https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Ekomo edistää kiertotaloutta

Helsingin seudun ympäristöpalveluiden ekoteollisuuskeskus Ekomo kerää yhteen kiertotalouden alan toimijoita, jotka voivat hyötyä toistensa resursseista. 

EKOMO_DSC6249

Helsingin seudun ympäristöpalvelun ekoteollisuuskeskus Ekomo kerää yhteen kiertotalouden alan toimijoita.

Vuonna 2014 valmistunut Vantaan Energian jätevoimala ja tämän vuoden alussa voimaan tullut orgaanisen jätteen kaatopaikkakielto ovat vähentäneet Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksessa loppusijoitettavan jätteen määrää merkittävästi. Jätteet ohjataan nykyään pitkälti hyötykäyttöön joko energiaksi tai jalostettaviksi uusiomateriaaleiksi sekä edelleen tuotteiksi. 

– Me etsimme aktiivisesti uusia tapoja hyödyntää alueella aiemmin kaatopaikoille päätyneitä jätteitä. Ämmässuon jätteenkäsittelykeskuksen yhteyteen kehittyy ekoteollisuuskeskus Ekomo , jonka tavoitteena on edistää materiaali- ja resurssitehokkuutta, kertoo Helsingin seudun ympäristöpalvelun jätehuollon toimialajohtaja Petri Kouvo.

Pääkaupunkiseudulla ja Kirkkonummella syntyy esimerkiksi rakentamisessa vuosittain miljoonia tonneja uusiokäyttöön soveltuvia jätemateriaaleja, joilla voitaisiin korvata neitseellisen luonnon kiviainesten käyttöä teollisuudessa. Uusiomateriaalien käyttö maarakentamisessa on tehokas keino edistää materiaalitehokkuutta ja vähentää rakentamisen ympäristövaikutuksia. 

Yhden jäte on toisen raaka-aine

Ekomo kerää yhteen kiertotalouden alan toimijoita, jotka tekevät yhteistyötä sekä keskenään että HSY:n kanssa. 

– Tavoitteenamme on, että alueelle syntyy teollisia symbiooseja, joissa toimijat hyötyvät toistensa resursseista, kuten materiaalivirroista, energiasta ja osaamisesta. Teollisen symbioosin periaatteiden mukaan toinen toimija voi hyödyntää toisen toimijan jätettä, sivuvirtaa ja hukkalämpöä, jolloin jätteiden muodostuminen minimoidaan ja alueella tuotettua energiaa käytetään tehokkaasti, Kouvo jatkaa. 

Jätteiden käsittelytoimintaa varten rakennettu valmis infrastruktuuri luo alustan ja puitteet jätemateriaalien ja sivuvirtojen uudenlaiseen hyötykäyttöön tähtäävälle pilotointi- ja kehitystoiminnalle. Lisäksi alueella on kaatopaikkakaasua käyttävä kaasuvoimala ja biokaasulaitos, joissa tuotetaan jätteistä uusiutuvaa energiaa. Biokaasulaitoksessa hyödynnetään kotitalouksilta kerättyä biojätettä, josta tuotetaan sekä biokaasua sähkön ja lämmön tuotantoon että kompostia mullan valmistukseen. Alue onkin energiaomavarainen pitkälle tulevaisuuteen. HSY pyrkii lisäämään alueen jo entisestään laajaa uusiutuvan energian tuotantoa ja selvittää parhaillaan mahdollisuuksia hyödyntää tuuli- ja aurinkoenergiaa.

Useita innovatiivisia hankkeita käynnissä 

Ekomossa on jo useita hankkeita käynnissä. HSY tarjoaa mahdollisuuden myös uusille kumppaneille tulla edistämään kiertotaloutta. Alueen nykyinen toiminta keskittyy uusiomateriaalien, uusiutuvan energian, biopolttoaineiden sekä lannoitevalmisteiden tuotantoon, pilotointiin sekä tutkimus- ja kehittämistoimintaan. 

Esimerkiksi NCC rakentaa parhaillaan Ekomon alueelle kierrätysasfalttiasemaa. Yritys voi hyödyntää kierrätysasfaltin tuotannossa aiemmin kaatopaikkojen muotoilussa käytetyn jäteasfaltin raaka-aineena lähes sata-prosenttisesti. Tuotanto asfalttiasemalla alkaa keväällä 2017. Tuotantoprosessissa on tarkoitus hyödyntää uusiutuvaa energiaa. 

NCC jalostaa myös Blominmäen jätevedenpuhdistamon rakentamisesta syntyvästä kivilouheesta kierrätyskiviainesta yhteistyössä HSY:n kanssa. Tämä vähentää merkittävästi kiviaineskuljetuksista aiheutuvia kustannuksia ja päästöjä.

Maa-aineksiin liittyy myös Maapörssi Oy:n toiminta. Yhtiö testaa Ekomossa hiekoitusmurskeen kierrätysmenetelmää parin vuoden ajan. Hiekoitushiekan kierrätys vähentää kalliomurskeen tarvetta ja maankaatopaikkojen täyttymistä. Nykyään käytetylle hiekoitusmurskeelle ei ole juuri muuta käyttöä kuin täytemaana tai vastaavana.

Uusiomateriaalien valmistusta harjoittaa Ekomossa puolestaan Delete Oy, joka valmistaa DeleKivi®-uusiokiviainesta rakennusten purkamisessa tai betoniteollisuudessa syntyvästä betoni-ja tiilijätteestä. Gypsum Recycling Oy sen sijaan vastaanottaa ja jalostaa kipsijätettä raaka-aineeksi kipsiteollisuuteen.

Ekomossa harjoitetaan myös tutkimus- ja kehitystoimintaa. HSY tutkii yhteistyössä yritysten kanssa mahdollisuuksia tuottaa jätevesilietteistä esimerkiksi biohiiltä ja lannoitteita, jotta ravinteet saataisiin mahdollisimman hyvin kiertoon. HSY tutkii myös ravinteiden talteenottoa kasvattamalla levää kaatopaikan suotovesissä.

Energiayhtiö Fortum on myös mukana Ekomon toiminnassa. Yhtiö kehittää parhaillaan hevosen kuivikelannasta ja sahanpurusta energiantuotantoon sopivaa HorsePower-biopolttoainetta. HorsePower tuotetaan ja varastoidaan Ekomon alueella ja toimitetaan Fortumin voimalaitokseen hyödynnettäväksi.

Teksti: Ira Hanf, liiketoiminnan kehityspäällikkö, HSY, ira.hanf(at)hsy.fi

Uusimmat artikkelit

Olkiluoto 3:n ensimmäinen vuosihuolto on lopulta ohi – palasi yöllä sähköntuotantoon

37 vuorokaudeksi tarkoitettu huolto kesti noin 74 vuorokautta ja yhdeksän tuntia. Teollisuuden Voima arvioi jo ennakkoon ensimmäisen vuosihuollon olevan työläs. Sähköntuotannonjohtaja Marjo Mustosen mukaan nyt päättyneistä huolloista saatiin arvokasta oppia tulevaisuuteen.

16.5.2024 | Alan Uutiset

Suomen kolmanneksi suurin tuulipuisto vihittiin käyttöön Pjelaxissa

Fortumin ja Helenin yhteishanke, 56 tuulivoimalan Pjelax-tuulipuisto tuottaa vuosittain noin viisi prosenttia Suomen koko tuulivoimatuotannosta.

VTT rakentaa uuden puolijohteiden pilottilinjan

Puolijohdealalla kiekkokoko on keskeisessä roolissa. Uuden yhteiskäyttöisen pilottilinjan laitteistot tulevat tukemaan sirukehitystä ja piensarjatuotantoa sekä 300 millimetrin että 200 millimetrin piikiekoille.

Euroopan suurin ja modernein taivekartonkikone vihittiin käyttöön Husumissa Ruotsissa

Metsä Boardin Husumin taivekartonkikone on 600 000 tonnin vuosikapasiteetilla Euroopan suurin ja modernein, ja sen tuotannossa käytetty energia on 98-prosenttisesti fossiilitonta

Kuinka hyvä 3D-tulostettu ja laserkarkaistu työkalu voi olla?

SSAB:n Borlängen tehtaalla testattiin 3D-tulostettuja työkaluja tuotannossa. Laserkarkaistu lävistin saavutti kolminkertaisen käyttöiän verrattuna alkuperäiseen osaan. Pidemmän käyttöiän lisäksi kustannukset ovat huomattavasti alhaisemmat.

16.2.2024 | Kumppaniartikkeli

Sulzerilla panostetaan asiakassuhteisiin

Maailmanluokan pumppukaupoissa suurin arvo luodaan asiakkaan kanssa.

Metsä Tissuen Kreuzaun tehtaalla siirryttiin puupelletteihin - päästöt vähenevät 30 000 CO2-tonnia vuodessa

Siirtymän taustalla oli yksinkertainen idea vaihtaa polttoainetta, mutta säilyttää tekninen infrastruktuuri ennallaan.