Fastems rokkaa kannattavasti
Suomi sai merkittävän tunnustuksen kun tamperelainen Fastems vastaanotti palkinnon työhyvinvoinnin parantamisesta. EU:n kampanjaan osallistuttiin yli 30 maassa. Mikä positiivisinta, toimintojen kehittäminen näkyy myös viimeisen viivan alla yrityksen kannattavuudessa.
Tamperelainen Fastems on keskittynyt valmistamaan joustavia valmistusjärjestelmiä (FMS) ja robottisoluja lastuavan työstön CNC-koneiden automaatioon sekä tarjoaa muita automaatioon liittyviä palveluja. Se on vuonna 1901 perustettu suomalainen perheyritys, jonka pääkonttori on Tampereella ja tytäryhtiöt seitsemässä Euroopan maassa sekä Yhdysvalloissa ja Japanissa. Henkilöstön määrä on tytäryhtiöt mukaan lukien 360 ja liikevaihto 70 miljoonaa euroa.
Erityispiirre robotiikassa ja työstökoneautomaatiossa on, että se kehitetään lähes aina laitteiston ja käyttötarpeiden ehdoilla. Toteutukset ovat siis pääosin yksilöllisiä jo toimitusvaiheessa ja muuttuvat yleensä useamman kerran käyttövuosien aikana. Niinpä modernisoinnit ja laajennukset ovat merkittävä osa toimitettujen laitteistojen elinkaaripalveluja.
Lisäksi etäpalvelun kautta hoidetaan toimitettujen laitteistojen valvontaa ja etädiagnostiikkaa. Tuoreimpien kokemusten mukaan yli 80 prosenttia tuotannon ongelmatilanteista voidaan ratkaista käytössä olevan Teleservicen ja etätuen avulla.
– Huollon ammattilaisemme palvelevat yli 1 500 FMS järjestelmää ja 2 000 robottisovellusta maailmanlaajuisesti, joten niiden etädiagnostiikkaan perustuvaa seurantaa halutaan parantaa. Sen vuoksi olemmekin mukana neljässä FIMECCin ohjelmassa kehittämässä uusia ratkaisuja, toteaa Fastemsin toimitusjohtaja Tomas Hedenborg.
– Neljäs teollinen vallankumous avaa merkittäviä uusia mahdollisuuksia palveluliiketoiminnassa, jonka osuus on tällä hetkellä yli 20 prosenttia liikevaihdosta ja tavoite on, että se nousee 30 prosentin tasolle vuoteen 2018 mennessä.
Käynnissä iso muutosohjelma
Fastemissa käynnistettiin laaja muutosohjelma vuoden 2013 lopulla kun yrityksessä todettiin että silloiset suunnitelmat eivät kyenneet vastaamaan asetettuihin tavoitteisiin. Muutosohjelman aikana on uudistettu strategia, organisaatiorakenne, tehtävänkuvat, liiketoiminnan pääprosessit, johtamisen mittarit, palkitsemisen käytännöt, sekä ihmisiin ja urapolkuihin liittyvät käytännöt. Muutosohjelman suunnitteluun ja toteutukseen on osallistunut vahvasti koko henkilöstö.
Kaiken kehittämisen keskiössä on ollut organisaatiokulttuurin nostaminen strategiseksi menestystekijäksi.
– Meillä on 360 ihmistä, jotka ovat mukana tekemässä teollista vallankumousta. Maailmanluokan ratkaisut syntyvät organisaatiokulttuurin avulla, kiteyttää Tomas Hedenborg.
Muutosohjelman tulokset ovat yrityksessä nähtävissä. Tuloksentekokyky on merkittävästi parantunut ja tavoite on kirkas.
– Nyt on lupa odottaa isoja asioita, toteaa Tomas Hedenborg.
Organisaatiokulttuurilla menestykseen
Keväällä 2014 henkilöstö määritteli haluttua organisaatiokulttuuria kulttuurityöpajoissa. Työpajoissa syntyneet oivallukset on koottu kulttuurikirjaan jonka nimi on The Way We Rock.
Kirjassa kuvattu kulttuuri rakentuu kolmesta toisiaan tukevasta elementistä. Backbone korostaa prosessien, vastuiden sekä uskaltamisen tärkeyttä. Sharing = Caring on yhteistyötä, tiedonkulkua ja proaktiivisuutta. Water is water. Rock is Rock alleviivaa jatkuvaa parantamista sekä tarpeettoman monimutkaisuuden poistamista.
– Meidän mielestä nyt saatu palkinto on ennen kaikkea kulttuuripalkinto, toteaa HR Business Partner Timo Uusiprosi.
Fastemsissa on yhdessä Finla Työterveyshuollon kanssa kehitetty yksinkertainen toimintapa, jonka avulla työn kuormittavuutta ja stressiä vähennetään panostamalla työn sujuvuutta lisääviin kehittämisasioihin. Työterveyshuollon edustaja ja tiimi istuvat yhteisen pöydän ääreen ja keskustelevat siitä mikä aiheuttaa stressiä, mikä toimii, mikä ei toimi ja mitä tulisi parantaa.
FINLA Työterveys
Finla Työterveydelle tärkeintä ovat yritysasiakkaat ja niiden työntekijät. Tunnuslauseenamme on: Finla Tuntee työn ja sen tekijät. Toiminnan keskiössä ovat ennaltaehkäisevät työterveyspalvelut, joita tuotetaan yhteispelinä asiakkaiden eli jäsenyritysten kanssa. Työtä hyvinvoinnin eteen tehdään sydämellä, asiakkaan etua ajatellen. Finla nimen taustalla on ajatus suomalaisuudesta sekä juurista Tampereella, Finlaysonin tehdasalueen perinteisissä maisemissa. Finlan palveluita on Pirkanmaalla ja Espoosta Mänttään ulottuvalla alueella, yhteensä 16 työterveysasemalla – lähellä asiakasta. Työterveyshuollon piirissä on noin 30 000 työntekijää 950 yrityksestä.
– Fastems on helppo yhteistyökumppani, sillä sen henkilöstö on avoin muutoksille. Tehtävämme oli arvioida, mitä ponnisteluja kunkin henkilöstöryhmän työ vaatii, että se sujuu ongelmitta, toteaa yhteistyökumppanina toimiva FINLA Työterveyden työterveyspsykologi Airi Hietakangas.
– Tärkeää on muuttuvan tiedon hallinta. Kun selvitään, mitkä häiriöt toistuvat, niiden syyt voidaan poistaa.
Kokonaisuudessaan voimme yhteistyökumppanina todeta, että Fastems on ansainnut saamansa tunnustuksen.
Fastemsin kulttuurissa jokainen on vastuussa hyvästä yhteistyöstä ja toiminnan kehittämisestä. Lisäksi kulttuurissa korostuu pitkäjänteisyys.
Terveellinen työ – stressi hallinnassa!
Terveellinen työ – stressi hallinnassa! -kampanjan tavoitteena on lisätä tietoa työstressistä ja työn psykososiaalisista riskeistä työpaikalla. Kansallisesti kampanjan koordinointi tapahtuu sosiaali- ja terveysministeriön työsuojeluosastolta. Stressin selättämiseksi palkitut kotimaiset hyvät käytännöt ovat osoittaneet jälleen kerran panostuksen työhyvinvointiin olleen myös hyvää bisnestä! Kampanjassa myönnettiin myös kunniamaininta Satakunnan sairaanhoitopiirin kuntayhtymälle. Onnittelut myös heille.
Kyse on yhteistyöstä jolla tuottavuus ja kilpailukyky nousevat aivan uudelle tasolle, korostaa Uusiprosi.
– Toki meillä sairauspoissaolot ovat merkittävästi alle teollisuuden keskiarvojen, mutta ihmisten yhteinen onnistuminen työssään on se juttu joka tuo kilpailukyvyn, hän jatkaa.
Tiivis yhteistyö on parantanut asiakasuskollisuutta, sillä Uusiprosin mukaan 80 prosenttia asiakkaista suorittaa uuden hankinnan kolmen vuoden kuluessa edellisestä toimituksesta. Osittain tämän ansiosta viime vuoden automaatioliiketoiminnan liikevaihto oli suurin kautta aikain. Nyt koko toiminnassa näkyy pitkäjänteisyys.
– Toimitusprojektit ovat nopeutuneet ja parantuneet laadultaan Lean-toimintaprosessimme ansiosta, muistuttaa Tomas Hedenborg.
– Olemme siis yhdessä onnistuneet tekemään hyvästä yrityksestä paremman. Valmistava teollisuus varmistaa Suomen hyvinvoinnin. Sen avaintekijöinä ovat digitalisoituminen ja automaatio, ja ajureina toimivat ohjelmistot, teollinen internet ja robotiikka.