Ovako otti vedyntuotantolaitoksen käyttöön Hoforsin tehtaallaan Ruotsissa
Vedyntuotantolaitos on maailman ensimmäinen laitos, joka tuottaa fossiilivapaata vetyä teräksen kuumentamiseen ennen valssausta. Tämä vähentää kyseisen tuotantovaiheen päästöt lähes nollaan.
Vihkiäistilaisuuteen 5. syyskuuta osallistuivat muun muassa Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson ja Japanin suurlähettiläs Masaki Noke.
– Ruotsi on nyt fossiilivapaan vallankumouksen keskus teräksenvalmistuksessa. Se, mitä Ovako saa aikaan täällä tänään, on ratkaiseva askel – tämä on vihreää siirtymää käytännössä, ei enää vain pelkkiä sanoja, pääministeri Kristersson totesi avauspuheessaan.
– Hoforsin terästehdas on perustettu jo 1500-luvulla, ja uusi vedyntuotantolaitos aloittaa uuden luvun ruotsalaisen teräksenvalmistuksen historiassa. Terästuotteiden kuumentamiseen on aikaisemmin tarvittu suuria määriä fossiilisia polttoaineita. Meistä tulee nyt maailman ensimmäinen teräksenvalmistaja, joka käyttää fossiilivapaata vetyä teräksen kuumentamiseen ennen valssausta, mikä vähentää tämän tuotantovaiheen päästöt lähes nollaan, Ovakon konsernijohtaja Marcus Hedblom sanoo.
Uuden laitoksen tuottamaa fossiilivapaata vetyä käytetään teräksen kuumentamiseen viereisissä valssaamoissa, mikä eliminoi hiilidioksidipäästöt lähes kokonaan. Teräksen kuumentamisen lisäksi vetyä käytetään polttokennokäyttöisten ajoneuvojen polttoaineena, ja laitoksen ylijäämälämpö johdetaan kaukolämpöverkkoon.
Hoforsin tuotantolaitos on suurin Euroopassa käytössä olevista laitoksista. 20 MW:n laitos tuottaa 3 880 kuutiometriä fossiilivapaata vetyä tunnissa.
– Vedyntuotantolaitos vahvistaa Ruotsin asemaa kestävän kehityksen innovaatioissa. Ilmastoneutraalin teräksen kysyntä on kasvussa, ja olemme siinä jo johtavassa asemassa. Teollisuudessa ollaan erittäin kiinnostuneita tämän tyyppisistä uusista ratkaisuista. Nyt toimimme edelläkävijänä ja näytämme, kuinka vaativa teollinen lämpötekniikka pystytään tekemään täysin fossiilivapaiksi muuallakin kuin terästeollisuudessa, Hedblom sanoo.
Ovakon suunnitelmissa on käyttää paikallisesti tuotettua vetyä vuoteen 2030 mennessä kaikissa terästä valssaavissa yksiköissä. Edellytyksenä on, että fossiilivapaata sähköä on hyvin saatavilla elektrolyysiprosessin tarpeisiin.
Ruotsin energiaviranomainen (Energimyndigheten) ja EU ovat tukeneet noin 180 miljoonaaa kruunua maksaneen vedyntuotantolaitoksen kehitystyötä. Ovakon kumppaneita ovat muun muassa Volvo Group, Hitachi Energy, H2 Green Steel ja Nel Hydrogen.