https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

ECOtronics-hankkeessa kehitetään biohajoavaa elektroniikkaa

Elektroniikkaa ja optiikkaa kehittävät yritykset ja tutkimuslaitokset aloittavat VTT:n johdolla kierrätysyhteistyöhankkeen. Kaksivuotinen ECOtronics-hanke maksaa 4,2 miljoonaa euroa.

circuit-board-circuits-components-825258

Hankkeeseen osallistuvat New Cable Corporationin lisäksi suomalaisyritykset Iscent, Paptic, Green Company Effect, Stora Enso, Vaisala, GE Healthcare Finland ja Confidex sekä ranskalainen Total R&D. Tutkimuskumppaneina toimivat VTT:n ohella Tampereen yliopisto, LUT-yliopisto sekä Lahden ammattikorkeakoulu. VTT tarjoaa hankkeeseen muun muassa painetun älyn pilottiympäristön sekä pitkän kokemuksen biopohjaisten materiaalien kehityksestä.

Kaksivuotisen Business Finlandin rahoittaman hankkeen tavoitteena on luoda kierrätettävää tai kompostoituvaa elektroniikkaa ja optiikkaa, joka hyödyntää uusiutuvia luonnonvaroja.

Älypakkaukset ja kertakäyttöiset matkakortit ovat erinomaisia esimerkkejä elektroniikan kasvavista käyttökohteista. Älypakkaukset viestivät langattomasti kuluttajien ja koko toimitusketjun kanssa, ja kertakäyttöiset matkakortit toimivat kätevästi etälukijoissa. Sovelluskohteiden lisääntyessä kasvaa kuitenkin myös elektroniikkajätteen määrä.

- Lukuisat yritykset ja tutkimuslaitokset kehittävät elektroniikan ja optiikan materiaaleja, valmistusmenetelmiä ja tuotteita tahoillaan, ja monet ovat pureutuneet myös ympäristöasioihin. Uutta ja aivan ainutlaatuista on se, että peräti yhdeksän yrityksen ja neljän tutkimuslaitoksen joukko perehtyy elektroniikan ja optiikan ympäristövastuuseen yhteisvoimin. Hanke tukee uudenlaisten, ympäristöystävällisten tuotteiden kehittämistä mm. EU:n ekosuunnitteludirektiivin inspiroimana”, sanoo hanketta koordinoiva erikoistutkija Liisa Hakola VTT:ltä.

- Hanke herättää mielenkiintoa myös eurooppalaisessa elektroniikkateollisuudessa”, lisää Business Finlandin asiantuntija Kari Leino.

Biohajoavaa elektroniikkaa rullalta rullalle

ECOtronics-hankkeen tavoitteena on hyödyntää materiaaleja, joita voidaan kierrättää, kompostoida tai jopa jättää luontoon hajoamaan. Biohajoavat materiaalit tulevat tarpeen esimerkiksi maaperää tai muita ympäristön olosuhteita mittaavissa laitteissa. Hankkeen materiaalitutkimus ja -kehitys painottuu alustamateriaaleihin, joihin elektroniikan ja optiikan komponentit kiinnitetään ja jotka korvaavat siten perinteisiä piirilevymateriaaleja.

Valmistusmenetelmien osalta hanke keskittyy painomenetelmiin, joilla elektroniikkaa ja optiikka voidaan tuottaa ohuelle, rullalta rullalle kiertyvälle alustamateriaalille. Ainetta lisäävänä menetelmänä painaminen käyttää komponenttimateriaalit täysin, joten valmistuksessa ei synny jätettä.

- Valmistamme kaapeleita jo nyt rullatekniikoilla, mutta haluamme kehittää materiaaleja edelleen yhä ympäristöystävällisempään suuntaan. Uskon, että ECOtronics-hanke tukee tavoitettamme monin eri tavoin”, toteaa suunnittelujohtaja Antti Backman New Cable Corporation Oy:stä.

Materiaalien ja valmistusmenetelmien ohella hankkeessa perehdytään tuotteiden koko elinkaareen, lähtien raaka-aineen valmistuksesta aina jätteenkäsittelyyn asti. Hankkeessa laaditaan elinkaarianalyysit kehitetyille ratkaisuille ja verrataan niitä jo käytössä oleviin ratkaisuihin.

Uusimmat artikkelit

Olkiluoto 3:n ensimmäinen vuosihuolto on lopulta ohi – palasi yöllä sähköntuotantoon

37 vuorokaudeksi tarkoitettu huolto kesti noin 74 vuorokautta ja yhdeksän tuntia. Teollisuuden Voima arvioi jo ennakkoon ensimmäisen vuosihuollon olevan työläs. Sähköntuotannonjohtaja Marjo Mustosen mukaan nyt päättyneistä huolloista saatiin arvokasta oppia tulevaisuuteen.

16.5.2024 | Alan Uutiset

Suomen kolmanneksi suurin tuulipuisto vihittiin käyttöön Pjelaxissa

Fortumin ja Helenin yhteishanke, 56 tuulivoimalan Pjelax-tuulipuisto tuottaa vuosittain noin viisi prosenttia Suomen koko tuulivoimatuotannosta.

VTT rakentaa uuden puolijohteiden pilottilinjan

Puolijohdealalla kiekkokoko on keskeisessä roolissa. Uuden yhteiskäyttöisen pilottilinjan laitteistot tulevat tukemaan sirukehitystä ja piensarjatuotantoa sekä 300 millimetrin että 200 millimetrin piikiekoille.

Euroopan suurin ja modernein taivekartonkikone vihittiin käyttöön Husumissa Ruotsissa

Metsä Boardin Husumin taivekartonkikone on 600 000 tonnin vuosikapasiteetilla Euroopan suurin ja modernein, ja sen tuotannossa käytetty energia on 98-prosenttisesti fossiilitonta

Kuinka hyvä 3D-tulostettu ja laserkarkaistu työkalu voi olla?

SSAB:n Borlängen tehtaalla testattiin 3D-tulostettuja työkaluja tuotannossa. Laserkarkaistu lävistin saavutti kolminkertaisen käyttöiän verrattuna alkuperäiseen osaan. Pidemmän käyttöiän lisäksi kustannukset ovat huomattavasti alhaisemmat.

16.2.2024 | Kumppaniartikkeli

Sulzerilla panostetaan asiakassuhteisiin

Maailmanluokan pumppukaupoissa suurin arvo luodaan asiakkaan kanssa.

Metsä Tissuen Kreuzaun tehtaalla siirryttiin puupelletteihin - päästöt vähenevät 30 000 CO2-tonnia vuodessa

Siirtymän taustalla oli yksinkertainen idea vaihtaa polttoainetta, mutta säilyttää tekninen infrastruktuuri ennallaan.