https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Ovako otti vedyntuotantolaitoksen käyttöön Hoforsin tehtaallaan Ruotsissa

Vedyntuotantolaitos on maailman ensimmäinen laitos, joka tuottaa fossiilivapaata vetyä teräksen kuumentamiseen ennen valssausta. Tämä vähentää kyseisen tuotantovaiheen päästöt lähes nollaan.

9fb61aec3b597f80_800x800ar_contentwidth (1)

Hoforsin vedyntuotantolaitos on suurin Euroopassa käytössä olevista laitoksista ja samalla Ruotsin suurin elektrolyysilaitos. Kuva: Ovako

Vihkiäistilaisuuteen 5. syyskuuta osallistuivat muun muassa Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson ja Japanin suurlähettiläs Masaki Noke.

– Ruotsi on nyt fossiilivapaan vallankumouksen keskus teräksenvalmistuksessa. Se, mitä Ovako saa aikaan täällä tänään, on ratkaiseva askel – tämä on vihreää siirtymää käytännössä, ei enää vain pelkkiä sanoja, pääministeri Kristersson totesi avauspuheessaan.

– Hoforsin terästehdas on perustettu jo 1500-luvulla, ja uusi vedyntuotantolaitos aloittaa uuden luvun ruotsalaisen teräksenvalmistuksen historiassa. Terästuotteiden kuumentamiseen on aikaisemmin tarvittu suuria määriä fossiilisia polttoaineita. Meistä tulee nyt maailman ensimmäinen teräksenvalmistaja, joka käyttää fossiilivapaata vetyä teräksen kuumentamiseen ennen valssausta, mikä vähentää tämän tuotantovaiheen päästöt lähes nollaan, Ovakon konsernijohtaja Marcus Hedblom sanoo. 

Uuden laitoksen tuottamaa fossiilivapaata vetyä käytetään teräksen kuumentamiseen viereisissä valssaamoissa, mikä eliminoi hiilidioksidipäästöt lähes kokonaan. Teräksen kuumentamisen lisäksi vetyä käytetään polttokennokäyttöisten ajoneuvojen polttoaineena, ja laitoksen ylijäämälämpö johdetaan kaukolämpöverkkoon. 

Hoforsin tuotantolaitos on suurin Euroopassa käytössä olevista laitoksista. 20 MW:n laitos tuottaa 3 880 kuutiometriä fossiilivapaata vetyä tunnissa.

 – Vedyntuotantolaitos vahvistaa Ruotsin asemaa kestävän kehityksen innovaatioissa. Ilmastoneutraalin teräksen kysyntä on kasvussa, ja olemme siinä jo johtavassa asemassa. Teollisuudessa ollaan erittäin kiinnostuneita tämän tyyppisistä uusista ratkaisuista. Nyt toimimme edelläkävijänä ja näytämme, kuinka vaativa teollinen lämpötekniikka pystytään tekemään täysin fossiilivapaiksi muuallakin kuin terästeollisuudessa, Hedblom sanoo. 

a2efa88d0dd13bc9_800x800ar (1)

Hoforsin terästehdas on perustettu jo 1500-luvulla. Kuva: Ovako

Ovakon suunnitelmissa on käyttää paikallisesti tuotettua vetyä vuoteen 2030 mennessä kaikissa terästä valssaavissa yksiköissä. Edellytyksenä on, että fossiilivapaata sähköä on hyvin saatavilla elektrolyysiprosessin tarpeisiin. 

Ruotsin energiaviranomainen (Energimyndigheten) ja EU ovat tukeneet noin 180 miljoonaaa kruunua maksaneen vedyntuotantolaitoksen kehitystyötä. Ovakon kumppaneita ovat muun muassa Volvo Group, Hitachi Energy, H2 Green Steel ja Nel Hydrogen. 

Uusimmat artikkelit

21.2.2025 | Alan Uutiset

Wärtsilä asettaa toimitusketjuillensa päästötavoitteet

Wärtsilä sitoutuu vähentämään suorien toimittajiensa kasvihuonekaasupäästöjä neljänneksellä vuoteen 2030 mennessä. 

Valmet korvaa automaatiojärjestelmän KSS Energian vesivoimalaitoksella Kouvolassa

Uusi järjestelmä korvaa vanhan, elinkaarensa päähän tulleen automaation ja parantaa merkittävästi laitoksen käyttövarmuutta.

12.2.2025 | Kumppaniartikkeli

Kestävää teollisuuden kunnossapitoa: Kustannussäästöjä ja ympäristöetuja Lubehousen luotettavuuskeskeisellä voiteluhuollolla

Lubehouse vie teollisuuden kunnossapidon uudelle tasolle luotettavuuskeskeisellä voiteluhuollolla. Ennakoivalla huoltostrategialla vältetään turhat seisokit ja ylimääräiset huoltokierrokset, samalla kun ympäristövaikutukset ja kustannukset pienenevät. Lue, kuinka RCL-menetelmä voi kehittää teollisuuden kunnossapitoa, tukea vastuullisuustavoitteita ja lisätä kilpailuetua.

EstLink 2 -sähkönsiirtoyhteyden korjaustöihin valmistaudutaan merellä

EstLink 2 -sähkönsiirtoyhteyden korjaustöiden valmistelu etenee. Seuraavien viikkojen aikana merellä tehdään korjauksen esitöitä. Yhteyden oletetaan olevan jälleen käytössä elokuun alussa.

30.1.2025 | Tutkimus ja koulutus

VTT:n uusi valmennusohjelma auttaa suomalaisyrityksiä puolustusteollisuuden markkinoille

VTT käynnistää maksuttoman valmennusohjelman kaksikäyttöteknologiasta. Puolustusmarkkinat kiinnostavat, mutta yritysten on vaikea tunnistaa osaamista. Siviiliteknologiakin voi soveltua puolustuskäyttöön.

Vakava työtapaturma johti korvauksiin – alihankintasopimus ei vapauttanut vastuista

Hovioikeus piti voimassa tuomiot työturvallisuusrikoksesta. Tamperelaisen jätealan yrityksen toimitusjohtaja että työnjohtaja saivat sakkotuomiot, ja yritys tuomittiin yhteisösakkoon.

Vesilaitosyhdistyksen Kalkkikivialkalointiopas on päivitetty ajantasalle

Päivitettyyn oppaaseen on kerätty käyttökokemuksia vedenkäsittelylaitoksilta ja uutta tietoa muun muassa kalkkikivialkaloinnin hiilijalanjälkeen, huoltovarmuuteen ja turvallisuuteen liittyen.