https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Ovako otti vedyntuotantolaitoksen käyttöön Hoforsin tehtaallaan Ruotsissa

Vedyntuotantolaitos on maailman ensimmäinen laitos, joka tuottaa fossiilivapaata vetyä teräksen kuumentamiseen ennen valssausta. Tämä vähentää kyseisen tuotantovaiheen päästöt lähes nollaan.

9fb61aec3b597f80_800x800ar_contentwidth (1)

Hoforsin vedyntuotantolaitos on suurin Euroopassa käytössä olevista laitoksista ja samalla Ruotsin suurin elektrolyysilaitos. Kuva: Ovako

Vihkiäistilaisuuteen 5. syyskuuta osallistuivat muun muassa Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson ja Japanin suurlähettiläs Masaki Noke.

– Ruotsi on nyt fossiilivapaan vallankumouksen keskus teräksenvalmistuksessa. Se, mitä Ovako saa aikaan täällä tänään, on ratkaiseva askel – tämä on vihreää siirtymää käytännössä, ei enää vain pelkkiä sanoja, pääministeri Kristersson totesi avauspuheessaan.

– Hoforsin terästehdas on perustettu jo 1500-luvulla, ja uusi vedyntuotantolaitos aloittaa uuden luvun ruotsalaisen teräksenvalmistuksen historiassa. Terästuotteiden kuumentamiseen on aikaisemmin tarvittu suuria määriä fossiilisia polttoaineita. Meistä tulee nyt maailman ensimmäinen teräksenvalmistaja, joka käyttää fossiilivapaata vetyä teräksen kuumentamiseen ennen valssausta, mikä vähentää tämän tuotantovaiheen päästöt lähes nollaan, Ovakon konsernijohtaja Marcus Hedblom sanoo. 

Uuden laitoksen tuottamaa fossiilivapaata vetyä käytetään teräksen kuumentamiseen viereisissä valssaamoissa, mikä eliminoi hiilidioksidipäästöt lähes kokonaan. Teräksen kuumentamisen lisäksi vetyä käytetään polttokennokäyttöisten ajoneuvojen polttoaineena, ja laitoksen ylijäämälämpö johdetaan kaukolämpöverkkoon. 

Hoforsin tuotantolaitos on suurin Euroopassa käytössä olevista laitoksista. 20 MW:n laitos tuottaa 3 880 kuutiometriä fossiilivapaata vetyä tunnissa.

 – Vedyntuotantolaitos vahvistaa Ruotsin asemaa kestävän kehityksen innovaatioissa. Ilmastoneutraalin teräksen kysyntä on kasvussa, ja olemme siinä jo johtavassa asemassa. Teollisuudessa ollaan erittäin kiinnostuneita tämän tyyppisistä uusista ratkaisuista. Nyt toimimme edelläkävijänä ja näytämme, kuinka vaativa teollinen lämpötekniikka pystytään tekemään täysin fossiilivapaiksi muuallakin kuin terästeollisuudessa, Hedblom sanoo. 

a2efa88d0dd13bc9_800x800ar (1)

Hoforsin terästehdas on perustettu jo 1500-luvulla. Kuva: Ovako

Ovakon suunnitelmissa on käyttää paikallisesti tuotettua vetyä vuoteen 2030 mennessä kaikissa terästä valssaavissa yksiköissä. Edellytyksenä on, että fossiilivapaata sähköä on hyvin saatavilla elektrolyysiprosessin tarpeisiin. 

Ruotsin energiaviranomainen (Energimyndigheten) ja EU ovat tukeneet noin 180 miljoonaaa kruunua maksaneen vedyntuotantolaitoksen kehitystyötä. Ovakon kumppaneita ovat muun muassa Volvo Group, Hitachi Energy, H2 Green Steel ja Nel Hydrogen. 

Uusimmat artikkelit

19.12.2024 | Alan Uutiset

VR FleetCare sai ison tilauksen raskaskuljetusvaunuista Norjan ja Ruotsin Puolustusvoimille

Arktinen osaaminen on sarjavalmistukseen soveltuvien vaunujen suunnittelun lähtökohtana. Pohjoismaisen huoltovarmuuden kannalta hanke on merkittävä; se mahdollistaa raskaiden puolustusmateriaalien kuljetukset rautateitse.

18.12.2024 | Tutkimus ja koulutus

Oppisopimuksella ammattiin - Ovako Imatran ensimmäinen oppisopimusryhmä valmistui

Oppisopimuskoulutuksessa opiskelijat ovat työsuhteessa ja saavat palkkaa oppiessaan uutta. Vasta valmistuneiden, metallien jalostuksen ammattilaisten Henri Luostarisen ja Marjo Saarelaisen mielestään teollisuusala ja oppisopimusmuotoinen opiskelu sopii erityisesti heille, jotka ovat kiinnostuneita tekniikasta ja käsillä tekemisestä. 

12.12.2024 | Kumppaniartikkeli

Väylät kuntoon

Väylävirastolla, kunnilla ja kaupungeilla on paljon tieverkoston korjausvelkaa. Teitä ei kuitenkaan kannata päällystää ennen kuin on tutkittu kantavatko teiden pohjat. Pahimmassa tapauksessa päällystetty tie on seuraavana keväänä taas rikki.

Metsä Group: Puuperäisen hiilidioksidin talteenotto on iso mahdollisuus

Metsä Group ja Andritz ovat selvittäneet, millaisia vaikutuksia aiheutuisi noin neljän miljoonan hiilidioksiditonnin talteenotosta Kemin biotuotetehtaalla.

Alykkäämpää ja turvallisempaa lasintuotantoa

Jo minuutin sähkökatkos voi aiheuttaa lasintuotannolle jopa kuuden kuukauden suunnittelemattoman seisokin. Schneider Electricin ja Saint-Gobainin yhteisellä hankkeella varmistetaan lasintuotannolle kriittisen hehkutusprosessin luotettavuus ohjelmistopohjaisen automaation avulla.

Fazer sähköistää Lappeenrannan makeistehtaan höyryn tuotannon – yli 10 prosentin vähennys koko konsernin päästöihin

Höyryn tuotannon sähköistyksen myötä tehtaan hiilidioksidipäästöt vähenevät vuositasolla noin 90 prosenttia ja koko Fazer-konsernin päästöt yli 10 prosenttia.

Vesilaitosyhdistyksen Kalkkikivialkalointiopas on päivitetty ajantasalle

Päivitettyyn oppaaseen on kerätty käyttökokemuksia vedenkäsittelylaitoksilta ja uutta tietoa muun muassa kalkkikivialkaloinnin hiilijalanjälkeen, huoltovarmuuteen ja turvallisuuteen liittyen.