedyntuotantolaitos on maailman ensimmäinen laitos, joka tuottaa fossiilivapaata vetyä teräksen kuumentamiseen ennen valssausta. Tämä vähentää kyseisen tuotantovaiheen päästöt lähes nollaan.

9fb61aec3b597f80_800x800ar_contentwidth (1)

Hoforsin vedyntuotantolaitos on suurin Euroopassa käytössä olevista laitoksista ja samalla Ruotsin suurin elektrolyysilaitos. Kuva: Ovako

Vihkiäistilaisuuteen 5. syyskuuta osallistuivat muun muassa Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson ja Japanin suurlähettiläs Masaki Noke.

– Ruotsi on nyt fossiilivapaan vallankumouksen keskus teräksenvalmistuksessa. Se, mitä Ovako saa aikaan täällä tänään, on ratkaiseva askel – tämä on vihreää siirtymää käytännössä, ei enää vain pelkkiä sanoja, pääministeri Kristersson totesi avauspuheessaan.

– Hoforsin terästehdas on perustettu jo 1500-luvulla, ja uusi vedyntuotantolaitos aloittaa uuden luvun ruotsalaisen teräksenvalmistuksen historiassa. Terästuotteiden kuumentamiseen on aikaisemmin tarvittu suuria määriä fossiilisia polttoaineita. Meistä tulee nyt maailman ensimmäinen teräksenvalmistaja, joka käyttää fossiilivapaata vetyä teräksen kuumentamiseen ennen valssausta, mikä vähentää tämän tuotantovaiheen päästöt lähes nollaan, Ovakon konsernijohtaja Marcus Hedblom sanoo. 

Uuden laitoksen tuottamaa fossiilivapaata vetyä käytetään teräksen kuumentamiseen viereisissä valssaamoissa, mikä eliminoi hiilidioksidipäästöt lähes kokonaan. Teräksen kuumentamisen lisäksi vetyä käytetään polttokennokäyttöisten ajoneuvojen polttoaineena, ja laitoksen ylijäämälämpö johdetaan kaukolämpöverkkoon. 

Hoforsin tuotantolaitos on suurin Euroopassa käytössä olevista laitoksista. 20 MW:n laitos tuottaa 3 880 kuutiometriä fossiilivapaata vetyä tunnissa.

 – Vedyntuotantolaitos vahvistaa Ruotsin asemaa kestävän kehityksen innovaatioissa. Ilmastoneutraalin teräksen kysyntä on kasvussa, ja olemme siinä jo johtavassa asemassa. Teollisuudessa ollaan erittäin kiinnostuneita tämän tyyppisistä uusista ratkaisuista. Nyt toimimme edelläkävijänä ja näytämme, kuinka vaativa teollinen lämpötekniikka pystytään tekemään täysin fossiilivapaiksi muuallakin kuin terästeollisuudessa, Hedblom sanoo. 

a2efa88d0dd13bc9_800x800ar (1)

Hoforsin terästehdas on perustettu jo 1500-luvulla. Kuva: Ovako

Ovakon suunnitelmissa on käyttää paikallisesti tuotettua vetyä vuoteen 2030 mennessä kaikissa terästä valssaavissa yksiköissä. Edellytyksenä on, että fossiilivapaata sähköä on hyvin saatavilla elektrolyysiprosessin tarpeisiin. 

Ruotsin energiaviranomainen (Energimyndigheten) ja EU ovat tukeneet noin 180 miljoonaaa kruunua maksaneen vedyntuotantolaitoksen kehitystyötä. Ovakon kumppaneita ovat muun muassa Volvo Group, Hitachi Energy, H2 Green Steel ja Nel Hydrogen. 

Uusimmat artikkelit

18.6.2024 | Alan Uutiset

Wärtsilä lanseeraa ensimmäisenä maailmassa 100 % vedyllä toimivan suuren mittakaavan moottorivoimalan konseptin

Konsepti perustuu Wärtsilä 31 -moottorialustaan. Vetyvalmiin moottorin odotetaan olevan tilattavissa vuonna 2025 ja toimitettavissa vuodesta 2026 alkaen.

Outokumpu laajentaa robotiikan käyttöä turvallisuustyössä

Ensimmäinen ANYmal-robotti "Jokkeri" aloitti työnsä Torniossa. Yhtiö arvioi, että tarkastustehtävien siirtäminen robotille voi auttaa vähentämään työntekijöiden altistumisaikaa vaarallisille aineille yli 80 prosenttia ja vaarallisia huoltokorjauksia 20 prosenttia.

Nesteen Porvoon jalostamon suurseisokki saatiin onnistuneesti päätökseen

Suurseisokin ajan Porvoon jalostamo oli yksi Suomen suurimmista. Vuoden 2024 suurseisokin kokonaisinvestointi oli noin 390 miljoonaa euroa.

Valio investoi Lapinlahden tehtaaseen yli 60 miljoonaa euroa

Investointi käsittää juustonvalmistustilojen laajennuksen ja laitteiden uusimisen. Investoinnin tarkoituksena on korvata nykyinen, teknisen käyttöikänsä päässä oleva valmistuslaitteisto.

Schneider Electric testaa Helenin sähköverkossa haitallisen SF6-kaasun korvaamista uudella teknologialla

Merkittävä osa sähköverkkoon asennetuista keskijännitekojeistoista sisältää SF6-kaasua. Schneider Electric on pyrkinyt ratkaisemaan ongelmaa RM AirSeT -kojeiston avulla.

VTT rakentaa uuden puolijohteiden pilottilinjan

Puolijohdealalla kiekkokoko on keskeisessä roolissa. Uuden yhteiskäyttöisen pilottilinjan laitteistot tulevat tukemaan sirukehitystä ja piensarjatuotantoa sekä 300 millimetrin että 200 millimetrin piikiekoille.

16.2.2024 | Kumppaniartikkeli

Sulzerilla panostetaan asiakassuhteisiin

Maailmanluokan pumppukaupoissa suurin arvo luodaan asiakkaan kanssa.