https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Fazer sähköistää Lappeenrannan makeistehtaan höyryn tuotannon – yli 10 prosentin vähennys koko konsernin päästöihin

Höyryn tuotannon sähköistyksen myötä tehtaan hiilidioksidipäästöt vähenevät vuositasolla noin 90 prosenttia ja koko Fazer-konsernin päästöt yli 10 prosenttia.

b4099b6b9af20560_800x800ar

Lappeenrannan makeistehdas. Kuva: Fazer

Fazerin Lappeenrannan makeistehtaan useiden tuotteiden valmistuksessa käytetään höyryä. Sitä käytetään muun muassa makeismassojen keittämiseen, ja makeisten kuivattamiseen ja jälkikäsittelyyn, kuten esimerkiksi sokerointiin. Tällä hetkellä höyry tuotetaan maakaasun avulla, mutta jatkossa energianlähteenä käytetään sähköä.

Uusi sähkökattila rakennetaan jo olemassa olevaan vanhaan kattilahalliin ja muutokset eivät juuri näy tehdaskiinteistön ulkopuolelle. Nykyiset kaasukattilat jäävät tehtaan varakattiloiksi.

Fazer on solminut merkittävimmät laite- ja asennussopimukset ja sopinut aikataulusta, jonka myötä sähköistämistyöt alkavat vuoden 2025 alkupuoliskolla. Uuden sähkökattilan käyttöönotto ajoittuu vuodelle 2026. Hankkeen näkyvimmät työt liittyvät rakennettavaan 110kV sähköliittymään, jonka muuntamokentän rakentaminen Lappeenrannan tehtaan takapihalle näkynee myös Helsingintielle.

– Tuotanto jatkuu nykyisillä kaasukattiloilla koko sen ajan, kun uusia sähköistysratkaisuja asennetaan. Höyryntuotannon sähköistyksen avulla Lappeenrannan makeistehtaan hiilidioksidipäästöt vähenevät vuositasolla jopa 90 prosenttia ja koko konsernin osalta vähennys on vuositasolla yli 10 prosenttia, Fazerin Lappeenrannan makeistehtaan johtaja Petri Pitkänen kertoo.

– Makeistehtaan höyryntuotannon sähköistämisen valmistelu on vaatinut paljon yhteistyötä Fazerin ja kaupunkikonsernin toimijoiden välillä. Panostus on kuitenkin huipputärkeä myös kaupungille, koska sillä varmistetaan teollisuusalueen kehitys sekä makeistehtaan toimintaedellytykset Lappeenrannassa pitkälle tulevaisuuteen, Lappeenrannan kaupunginjohtaja Tuomo Sallinen toteaa.

Merkittävää on myös energiansäästö, joka syntyy, kun tehtaaseen hankkeen myötä asennettavien lämpöpumppujen kylmäjärjestelmistä talteenottama lämpö johdetaan takaisin tehtaan prosesseihin. Talteenotettu lämpö hyödynnetään tehtaan prosesseissa ja kiinteistön lämmityksessä.

Hankkeelle on myönnetty Europpan unionin NextGenerationEU-rahoitusta, jolla tuetaan Suomen kestävän kasvun ohjelmaa. Rahoituksen ehtojen mukaisesti Fazer on sitoutunut käyttämään höyryn tuotannossa uusiutuvista lähteistä olevaa fossiilitonta sähköä.

Uusimmat artikkelit

19.12.2024 | Alan Uutiset

VR FleetCare sai ison tilauksen raskaskuljetusvaunuista Norjan ja Ruotsin Puolustusvoimille

Arktinen osaaminen on sarjavalmistukseen soveltuvien vaunujen suunnittelun lähtökohtana. Pohjoismaisen huoltovarmuuden kannalta hanke on merkittävä; se mahdollistaa raskaiden puolustusmateriaalien kuljetukset rautateitse.

18.12.2024 | Tutkimus ja koulutus

Oppisopimuksella ammattiin - Ovako Imatran ensimmäinen oppisopimusryhmä valmistui

Oppisopimuskoulutuksessa opiskelijat ovat työsuhteessa ja saavat palkkaa oppiessaan uutta. Vasta valmistuneiden, metallien jalostuksen ammattilaisten Henri Luostarisen ja Marjo Saarelaisen mielestään teollisuusala ja oppisopimusmuotoinen opiskelu sopii erityisesti heille, jotka ovat kiinnostuneita tekniikasta ja käsillä tekemisestä. 

12.12.2024 | Kumppaniartikkeli

Väylät kuntoon

Väylävirastolla, kunnilla ja kaupungeilla on paljon tieverkoston korjausvelkaa. Teitä ei kuitenkaan kannata päällystää ennen kuin on tutkittu kantavatko teiden pohjat. Pahimmassa tapauksessa päällystetty tie on seuraavana keväänä taas rikki.

Metsä Group: Puuperäisen hiilidioksidin talteenotto on iso mahdollisuus

Metsä Group ja Andritz ovat selvittäneet, millaisia vaikutuksia aiheutuisi noin neljän miljoonan hiilidioksiditonnin talteenotosta Kemin biotuotetehtaalla.

Alykkäämpää ja turvallisempaa lasintuotantoa

Jo minuutin sähkökatkos voi aiheuttaa lasintuotannolle jopa kuuden kuukauden suunnittelemattoman seisokin. Schneider Electricin ja Saint-Gobainin yhteisellä hankkeella varmistetaan lasintuotannolle kriittisen hehkutusprosessin luotettavuus ohjelmistopohjaisen automaation avulla.

Vesilaitosyhdistyksen Kalkkikivialkalointiopas on päivitetty ajantasalle

Päivitettyyn oppaaseen on kerätty käyttökokemuksia vedenkäsittelylaitoksilta ja uutta tietoa muun muassa kalkkikivialkaloinnin hiilijalanjälkeen, huoltovarmuuteen ja turvallisuuteen liittyen.

Työntekijä putosi murskaimen päältä huoltotehtävissä – sakkoja vastuuhenkilöille

"Putoamistyötapaturmia tapahtuu edelleen liikaa ja putoamisesta voi aiheutua erittäin vakavia vammoja tai jopa kuolema", Lounais-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen juristi Matti Suontausta muistuttaa.