Jatkuvaa koulutusta kaivosalan toimijoille
Missä vaiheessa on Suomen kaivosvastuujärjestelmän kehitystyö tällä erää, Kestävän kaivostoiminnan verkoston pääsihteeri Eero Yrjö-Koskinen?
Kaivosvastuujärjestelmä on tarkoitettu kaikille Suomessa toimiville kaivoksille. Järjestelmä hyväksyttiin viime marraskuussa, jonka jälkeen olemme valmistelleet sitä koskevaa koulutusta. Koulutus koostuu neljästä päivän kestävästä jaksosta, jossa käydään läpi 1-3 kaivosvastuujärjestelmän kahdeksasta arviointityökalusta. Viimeisenä koulutuspäivänä kaivosyhtiöiden edustajilla on mahdollisuus antaa palautetta järjestelmän toimeenpanossa ilmenneistä ongelmista. Palautteen perusteella Kestävän kaivostoiminnan verkosto voi tarvittaessa vielä korjata ja täydentää järjestelmää.
Koulutukset käynnistyivät maaliskuun 2016 lopulla ja jatkuvat syksyllä. Niihin on tähän mennessä ilmoittautunut 13 kaivosalan yhtiötä ja kaksi sertifiointiyhteisöä.
Teollisuustaito Oy vastaa kokonaisjärjestelyistä ja koulutuksen sisällöstä kahta arviointityökalua lukuun ottamatta. Sidosryhmäyhteistyötä koskevasta koulutuksesta vastaa Lasse Peltonen (Akordi Oy) ja kriisinhallintaa koskevasta koulutuksesta kaivosturvallisuuden neuvottelukunnan pääsihteeri Pertti Kortejärvi.
Olemme parhaillaan laatimassa myös malminetsintää koskevaa vastuullisuusjärjestelmää. Sen pitäisi valmistua kesään mennessä.
Järjestelmä tulee parantamaan ajan myötä Suomessa toimivien kaivosten suoriutumista kaikilla toimintalohkoilla (sidosryhmäyhteistyö, luonnon monimuotoisuuden turvaaminen, energiatehokkuus ja ilmastopäästöt, rikastushiekan hallinta, vesien hallinta, työterveys ja -turvallisuus, kriisinhallinta, kaivosten sulkeminen). Uskon, että tällä on myönteisiä vaikutuksia myös niiden liiketoimintaan.
Järjestelmään liittyminen vaatii kaivosyhtiöiltä toki tiettyä panostusta. Suurin osa niistä noudattaa kuitenkin jo nyt erilaisia kansainvälisiä standardeja (ISO, OHSAS). Uuden kaivosvastuujärjestelmän ei pitäisi aiheuttaa kohtuuttomasti lisäkustannuksia yrityksille.
Pienemmät yhtiöt voivat halutessaan aloittaa järjestelmän käyttöönoton valitsemalla järjestelmästä ensin muutaman arviointityökalun. Muutaman vuoden jälkeen ne voivat laajentaa järjestelmän soveltamista myös muihin työkaluihin.