https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Stara otti käyttöön biopohjaisen tiemerkintämassan – mikromuovipäästöt vähenevät merkittävästi

Helsingin kaupungin liikelaitos Stara siirtyi heinäkuussa käyttämään aiempaa ympäristöystävällisempää, biopohjaista tiemerkintämassaa. Ympäristöystävällisempi merkintämateriaali vähentää huomattavasti katujen kestomerkintöjen kulumisesta aiheutuvia mikromuovipäästöjä Helsingissä.

stara

Stara käyttää biopohjaista tiemerkintämassaa kaikissa suojatiemerkinnöissä. Kuva: Veikko Somerpuro

Tiemerkintämassoja käytetään esimerkiksi katujen, pyöräteiden, jalankulkuväylien ja paikoitusalueiden kestomerkinnöissä. Stara käyttää vuosittain 60 000–100 000 kg massaa kuluneiden merkintöjen uusimiseen.

– Perinteisten tiemerkintämassojen yksi pääraaka-aine on öljypohjainen hartsi, joka kuluessaan ja renkaiden alla jauhautuessaan aiheuttaa mikromuovipäästöjä, jotka voivat hulevesien mukana kulkeutua vesistöihin, ympäristöinsinööri Kati Nurminen Starasta sanoo.

Stara kilpailutti tiemerkintämassat keväällä 2021. Biopohjaista hartsia sisältävä tiemerkintämassa on hieman kalliimpaa kuin yleisesti käytetyt massat mutta ympäristölle huomattavasti vähemmän haitallista. Massojen kilpailutuksessa painotettiin sekä kestävyyttä että ympäristöystävällisyyttä.

– Kilpailutuksen voittaneessa materiaalissa öljypohjainen hartsi on korvattu mäntyöljystä valmistetulla biohartsilla. Vaikka polymeerejä on tässäkin massassa, sen kulumisesta syntyy aiempaa merkittävästi vähemmän mikromuovipäästöjä, ja biohartsin hiilijalanjälkikin on öljypohjaista pienempi, Nurminen sanoo.

Helsingissä on noin 1 200 kilometriä katuja, ja niiden tiemerkintöjen kunnossapidosta vastaa Stara.

– Osa aliurakoitsijoistamme käyttää biopohjaista tiemerkintämassaa jo nyt. Ensi vuonna tiukennamme urakkakilpailutuksemme ympäristökriteerejä niin, että jatkossa myös kaikki aliurakoitsijamme käyttävät vastaavaa tiemerkintämassaa, tuotantopäällikkö Mika Honkasalo Starasta sanoo.

Uusimmat artikkelit

Olkiluoto 3:n ensimmäinen vuosihuolto on lopulta ohi – palasi yöllä sähköntuotantoon

37 vuorokaudeksi tarkoitettu huolto kesti noin 74 vuorokautta ja yhdeksän tuntia. Teollisuuden Voima arvioi jo ennakkoon ensimmäisen vuosihuollon olevan työläs. Sähköntuotannonjohtaja Marjo Mustosen mukaan nyt päättyneistä huolloista saatiin arvokasta oppia tulevaisuuteen.

16.5.2024 | Alan Uutiset

Suomen kolmanneksi suurin tuulipuisto vihittiin käyttöön Pjelaxissa

Fortumin ja Helenin yhteishanke, 56 tuulivoimalan Pjelax-tuulipuisto tuottaa vuosittain noin viisi prosenttia Suomen koko tuulivoimatuotannosta.

VTT rakentaa uuden puolijohteiden pilottilinjan

Puolijohdealalla kiekkokoko on keskeisessä roolissa. Uuden yhteiskäyttöisen pilottilinjan laitteistot tulevat tukemaan sirukehitystä ja piensarjatuotantoa sekä 300 millimetrin että 200 millimetrin piikiekoille.

Euroopan suurin ja modernein taivekartonkikone vihittiin käyttöön Husumissa Ruotsissa

Metsä Boardin Husumin taivekartonkikone on 600 000 tonnin vuosikapasiteetilla Euroopan suurin ja modernein, ja sen tuotannossa käytetty energia on 98-prosenttisesti fossiilitonta

Kuinka hyvä 3D-tulostettu ja laserkarkaistu työkalu voi olla?

SSAB:n Borlängen tehtaalla testattiin 3D-tulostettuja työkaluja tuotannossa. Laserkarkaistu lävistin saavutti kolminkertaisen käyttöiän verrattuna alkuperäiseen osaan. Pidemmän käyttöiän lisäksi kustannukset ovat huomattavasti alhaisemmat.

16.2.2024 | Kumppaniartikkeli

Sulzerilla panostetaan asiakassuhteisiin

Maailmanluokan pumppukaupoissa suurin arvo luodaan asiakkaan kanssa.

Metsä Tissuen Kreuzaun tehtaalla siirryttiin puupelletteihin - päästöt vähenevät 30 000 CO2-tonnia vuodessa

Siirtymän taustalla oli yksinkertainen idea vaihtaa polttoainetta, mutta säilyttää tekninen infrastruktuuri ennallaan.