https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Värillä on väliä

Huollettavan laitteen tai laitteiston vaarattomuus on varmistettava ennen huoltotoimenpiteiden aloittamista. Uusi ohjeistus ja siihen liittyvä ohjelmistoratkaisu ohjaavat systemaattiseen menettelyyn. Teksti: Martti Hakonen, kuvat PSK ja Profox Companies Oy

TAPATURMATILASTOT VAHVISTAVAT, että teollisuuden kunnossapitohenkilöstö ja huoltotehtävissä toimivat ovat selvästi alttiimpia työtapaturmille kuin muu tuotantolaitosten henkilöstö. Lisäksi ”läheltä piti” -tilanteita on huomattavasti enemmän, mutta niistä ei ole luotettavia tilastoja. Tosiasia on, että kaikki vaaratilanteita vähentävät ratkaisut ovat tarpeen.

Teollisuuden parhaita menettelytapoja kehittävä ja dokumentoiva PSK Standardointi on tarttunut asiaan ja laatinut standardin PSK 3604 ”Prosessin erottamisen suunnittelu ja hallinta”. Soveltamisalassa kerrotaan, että standardi keskittyy teollisuudessa tehtävien erotusten ja palautusten hallinnan suunnitteluun ja dokumentointiin, mutta se ei ota kantaa erotuksen laitoskohtaisiin vaatimuksiin eikä itse työn suoritukseen.

Menetelmän avulla saatetaan laite tai järjestelmä sellaiseen tilaan, etteivät erilaiset vaaratekijät uhkaa huoltotyön turvallista tekemistä. Yleisimpiä turvallisuusriskejä ovat esimerkiksi äärialueiden lämpötilat ja paineet, vaaralliset kemikaalit tai huollettavan kohteen odottamaton käynnistyminen. Ohjeistuksen lähtökohtana on, että kohteiden turvallisuus varmistetaan prosessierotuksilla ja lukitsemiskäytännöillä ja huoltotyölupa annetaan vasta, kun suoritettujen erotustoimenpiteiden luotettavuus on varmistettu.

Kuva 2

Kuva 2. Erotusvaihe on kesken. Punainen liikennevalo osoittaa vaaran.

Kuva 3

Kuva 3. Turvaerotus on toteutunut. Vihreä valo antaa luvan aloittaa huoltotoimenpiteet.

Kuva 4

Kuva 4. Huolto on suoritettu ja tuotanto voi ottaa painesihdin uudelleen käyttöön.

Värit kertovat tilanteen

Kuten valtaosaan PSK:n standardeja, myös tämän laatimiseen on osallistunut laajasti eri teollisuusalojen asiantuntijoita. Mukana on ohjelmistotaloja, prosessi- ja energia-alan yrityksiä sekä suunnittelutoimistoja. Asiantuntijaryhmä päätyi käyttämään graafisessa erotussuunnittelussa liikennevalokonseptia, jossa punainen osoittaa vaaran ja vihreä turvallisen tilan. Keltainen väri kertoo, että palautustoimenpiteet on suoritettu, joten prosessi odottaa käyttäjiä.

Standardissa määritellään graafista toteutusta varten värikoodit erotuksen vaiheille sekä samassa vaiheessa olevat erottava ja erotettava laite esitetään saman vaiheen eri värisävyillä. Menetelmä kieltää tekemästä korjaus- tai huoltotoimenpiteitä erottavalle laitteelle, vaikka se saattaa olla houkuttelevaa, kun prosessi näyttää olevan pysähdyksissä.

Havainnollinen 3D-sovellus Virtuaalimaailmassa eli tässä tapauksessa 3D-mallin sisällä voi liikkua ja havainnoida, miten erotustoimenpiteet edistyvät. Erotuksen voi myös simuloida ennen työhön ryhtymistä. Kunnossapito- ja käyttöhenkilöstön koulutukseen se antaa uusia mahdollisuuksia, eikä suunniteltujen seisokkien lyhentyminenkään ole mahdoton ajatus.

Alalla yli 20 vuotta toiminut Profox Companies Oy on laatinut käytännön toteutuksen perustuen edustamiinsa Autodesk®-pohjaisiin Navisworks® ja Navistools -ohjelmistoihin. Oheinen käytännön esimerkki antaa parhaan kokonaiskuvan ratkaisusta.

Kuvan 1 (edellisellä sivulla) esimerkkiprosessin painesihdissä on havaittu vaurio. Päätetään, että koko prosessia ei ajeta alas vaan painesihti 1 erotetaan prosessista.

Kuvassa 2 esitetään erotusvaihe keskeneräisenä. Vihreä värikoodi kertoo, että niissä kohdissa erotus on toteutettu. Kirkkaan punainen osa näyttää erottavan laitteen ja vaalean punainen erotettavan prosessiosan. Punaisissa kohdissa turvaerotus ei ole vielä toteutunut.

Kuva 3 näyttää huoltotyötä varten turvallisesti erotetun kokonaisuuden. Erottavat laitteet on merkitty tumman vaaleammalla vihreällä.

Kuvassa 4 huoltotoimenpiteet ovat päättyneet ja kunnossapito luovuttaa prosessiosan takaisin käyttöhenkilökunnalle, joka voi ottaa sen uudelleen tuotantokäyttöön.

Suunnitteluun ja koulutukseen

Laadittu standardi ohjaa oikeaan suunnittelumenettelyyn, jossa otetaan huomioon myös käytön aikaiset ylläpitotoimenpiteet. Tämä on erittäin tärkeää esimerkiksi jatkuvien prosessien pumppujen osalta, joille on pystyttävä suorittamaan ylläpitotoimenpiteitä pääprosessia pysäyttämättä.

Ohjelmistoratkaisun avulla voidaan kouluttaa kunnossapitohenkilöstölle turvalliset menettelytavat. Tämä on erittäin tärkeä osa-alue, sillä palveluliiketoiminnan kasvaessa laitoskohtaisen työturvallisuuden varmistaminen on aikaisempaa haastavampaa. Kehitetyn ohjelmiston avulla huoltohenkilöstö voi tarvittaessa ennen huoltotöiden aloittamista käydä läpi erotusmenettelyn suorittamisen jopa olematta paikan päällä.

Työryhmän puheenjohtajana toimi Fortum Power and Heat Oy:n Osmo Viitasaari, jonka mukaan työn merkittävänä antina oli, että standardiin saatiin kirjattua varsin laaja määrä kunnossapitotöiden turvalliseen toteuttamiseen sekä erotusten suunnitteluun ja hallintaan liittyviä prosessiteollisuuden piirissä yhteisesti hyväksyttyjä periaatteita käytäntöön sovellettaviksi. Tämän lisäksi standardiin luotiin yleinen työlupaan sidottu sekä erotustoimenpideluetteloon ja erotusmääräinkäytäntöön perustuva erotusten suunnittelu- ja hallintamenettely, jolle suunniteltiin lisäksi myös edellä tarkemmin kuvattu graafinen toteutusmalli värikäytäntöineen.

Lisätietoja: PSK:n jäsenkunta saa standardin veloituksetta PSK:n kotisivujen suojatulta osiolta. Muut voivat tilata sen osoitteesta www.psk-standardisointi.fi.

Uusimmat artikkelit

22.11.2024 | Alan Uutiset

Presidentti Stubb jakoi ensimmäistä kertaa kansainvälistymispalkinnot

Yrityspalkinnot saivat Unikie, Konecranes ja ABB. Yhteisöpalkinto annettiin Forest Joensuulle.

Uusittu turbiini vie Metsä Board Kyron tehdasta lähemmäs fossiilittomuutta

Uuden turbiinin paremman hyötysuhteen ansiosta tehtaan biovoimalan tuottaman sähkön osuus tehtaan kokonaistarpeesta kasvaa 50 prosenttiin aiemman kolmasosan sijaan.

Alykkäämpää ja turvallisempaa lasintuotantoa

Jo minuutin sähkökatkos voi aiheuttaa lasintuotannolle jopa kuuden kuukauden suunnittelemattoman seisokin. Schneider Electricin ja Saint-Gobainin yhteisellä hankkeella varmistetaan lasintuotannolle kriittisen hehkutusprosessin luotettavuus ohjelmistopohjaisen automaation avulla.

Fazer sähköistää Lappeenrannan makeistehtaan höyryn tuotannon – yli 10 prosentin vähennys koko konsernin päästöihin

Höyryn tuotannon sähköistyksen myötä tehtaan hiilidioksidipäästöt vähenevät vuositasolla noin 90 prosenttia ja koko Fazer-konsernin päästöt yli 10 prosenttia.

Vesilaitosyhdistyksen Kalkkikivialkalointiopas on päivitetty ajantasalle

Päivitettyyn oppaaseen on kerätty käyttökokemuksia vedenkäsittelylaitoksilta ja uutta tietoa muun muassa kalkkikivialkaloinnin hiilijalanjälkeen, huoltovarmuuteen ja turvallisuuteen liittyen.

2.10.2024 | Tutkimus ja koulutus

SSAB:n Raahen tehtaan uusi päälaboratorio on Pohjoismaiden suurimpia

Laborotorion rakentaminen on osa yhtiön valmistautumista fossiilivapaaseen teräksentuotantoon. Vuosittain laboratoriossa analysoidaan noin 240 000 näytettä, joista tehdään noin 4,4 miljoonaa määritystä.

27.9.2024 | Kumppaniartikkeli

Innovaatiot vaativat yhteistyötä

Suomalainen osaaminen on tärkeässä roolissa globaalin pumppujätti Sulzerin toiminnassa. Sen varaan rakentuvat sekä oma että kumppanien prosessien tutkimus- ja kehitystoiminta ja tehokkuuden jatkuva parantaminen.