https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Näkökulma | 7.2.2019

Energiatehokkuudella kohti hiilineutraalia kemianteollisuutta

Suomen kemianteollisuus on päättänyt kääriä hihat ja viedä taistelun kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseksi uudelle tasolle jo tehdyn työn jatkeeksi. Kemianteollisuus ry:n hallitus linjasi tahtotilan, jonka mukaan Suomen kemianteollisuuden tulisi olla hiilineutraali vuoteen 2045 mennessä. Tavoite on todella kova ja vaatii suuria ponnisteluja, mutta ilman kemianteollisuutta Suomen kunnianhimoiset ilmastotavoitteet eivät voi toteutua.

Energiatehokkuudella kohti hiilineutraalia kemianteollisuutta

Rasmus Pinomaa

Kemianteollisuus ry

Vastuullisuuden asiantuntijana 

Kemianteollisuus käyttää paljon energiaa. Tulevaisuudessa, kun yhteiskunta on siirtynyt täydellisesti kiertotalouteen, tarvitaan energiaa vielä paljon enemmän. Materiaalien kierrätys ei tapahdu itsestään eikä ilman sähköä. Yhteiskunta sähköistyy, ja näin käy kemianteollisuudellekin. Sähköistymisen myötä kemianteollisuus tarvitsee noin kymmenkertaisen määrän sähköä nykytilaan verrattuna. Edellytys hiilineutraalille kemianteollisuudelle on, että vähäpäästöistä energiaa on tarjolla riittävästi. Siinä on Suomen energiajärjestelmälle haastetta kerrakseen.

Energian tarve siis kasvaa merkittävästi. Siksi on tärkeää, että sitä käytetään mahdollisimman tehokkaasti. Jokainen säästetty kilowattitunti tarkoittaa vähemmän kasvihuonekaasupäästöjä ilmakehään. Tarvitaan merkittäviä energiatehokkuustoimia.
Mitä kemianteollisuus sitten voi tehdä parantaakseen energiatehokkuutta? Jatkuva tehokkuuden parantaminen on jo pitkään ollut arkipäivää yrityksissä, mutta uuden tahtotilan myötä tarvitsemme jykevämpiä toimia. Kemianteollisuuden energiatehokkuustyötä toteutetaan pääosin rakentamalla energiatehokkaita tehtaita parhaalla mahdollisella teknologialla, hyödyntämällä hukkalämpöä esimerkiksi suljetulla kierrolla tai lämpöpumppujen avulla sekä tehostamalla kemian prosesseja uusilla innovaatioilla. Eurooppalaisen tutkimuksen mukaan näillä energiatehokkuustoimenpiteillä voidaan vähentää 5-10 % kemianteollisuuden kasvihuonekaasupäästöistä.

Suomen kemianteollisuus on tehnyt jatkuvan parantamisen mukaista energiatehokkuustyötä jo pitkään Responsible Care -vastuullisuusohjelman avulla. Vuodesta 2008 kemianteollisuus on ollut mukana Motivan energiatehokkuussopimuksissa, joilla toteutetaan EU:n asettamia energiansäästövelvoitteita. Vuosina 2008-2016 kemianteollisuuden energiankäyttö väheni yli 1,3 terawattituntia. Uuden energiatehokkuuskauden 2017-2025 tavoite on tehostaa energiankäyttöä entisestään.

Uusimmat artikkelit

22.4.2024 | Alan Uutiset

Nesteen ensimmäinen koeajo käytetyistä renkaista valmistetulla pyrolyysiöljyllä onnistui

Koeajossa Neste tuotti korkealaatuista raaka-ainetta uusien muovien ja kemikaalien valmistukseen.

Euroopan suurin ja modernein taivekartonkikone vihittiin käyttöön Husumissa Ruotsissa

Metsä Boardin Husumin taivekartonkikone on 600 000 tonnin vuosikapasiteetilla Euroopan suurin ja modernein, ja sen tuotannossa käytetty energia on 98-prosenttisesti fossiilitonta

15.4.2024 | Tutkimus ja koulutus

VTT:n miljoonainvestointi plasma-FIB-pyyhkäisyelektronimikroskooppiin – Huippuluokan materiaalikehitystä teollisuuden tarpeisiin

Suomen ensimmäinen plasma-FIB-tekniikkaan perustuva pyyhkäisyelektronimikroskooppi on otettu käyttöön VTT:n tiloissa Espoossa. Investointi edistää merkittävästi suomalaista materiaalien tutkimusta esimerkiksi vetytalouden, laivateollisuuden ja akkuteollisuuden tarpeisiin sekä palvelee materiaalivaurioiden selvitystä.

Kuinka hyvä 3D-tulostettu ja laserkarkaistu työkalu voi olla?

SSAB:n Borlängen tehtaalla testattiin 3D-tulostettuja työkaluja tuotannossa. Laserkarkaistu lävistin saavutti kolminkertaisen käyttöiän verrattuna alkuperäiseen osaan. Pidemmän käyttöiän lisäksi kustannukset ovat huomattavasti alhaisemmat.

16.2.2024 | Kumppaniartikkeli

Sulzerilla panostetaan asiakassuhteisiin

Maailmanluokan pumppukaupoissa suurin arvo luodaan asiakkaan kanssa.

Espoosta ensimmäinen kaupunki, jonka sähköverkosta tulee pullonkaula puhtaalle siirtymälle?

“Espoossa sähköverkon kapasiteetti tulee vastaan ensimmäisenä ja datan perusteella muutos tapahtuu nyt nopeammin kuin kukaan olisi vielä muutama vuosi sitten uskonut”, Carunan asiakkuusjohtaja Kosti Rautiainen sanoo.

Metsä Tissuen Kreuzaun tehtaalla siirryttiin puupelletteihin - päästöt vähenevät 30 000 CO2-tonnia vuodessa

Siirtymän taustalla oli yksinkertainen idea vaihtaa polttoainetta, mutta säilyttää tekninen infrastruktuuri ennallaan.