Fortumin jätteenpolton pilotointi onnistui – seuraava askel on fossiilivapaan muovin valmistuksen testaus
Yhtiön viime vuonna julkaisema jätteenpolttosektorin Carbon2x-konseptin tavoitteena on muuntaa kierrättämällä jätteenpoltosta syntyvät hiilidioksidipäästöt muoveiksi.
Projektiin kuuluva hiilidioksidin talteenotto- ja hyödyntämispilotti (CCU) saatiin onnistuneesti päätökseen Fortumin Riihimäen jätteenpolttolaitoksella.
CCU-pilotin myötä Fortumista tuli yksi maailman ensimmäisistä yhtiöistä, joka on onnistuneesti saanut otettua talteen omia hiilidioksidipäästöjään ja valmistanut niistä metaania.
Käynnissä oleva hanke siirtyy nyt seuraavaan vaiheeseen, jossa suunnitelmana on aloittaa hiilidioksidipohjaisten muovien valmistaminen.
“Nyt alkavassa kehitysvaiheessa tavoitteena on löytää oikea teknologia talteenotetun hiilidioksidin muuttamiseksi muoviksi”, Carbon2x-hankejohtaja Tony Rehn Fortumista kertoo .
Riihimäen jätteenpolttolaitoksen viereen tulee merikonttiin sijoittuva siirrettävä tutkimuslaboratorio suunnitelmien mukaan tämän vuoden lopulla.
Testauksen tavoitteena löytää parhaat teknologiat ja prosessit jätteenpoltosta syntyvien hiilidioksidipäästöjen käyttämiseen hiilidioksidipohjaisten muovien raaka-aineena.
”Olemme jo aloittaneet hiilidioksidipohjaisten muovien tutkimisen. Carbon2x-konseptin tavoitteena on sitoa talteenottamamme hiilidioksidi konkreettisiksi tuotteiksi. Valmistamamme muovit tulevat olemaan fossiilivapaita, ja hiilidioksidipohjaisilla muoveilla on myös monia eri käyttökohteita. Niitä voidaan käyttää esimerkiksi elintarvikepakkauksissa, tekstiileissä ja kosmetiikassa”, Rehn jatkaa.