https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Tutkimus ja koulutus | 22.6.2020

Joensuuhun uusi fotoniikkakeskus – tavoitteena yli tuhat työpaikkaa ja 200 miljoonaa euroa liikevaihtoa

Joensuun seudulla toimii yksi Suomen merkittävimmistä ja kansainvälisimmistä fotoniikka-alan keskittymistä. Vuonna 2021 avautuvan uuden fotoniikkakeskuksen myötä alalle luodaan uutta liiketoimintaa ja seudulle houkutellaan uusia yrityksiä Suomesta ja maailmalta. Keskuksen myötä Joensuun kaupunki tavoittelee entistä suurempaa siivua 20 prosentin vuosivauhdilla kasvavasta alasta.

abstract-art-blur-bright-417458

Aiesopimus uuden fotoniikkakeskuksen perustamisesta allekirjoitettiin 22.6.2020. Sopimuksen osapuolina ovat Joensuun kaupunki, Business Joensuu, Itä-Suomen Yliopisto, Karelia-ammattikorkeakoulu, Riveria Koulutuskuntayhtymä, Suomen Yliopistokiinteistöt ja Pohjois-Karjalan maakuntaliitto.

Fotoniikka on yksi  Suomen Akatemian Lippulaivaohjelman  kuudesta osaamiskeskittymästä, ja alan kotimainen yritystoiminta kasvaa keskimäärin  kahdenkymmenen prosentin vuosivauhdilla . Suomessa Joensuun seutu on profiloitunut fotoniikan tutkimuksen, tuotekehityksen ja kaupallistamisen kansainvälisenä veturina, ja Joensuun kaupunki onkin nimennyt fotoniikan yhdeksi neljästä kärkitoimialastaan.

Joensuun seudulla on tehty pitkäjänteistä työtä fotoniikan koulutuksessa ja tutkimuksessa. Nyt panostusta lisätään myös kaupallistamiseen ja yritystoiminnan kasvattamiseen. Vuonna 2021 avautuvan Photonics Business and Research Center Joensuun myötä kaupunki kiihdyttää alan liiketoimintaa seudulla ja tavoittelee yhä suurempaa osaa kasvavasta potista.

– Tavoitteenamme on, että fotoniikkaliiketoiminta työllistää vuoteen 2030 mennessä yli tuhat henkeä ja tuottaa 200 miljoonan euron liikevaihdon Joensuun seudulla. Uuden fotoniikkakeskuksen perustaminen on Joensuun fotoniikan kasvuvision tärkeimpiä toimenpiteitä ja keskeinen mahdollistaja tavoitteillemme, kertoo projektia koordinoivan Business Joensuun toimitusjohtaja Harri Palviainen lehdistötiedotteessa.

Vauhtia startupeille

Uudessa fotoniikkakeskuksessa fotoniikkaa hyödyntäviä yrityksiä tuetaan liiketoiminnan kehittämisessä, pääoman hankinnassa ja verkostoitumisessa. Yrityksiä autetaan edistämään innovaatioita kansallisesti ja kansainvälisesti ja niiden palvelukseen etsitään uusia osaajia. Keskukseen kaavaillaan myös kiihdyttämöohjelmaa, jossa alan start-upien toimintaa vauhditetaan kansainvälisille markkinoille.

Joensuussa toimii jo useita tunnettuja fotoniikka-alan yrityksiä kuten  DispelixHypermemoNanocomp  ja  Seetrue .

– Tavoitteena on parantaa fotoniikkaa hyödyntävien yritysten toimintaedellytyksiä Joensuussa, luoda uutta liiketoimintaa sekä houkutella seudulle uusia yrityksiä ja työpaikkoja Suomesta ja maailmalta. 

Pitkäjänteistä työtä 

Projektin ensimmäisessä vaiheessa uusi fotoniikkakeskus perustetaan Itä-Suomen Yliopiston Joensuun kampukselle. Laajennussuunnitelmat ovat jo käynnissä, ja muutaman vuoden päästä keskuksen on määrä muuttaa omiin uusiin tiloihinsa.

Uusi keskus tuo mukanaan uudet yhteiset puitteet, mutta yhteistyötä on tehty jo.

– Yliopisto on muun muassa vuokrannut fotoniikka-alan yrityksille tiloja ja laitteita, ja vastavuoroisesti opiskelijat ovat päässeet kouluttautumaan yritysten omien laitteiden parissa. Karelia-ammattikorkeakoulu puolestaan on tukenut yrityksiä tarkkuustekniikkaan pohjautuvien tuotteiden suunnittelussa ja prototyyppien valmistuksessa.

Keskus lisää koulutusorganisaatioiden yritys- ja tutkimusyhteistyön mahdollisuuksia sekä tuo käyttöön laitteita, joita organisaatiot eivät yksin kykenisi hankkimaan.

– Fotoniikka on toiminut yritysyhteistyössä eräänlaisena suunnannäyttäjänä: yhteistä ekosysteemiä on rakennettu jo pitkään, ja tähän suuntaan uskomme muidenkin alojen siirtyvän. Uusi fotoniikkakeskus luo paitsi entistä paremmat puitteet tilojen ja laitteiden yhteiskäytölle, myös osaamisen ja tiedon jakamiselle. Keskus on merkittävä vetovoimatekijä sekä yliopistolle että koko maakunnalle, kertoo UEF:n Luonnontieteiden ja metsätieteiden tiedekunnan dekaani Jukka Jurvelin.

– Karelian ja UEF:n fotoniikkaosaajat ovat tottuneet työskentelemään yhdessä, ja esimerkiksi monen yrityksen tuotekehitys tapahtuu ammattikorkeakoulun tai yliopiston tiloissa. Uuden fotoniikkakeskuksen myötä yhteistyö ottaa taas harppauksen eteenpäin, kuvaa Karelia-ammattikorkeakoulun rehtori Petri Raivo alueen fotoniikka-alaa.

Aiesopimus uuden fotoniikkakeskuksen perustamisesta allekirjoitettiin 22.6.2020. Sopimuksen osapuolina ovat Joensuun kaupunki, Business Joensuu, Itä-Suomen Yliopisto, Karelia-ammattikorkeakoulu, Riveria Koulutuskuntayhtymä, Suomen Yliopistokiinteistöt ja Pohjois-Karjalan maakuntaliitto.

Nina Garlo-Melkas

Uusimmat artikkelit

Puolustusvoimat ostaa Instalta F-35-hävittäjien huolto- ja ylläpitopalveluita

Insta ja Puolustusvoimien Logistiikkalaitos ovat sopineet Suomen F-35-hävittäjähankkeeseen liittyvästä kolmivuotisesta hankintakokonaisuudesta. Hankinnalla halutaan varmistetaan, että Suomessa on tarvittava osaaminen ja F-35-järjestelmän huoltokyky sekä huoltovarmuus vuosikymmeniksi eteenpäin.

2.5.2024 | Alan Uutiset

Heikki Malinen Nesteen uudeksi toimitusjohtajaksi

Malinen siirtyy Nesteen palvelukseen Outokumpu Oyj:stä, jossa hän on toiminut toimitusjohtajana vuodesta 2020. Malinen on tällä hetkellä Nesteen hallituksen jäsen ja hän jättää tämän tehtävän ennen kuin aloittaa Nesteen toimitusjohtajana.

VTT rakentaa uuden puolijohteiden pilottilinjan

Puolijohdealalla kiekkokoko on keskeisessä roolissa. Uuden yhteiskäyttöisen pilottilinjan laitteistot tulevat tukemaan sirukehitystä ja piensarjatuotantoa sekä 300 millimetrin että 200 millimetrin piikiekoille.

Euroopan suurin ja modernein taivekartonkikone vihittiin käyttöön Husumissa Ruotsissa

Metsä Boardin Husumin taivekartonkikone on 600 000 tonnin vuosikapasiteetilla Euroopan suurin ja modernein, ja sen tuotannossa käytetty energia on 98-prosenttisesti fossiilitonta

Kuinka hyvä 3D-tulostettu ja laserkarkaistu työkalu voi olla?

SSAB:n Borlängen tehtaalla testattiin 3D-tulostettuja työkaluja tuotannossa. Laserkarkaistu lävistin saavutti kolminkertaisen käyttöiän verrattuna alkuperäiseen osaan. Pidemmän käyttöiän lisäksi kustannukset ovat huomattavasti alhaisemmat.

16.2.2024 | Kumppaniartikkeli

Sulzerilla panostetaan asiakassuhteisiin

Maailmanluokan pumppukaupoissa suurin arvo luodaan asiakkaan kanssa.

Metsä Tissuen Kreuzaun tehtaalla siirryttiin puupelletteihin - päästöt vähenevät 30 000 CO2-tonnia vuodessa

Siirtymän taustalla oli yksinkertainen idea vaihtaa polttoainetta, mutta säilyttää tekninen infrastruktuuri ennallaan.