https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

VTT hakee tekoälystä ratkaisuja työkuormituksen tunnistamiseen

Pandemia ja siitä seurannut nopea siirtyminen etätöihin ovat lisänneet työkuormitusta ja -uupumuken syntymistä. VTT johtaa kansainvälistä Mad@Work-hanketta, jossa selvitetään tekoälyn mahdollisuuksia kuormituksen varhaiseen tunnistamiseen. Samalla kehitetään uusia työkaluja työhyvinvoinnin tukemiseen.

pexels-nathan-cowley-897817

Työ- ja elinkeinoministeriön vuoden 2019 työolobarometrin mukaan henkisestä uupumuksesta kärsii joka kolmas työssäkäyvistä. Uupumusta aiheuttaa pitkittynyt työstressi, jonka syyt voivat liittyä itse työhön ja sen sisältöön, negatiiviseen vuorovaikutukseen tai työympäristöön. Etätyössä esimerkiksi kontaktien puute, etäpalaverikierre, huono ergonomia ja työympäristön häiriötekijät voivat lisätä kuormitusta. Kuormituksen tunnistamiseen tarvitaan uusia ratkaisuja, jotta tilanteeseen voidaan puuttua ajoissa.

– Mad@Work -hankkeessa selvitämme tekoälyyn perustuvia menetelmiä työstressin tunnistamiseksi. Dataa tätä varten saadaan työympäristöön upotetuilla liiketunnistimilla ja ympäristön laatua mittaavilla antureilla, jotka seuraavat esimerkiksi muutoksia työntekijöiden liikehdinnässä ja työolosuhteissa. Kun dataa mallinnetaan algoritmien avulla, voidaan tunnistaa poikkeava käytös ja työntekijän stressitila, kertoo erikoistutkija Johanna Kallio VTT:ltä.

– Kuormittuminen vaikuttaa myös digitaalisten laitteiden käyttöön, jota voidaan analysoida laitteeseen asennetulla ohjelmistolla. Stressitila ilmenee esimerkiksi epätyypillisenä näppäilyrytminä tai sovellusten käyttöaikana.

Hyvinvointidataa yksilötasolla

Jatkuva mittaaminen on haasteellista erityisesti etätöissä, joten Työterveyslaitos ja VTT käynnistävät yhteispilotin paikkariippumattoman työhyvinvoinnin seurannasta. Kun hyvinvointidataa kerätään yksilötasolla, tietoturvan ja yksityisyyden varmistaminen on kriittistä.

Kyberturvallisuusyritys Nixu huolehtii, että hankkeessa kehitetyt ratkaisut ovat turvallisia ja yksilöt voivat aina hallita omaa dataansa.

Tunnistettu työkuormitus on myös tehtävä näkyväksi. VTT kehittää uuden sukupolven organisaatiobarometriä, joka antaa tähän keinoja.

– Työhyvinvointia mitataan tyypillisesti kyselyillä 1-2 kertaa vuodessa, mutta uuden barometrin avulla sitä voidaan seurata jatkuvasti. Tiedon pohjalta keinoja työkulttuurin ja yksilön työssäjaksamisen tukemiseksi voidaan tarjota oikeaan aikaan ja niiden vaikutuksia pystytään myös seuraamaan.

Uusia työkaluja hyvinvoinnin tukemiseen kehitetään hankkeessa yrityskumppaneiden kanssa. Mad@Work- hankkeessa ovat mukana Granlund Oy, Haltian Empathic Building Oy, Helvar Oy Ab, Hintsa Performance Oy, Martela Oyj, Nixu Oyj, UniqAir Oy, sekä Työterveyslaitos. Lisäksi projektissa on konsortio Espanjasta ja Portugalista sekä partnereita Koreasta ja Itävallasta.

Uusimmat artikkelit

Olkiluoto 3:n ensimmäinen vuosihuolto on lopulta ohi – palasi yöllä sähköntuotantoon

37 vuorokaudeksi tarkoitettu huolto kesti noin 74 vuorokautta ja yhdeksän tuntia. Teollisuuden Voima arvioi jo ennakkoon ensimmäisen vuosihuollon olevan työläs. Sähköntuotannonjohtaja Marjo Mustosen mukaan nyt päättyneistä huolloista saatiin arvokasta oppia tulevaisuuteen.

16.5.2024 | Alan Uutiset

Suomen kolmanneksi suurin tuulipuisto vihittiin käyttöön Pjelaxissa

Fortumin ja Helenin yhteishanke, 56 tuulivoimalan Pjelax-tuulipuisto tuottaa vuosittain noin viisi prosenttia Suomen koko tuulivoimatuotannosta.

VTT rakentaa uuden puolijohteiden pilottilinjan

Puolijohdealalla kiekkokoko on keskeisessä roolissa. Uuden yhteiskäyttöisen pilottilinjan laitteistot tulevat tukemaan sirukehitystä ja piensarjatuotantoa sekä 300 millimetrin että 200 millimetrin piikiekoille.

Euroopan suurin ja modernein taivekartonkikone vihittiin käyttöön Husumissa Ruotsissa

Metsä Boardin Husumin taivekartonkikone on 600 000 tonnin vuosikapasiteetilla Euroopan suurin ja modernein, ja sen tuotannossa käytetty energia on 98-prosenttisesti fossiilitonta

Kuinka hyvä 3D-tulostettu ja laserkarkaistu työkalu voi olla?

SSAB:n Borlängen tehtaalla testattiin 3D-tulostettuja työkaluja tuotannossa. Laserkarkaistu lävistin saavutti kolminkertaisen käyttöiän verrattuna alkuperäiseen osaan. Pidemmän käyttöiän lisäksi kustannukset ovat huomattavasti alhaisemmat.

16.2.2024 | Kumppaniartikkeli

Sulzerilla panostetaan asiakassuhteisiin

Maailmanluokan pumppukaupoissa suurin arvo luodaan asiakkaan kanssa.

Metsä Tissuen Kreuzaun tehtaalla siirryttiin puupelletteihin - päästöt vähenevät 30 000 CO2-tonnia vuodessa

Siirtymän taustalla oli yksinkertainen idea vaihtaa polttoainetta, mutta säilyttää tekninen infrastruktuuri ennallaan.