https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Työntekijä putosi murskaimen päältä huoltotehtävissä – sakkoja vastuuhenkilöille

"Putoamistyötapaturmia tapahtuu edelleen liikaa ja putoamisesta voi aiheutua erittäin vakavia vammoja tai jopa kuolema", Lounais-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen juristi Matti Suontausta muistuttaa.

fa91411d-c831-406f-adcd-5b549feb70c7

Satakunnan käräjäoikeus tuomitsi murskausalan yrityksen toimitusjohtajan, tuotanto- ja kunnossapitopäällikön sekä asemapäällikön kunkin 25 päiväsakon sakkorangaistuksiin työturvallisuusrikoksesta ja vammantuottamuksesta.

Käsiteltävänä oli joulukuussa 2022 tapahtunut työtapaturma, jossa työntekijä putosi kivimurskaimen päältä, kun hän oli vaihtamassa murskaimen seulan verkkoa. Vaihtotyö tapahtui siten, että työntekijä seisoi kuljettimen päällä, josta putoamismatka oli noin kolme metriä. Työtapaturman johdosta suoritetulla työsuojelutarkastuksella todettiin, että työnantaja ei ollut huolehtinut työntekijöiden putoamissuojauksesta, kun he vaihtoivat murskaimen seulan verkkoja. Lisäksi verkon vaihtoon liittyviä vaaroja ei ollut selvitetty eikä arvioitu.

Työtavaksi oli vakiintunut tehdä työtä ilman putoamissuojausta käyttäen apuna kauhakuormaajaa. Kauhakuormaajaa ei kuitenkaan ollut käytetty työtapaturman tapahtuessa. Tarkastaja totesi, että putoamisvaaran vuoksi olisi tullut käyttää rakenteellista tai henkilökohtaista putoamissuojausta. Tarkastajan antaman kehotuksen jälkeen murskaimeen lisättiin kaiteet ja työtaso. Tarkastaja totesi myös, että työnantaja ei ollut tehnyt murskauslaitteen käyttöön ja kunnossapitoon liittyvien vaarojen selvitystä ja arviointia.

Käräjäoikeus katsoi, että työtapa, jossa seulaverkkoja vaihdettiin noin kolmen metrin korkeudessa ilman putoamisen estäviä kaiteita tai työtasoja, oli vaarallinen. Vastaajat väittivät, että kuljettimen reunat sekä kuljettimen reunoilla olleet ketjut tai vaijerit yhdessä kauhakuormaajan kanssa olisivat olleet riittävä putoamissuojaus. Käräjäoikeus ei pitänyt väitettä pätevänä, koska kuljettimen reunat tai vaijerit eivät estäneet työntekijän putoamista. Kauhakuormaajan osalta käräjäoikeus päätyi toteamaan, että se ei ollut riittävä putoamissuoja, koska sitä voitiin käyttää putoamissuojana vain yhdeltä sivulta.

Vaarojen arvioinnin osalta käräjäoikeus katsoi, että kirjallisina todisteina esitetyissä vaarojen arvioinneissa ennen vuotta 2023 ei ollut kirjattu ”seulan verkkojen vaihtoa” vaarana. Kirjaus oli tehty vasta työtapaturman jälkeen. Käräjäoikeus katsoi kuitenkin, että vastaajien oli täytynyt tunnistaa, että seulaverkkojen vaihtoon liittyi riskitekijöitä, koska työntekijöitä oli ohjeistettu käyttämään kauhakuormaajaa. Käräjäoikeuden mukaan työpaikalla oli kuitenkin jätetty tekemättä tarvittavat toimenpiteet työntekijöiden turvallisuuden varmistamiseksi, koska rakenteellinen putoamissuojaus oli jätetty tekemättä ennen työtapaturman tapahtumista. Vaarojen selvittämisessä ja arvioinnissa oli käräjäoikeuden mukaan näin ollen puutteita.

Satakunnan käräjäoikeuden tuomio annettiin 26.6.2024 24/127988 asiassa R 23/2510. Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Uusimmat artikkelit

Dronet ja paikkatietoanalytiikka kertovat, milloin ja missä sähköverkon kunnossapitotoimia tulee tehdä

Evision Oy on yhteistyössä Enerva Oy:n ja Järvi-Suomen Energia Oy:n kanssa kehittänyt verkon luotettavuusperusteisuuden analytiikkamallin, joka ratkoo energiayhtiöiden kunnossapitohaasteita ja tarjoaa säästöjä. 

27.6.2024 | Alan Uutiset

Metso sai merkittävän tilauksen Intiasta – rakenteilla ensimmäinen suuren mittakaavan elektroniikkaromun kierrätyslaitos

"Tämä on meille tärkeä tilaus. Hindalco Industries on tällä hetkellä yksi Intian merkittävimmistä alumiinin ja kuparin tuottajista," Metson sulatusliiketoiminnan johtaja Jyrki Makkonen toteaa.

Outokumpu laajentaa robotiikan käyttöä turvallisuustyössä

Ensimmäinen ANYmal-robotti "Jokkeri" aloitti työnsä Torniossa. Yhtiö arvioi, että tarkastustehtävien siirtäminen robotille voi auttaa vähentämään työntekijöiden altistumisaikaa vaarallisille aineille yli 80 prosenttia ja vaarallisia huoltokorjauksia 20 prosenttia.

Valio investoi Lapinlahden tehtaaseen yli 60 miljoonaa euroa

Investointi käsittää juustonvalmistustilojen laajennuksen ja laitteiden uusimisen. Investoinnin tarkoituksena on korvata nykyinen, teknisen käyttöikänsä päässä oleva valmistuslaitteisto.

Schneider Electric testaa Helenin sähköverkossa haitallisen SF6-kaasun korvaamista uudella teknologialla

Merkittävä osa sähköverkkoon asennetuista keskijännitekojeistoista sisältää SF6-kaasua. Schneider Electric on pyrkinyt ratkaisemaan ongelmaa RM AirSeT -kojeiston avulla.

VTT rakentaa uuden puolijohteiden pilottilinjan

Puolijohdealalla kiekkokoko on keskeisessä roolissa. Uuden yhteiskäyttöisen pilottilinjan laitteistot tulevat tukemaan sirukehitystä ja piensarjatuotantoa sekä 300 millimetrin että 200 millimetrin piikiekoille.

16.2.2024 | Kumppaniartikkeli

Sulzerilla panostetaan asiakassuhteisiin

Maailmanluokan pumppukaupoissa suurin arvo luodaan asiakkaan kanssa.