https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Tutkimus ja koulutus | 18.12.2024

Oppisopimuksella ammattiin - Ovako Imatran ensimmäinen oppisopimusryhmä valmistui

Oppisopimuskoulutuksessa opiskelijat ovat työsuhteessa ja saavat palkkaa oppiessaan uutta. Vasta valmistuneiden, metallien jalostuksen ammattilaisten Henri Luostarisen ja Marjo Saarelaisen mielestään teollisuusala ja oppisopimusmuotoinen opiskelu sopii erityisesti heille, jotka ovat kiinnostuneita tekniikasta ja käsillä tekemisestä. 

9d734312d274a329_800x800ar

– Tarkastuslinjoilla varsinkin saa tehdä paljon käsillä, se on minusta parasta. Työssä tulee myös liikuttua paljon, mikä on mukavaa. Työpäivät ovat hyvinkin erilaisia riippuen siitä, millä työpisteellä milloin työskentelee, sanoo Henri Luostarinen. Kuva: Ovako

Ovakon oppisopimusohjelma tarjoaa käytännönläheisen tavan kouluttautua metallien jalostuksen ammattilaiseksi. Henri Luostarinen ja Marjo Saarela aloittivat omat opintonsa joulukuussa 2022 ja kaksivuotinen koulutus tulee päätökseensä jouluna 2024.

Luostarinen, joka on aiemmalta koulutukseltaan koneistaja, näki oppisopimuksen mahdollisuutena kokeilla jotakin uutta.

– Töiden ohessa opiskelu on ollut minulle toimiva ratkaisu. On kiva kehittää itseään pidemmälle, ja Ovakolla se onnistuu hyvin, Luostarinen kertoo.

Saarela puolestaan on tehnyt pitkän uran muun muassa metsäteollisuudessa ja ehtinyt toimia myös yrittäjänä. Oppisopimus tuntui luontevalta tavalta palata ison yrityksen työntekijäksi, vaikka hän päätyikin opiskelijaksi sattuman kautta.

– Tiedän, millaista on tehdä töitä isossa teollisuusyrityksessä. Täällä on säännölliset työajat ja hyvät henkilöstöedut, ne vetivät puoleensa. Oppisopimus on kokonaisuudessaan hyvä malli opiskella – siinä opitaan tekemällä, mutta toimeentulo on turvattu, Saarela sanoo.

Ovako toteuttaa oppisopimuskoulutuksensa yhteistyössä paikallisen Saimaan ammattiopisto Sampon kanssa. Opiskelijat suorittavat koulutuksessa prosessiteollisuuden ammattitutkinnon metallien jalostuksen osaamisalalla.

Suurin osa oppimisesta tapahtuu omalla työpaikalla työpaikkaohjaajan opastuksella. Oppimista työelämässä täydentää Ovakon ja ammattiopiston tuottamat teoriaopinnot.

Pohjakoulutusvaatimuksena oppisopimuskoulutukseen on tuotantotehtäviin hakeutuvilta toisen asteen perustutkinto ja mekaaniseen kunnossapitoon suuntautuvilta toisen asteen tutkinto tekniikan alalta.

ae4f4bfa7ea700db_800x800ar

– Aika lailla koko prosessi on käyty läpi. Kun tulin ensimmäisen kerran nosturiin, niin ei minulla ollut mitään käsitystä kokonaisuudesta, Marjo Saarela kertoo. Kuva: Ovako

Saarela ja Luostarinen työskentelevät molemmat tuotantotehtävissä: tällä hetkellä Saarela toimii nosturinkuljettajana ja Luostarinen tarkastajana tarkastuslinjoilla – molemmat heistä lopputuotteet-tuoteyksikössä. Opintojensa aikana he ovat tutustuneet kattavasti eri työpisteisiin.

– Aika lailla koko prosessi on käyty läpi. Kun tulin ensimmäisen kerran nosturiin, niin ei minulla ollut mitään käsitystä kokonaisuudesta. Koulun myötä koko prosessi on tullut tutuksi ja olen oppinut ymmärtämään myös esimerkiksi koneiden ja laitteiden sielunelämää, Saarela kiittelee.

Yksi oppisopimuksen eduista onkin se, että opiskelijat oppivat hallitsemaan useita eri työtehtäviä. Moniosaajalle löytyy tehtaalta aina töitä.

– Ovako tarjoaa työntekijöilleen hyvät edellytykset kehittyä sivusuunnassa eli vaihtaa osastoa ja työtehtävää sekä mahdollisuudet edetä ylöspäin. Henkilöstöä koulutetaan esimiestyöhön sekä esimerkiksi erilaisiin kehitystehtäviin, Ovakon HR-yksiköstä kerrotaan.

Kysyttäessä, mikä on omassa työssä parasta, molemmat nostavat esiin työpäivien monipuolisuuden ja vaihtelevat työtehtävät, jotka pitävät työn mielekkäänä ja kehittävät uusia taitoja.

– Tarkastuslinjoilla varsinkin saa tehdä paljon käsillä, se on minusta parasta. Työssä tulee myös liikuttua paljon, mikä on mukavaa. Työpäivät ovat hyvinkin erilaisia riippuen siitä, millä työpisteellä milloin työskentelee, sanoo Luostarinen.

Tarkastuslinjoilla tarkastetaan terästankojen sisä- ja pintaviat esimerkiksi ultraäänellä, tankoja työstetään ja tarvittaessa niille tehdään ruosteenestokäsittely. Lisäksi tankoihin tehdään merkintöjä asiakkaan toiveiden mukaisesti ja lopuksi tangot niputetaan taakoiksi, jonka jälkeen ne ovat valmiit lähetettäväksi asiakkaalle.

Nosturityöskentely sen sijaan on yksinkertaisempaa: siinä ensisijainen tehtävä on nostaa ja laskea taakkoja tai muita tarvikkeita työpisteeltä toiselle. Tärkein ominaisuus nosturityössä on Saarelan mukaan hyvä syvyysnäkö.

– Syvyysnäkö tarkastetaan jo työhöntulotarkastuksessa. Ja se myös kehittyy työn myötä. Lisäksi nosturissa täytyy toimia rauhallisesti ja koko ajan täytyy olla ymmärrys siitä, mitä tekee. Hätäilemällä aiheuttaa vain turhia turvallisuusriskejä, hän sanoo.

Oppisopimuskoulutus pähkinänkuoressa
Tutkinto: prosessiteollisuuden ammattitutkinto, metallien jalostusteollisuuden osaamisala
Kesto: 1,5–2 vuotta
Opintojen laajuus: 150 osaamispistettä (osp).
Ikähaitari: noin 20–55 vuotta.
Vaatimuksena on vähintään 18 vuoden ikä.
Pohjakoulutusvaatimus: 2. asteen tutkinto (kunnossapitoon 2. asteen teknisen alan tutkinto)
Ovako vastaa: koulutuksen organisointi, teoriaopetus, työnopastus sekä näyttöjen vastaanotto yhdessä opettajien kanssa.
Sampon rooli: koulutuksen koordinointi, tiimipäivät sekä näyttöjen vastaanotto.

Uusimmat artikkelit

8.5.2025 | Alan Uutiset

Teknologiateollisuus: “Vapautuksen päivä” käänsi hyvin alkaneen vuoden valtavaksi epävarmuudeksi

Teknologiateollisuuden uusien tilausten arvo parani alkuvuonna vuodentakaiseen nähden ja tarjouspyyntökyselyn saldoluku nousi positiiviseksi ensimmäisen kerran yli kahteen vuoteen. Jäsenille tehty kysely kertoo kuitenkin suuresta epävarmuudesta. Donald Trumpin toimet ovat hidastaneet investointipäätöksiä. 

Suomen ja Viron välisen EstLink 2 -yhteyden korjaustyöt alkavat toukokuussa

Merenpohjaan asennetaan uutta kaapelia noin kilometrin verran. Sähkönsiirtoyhteyden odotetaan palaavan kaupalliseen käyttöön heinäkuun puolivälissä.

Kemikaalit aiheuttavat paljon vakavia työtapaturmia – laiminlyönnit voivat johtaa rikosseuraamuksiin

”Työpaikoilla käytetään paljon vaarallisia kemikaaleja huolimattomasti. Valitettavasti monet työnantajat eivät tunnista kemiallisten tekijöiden aiheuttamaa vaaraa omalla työpaikallaan”, työsuojelutarkastaja Mikko Järvenreuna toteaa.

Gasumin biokaasu pienentää Metsä Groupin valmistaman kartongin hiilijalanjälkeä

Vähäpäästöisiä kartonkeja haluavat asiakkaat ovat tyypillisesti suuria toimijoita, joilla on tiukat kestävyystavoitteet.

Olkiluoto 2 palaa sähköntuotantoon vasta toukokuussa

Olkiluoto 2 -laitosyksikön sähköntuotanto keskeytettiin tiistaina 15. huhtikuuta turbiinilaitoksen generaattorilla havaitun kosteuden nousun vuoksi. OL2:n generaattorin roottori vaihdetaan vararoottoriin.

10.3.2025 | Kumppaniartikkeli

Sulzerin innovatiiviset ratkaisut vedenkäsittelyyn ja pumppaamiseen

Sulzer on yksi Suomen johtavista vedenkäsittelyn ja pumppausteknologian toimijoista. Yhtiön panostukset kotimaisuuteen, kestävään kehitykseen, kokonaisratkaisuihin ja asiakaspalveluun tekevät siitä luotettavan kumppanin sekä kunnallisille että teollisille toimijoille.

30.1.2025 | Tutkimus ja koulutus

VTT:n uusi valmennusohjelma auttaa suomalaisyrityksiä puolustusteollisuuden markkinoille

VTT käynnistää maksuttoman valmennusohjelman kaksikäyttöteknologiasta. Puolustusmarkkinat kiinnostavat, mutta yritysten on vaikea tunnistaa osaamista. Siviiliteknologiakin voi soveltua puolustuskäyttöön.