https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Höyry- ja lauhde- järjestelmien tietotaito laitetoimittajan merkitys korostuu

Höyry- ja lauhdejärjestelmien toiminta pohjautuu fysiikan peruslakeihin, jotka eivät ole aikojen saatossa muuttuneet. Vesi kiehuu ilmanpaineessa edelleen noin sadassa asteessa, ja tulistetun höyryn lämmönsiirtokyky on edelleen huono, kun sitä verrataan kylläiseen höyryyn. Vaikka perusteet eivät ole muuttuneet, laitetoimittajan silmin on havaittavissa, että höyry- ja lauhdejärjestelmiä koskeva tietotaito sekä teorian sovittaminen käytäntöön ovat piristysruiskeen tarpeessa. Höyry- ja lauhdejärjestelmien käytännön osaaminen on tuotantolaitoksilla heikentynyt.

Suomen teollisuudessa olivat 70- ja 80-luvut vielä vahvan höyryosaamisen vuosikymmeniä. Mestari–kisälliperinne oli tuolloin vielä voimissaan, ja ennen eläkkeelle siirtymistä pidettiin huoli, että tietotaito oli myös siirretty seuraavalle sukupolvelle. Suhdanteiden vaihtelut ja yhteiskunnan rakenteelliset muutokset ovat suurin syy, miksi käytännön höyry- ja lauhdetietämyksessä on tapahtunut notkahdus.

90-luvun taantuman aikana poistui suuria henkilöryhmiä työmarkkinoilta. Näiden tapausten yhteydessä menetettiin suuri määrä tietotaidosta, jota ei ehditty siirtää eteenpäin. Useista yritysten sisäisistä toiminnoista luovuttiin ja erikoisalueiden osaamista ulkoistettiin.

Kehityksen ja toimivuuden kannalta tämä vie valitettavasti usein vastakkaiseen, ei toivottuun suuntaan. Laiteongelmissa tämä johtaa monessa tapauksessa siihen, että ulkoiset palveluntarjoajat korjaavat laitteen, mutta katvealueeseen jää itse prosessissa ilmenevä ongelma ja siihen puuttuminen, mikä monessa tapauksessa on varsinaisen laiterikon takana. Laitetoimittajana havaitsemme tämän kasvavana määränä konsultaatioja neuvontapyyntöjä.

Toinen seikka, jolla on selkeä merkitys kyseisen tietotaidon häviämiseen, on se, että yhteiskunnasamme on erittäin suuri ikäjakauma. 2000-luvulla suuret ikäluokat siirtyvät eläkkeelle, ja ne ovat selkeästi suurempia kuin nuoremmat ikäluokat. Tämä johtaa siihen tosiseikkaan, että valtava määrä tietotaitoa on siirtymässä työelämästä sivuun, myös höyry- ja lauhdejärjestelmien osalta. Tarvittava tietotaidon siirto, niin sanottu sukupolven vaihdos, on täysin jäänyt tekemättä tai se on saatettu puutteellisesti loppuun.

Ymmärrän itse perheyrityksen jatkajana hyvin, kuinka tärkeää tietotaidon siirtäminen edelliseltä sukupolvelta seuraavalle on. Jotta ”uutta voidaan luoda, täytyy olla ymmärrys vanhasta”. Osaamisen siirtämisellä saavutetaan pitkäjänteisen ja kestävän kehityksen mahdollistava perusta. Tämä on edellytys, jonka päälle on mahdollista tuoda uusia ideoita ja rakentaa tulevaisuutta.

Höyryalan suuret tulevaisuuden

Höyryalan suuret tulevaisuuden haasteet keskittyvät tietotaidon siirtoon, ylläpitämiseen sekä jatkuvaan vuorovaikutukseen eri käyttäjien välillä.

Saksalaisen lauhteenpoistimien

Saksalaisen lauhteenpoistimien valmistajan lasinen koulutuslaitteisto.

Laitetoimittajan vastuu

Motiva Oy:n kanssa käydyistä keskusteluista ilmenee myös se, että höyryalan suuret tulevaisuuden haasteet keskittyvät tietotaidon siirtoon, ylläpitämiseen sekä jatkuvaan vuorovaikutukseen eri käyttäjien välillä. Tämä on myös asia, johon laitetoimittajan pitää reagoida ja kantaa osavastuu. Edellä olevan perusteella voidaan sanoa, että laitetoimittajan roolin tulee tänä päivänä olla laajempi kuin se on ennen ollut. Laitetoimittajalla on oltava prosessin kokonaisvaltainen ymmärrys, ja sen on pystyttävä antamaan lisäarvoa myymilleen tuotteille.

Kokonaisvaltainen asiantuntemus höyry- ja lauhdejärjestelmistä, etenkin käytännön puolelta, syntyy pitkällä aikavälillä. Toimittajapuolella siinä auttavat pitkät, useita kymmeniä vuosia kestäneet työsuhteet. Markkinoilta löytyy laitteita valmistavia tehtaita, joilla on lähes 200 vuoden kokemus höyry- ja lauhdejärjestelmistä. Pitkäaikainen osaaminen näkyy sekä tuotteiden ominaisuuksissa että niiden luotettavassa toiminnassa.

Koulutuksen uusi näkökulma

Tässä muuttuneessa tilanteessa koulutustarve on selkeästi kasvanut ja laajentunut. Pitkältä ajalta kertynyt tietotaito, niin henkilöstön kun valmistavien tehtaidenkin puolelta, on yrityksessämme jalostettu useaan koulutusohjelmaan. Tällä halutaan korostaa eri tehtävissä toimivien henkilöiden tiedon tarvetta, aina teoriasta käytäntöön. Yhdellä ainoalla peruskoulutuksella ei voida antaa täsmällistä tietoa kaikkiin tehtäviin, vaan eri kurssivaihtoehdoissa otetaan huomioon erilaiset kohderyhmät sekä heidän tarvitsema tietotarve ja lähtökohta.

Onnistuneeksi koulutusohjelmaksi on havaittu seuraava kokonaistarjonta. Yleiskurssi höyry- ja lauhdejärjestelmien perusteista takaa sen, että puhumme samasta asiasta ja samoilla termeillä. Lauhteenpoiston peruskurssi on tiivis koulutus höyryn ja lauhteen perusteista, lauhteenpoistimen toiminnasta ja lauhdejärjestelmistä. Keskusteleva jatkokurssi on syvällinen kaksipäiväinen koulutuspaketti, jossa kerrataan teoriaa ja havainnollistetaan eri osa-alueita koulutuksia varten rakennetussa lasilaboratoriossa. Käytännön laitteiden ja ratkaisujen avulla osallistujat havaitsevat helpommin ongelma-alueet omalla tehtaalla ja saavat konkreettisia ideoita omien laitostensa jatkuvaan ja kestävään kehittämiseen.

Koulutuksen tulee olla luonnollinen jatkumo, jota käyttäjien pitää osata vaatia, sekä palvelu, joka laitetoimittajan tulee jalostaa edustamiensa tuotteiden ympärille. Vaikka höyry- ja lauhdejärjestelmien perustietämys on ehkä laitoksissa hieman karannut, laitetoimittajan näkökulmasta kehitys on kuitenkin oikean suuntainen. Uuden sukupolven myötä myös keskusteleva ja jakava yrityskulttuuri edesauttaa tulevaisuudessa tiedon jakamista sekä sen edelleen välittämistä.

Kai Heinänen

Kai Heinänen

Oy Konwell Ab

kai.heinanen@konwell.fi

Uusimmat artikkelit

19.12.2024 | Alan Uutiset

VR FleetCare sai ison tilauksen raskaskuljetusvaunuista Norjan ja Ruotsin Puolustusvoimille

Arktinen osaaminen on sarjavalmistukseen soveltuvien vaunujen suunnittelun lähtökohtana. Pohjoismaisen huoltovarmuuden kannalta hanke on merkittävä; se mahdollistaa raskaiden puolustusmateriaalien kuljetukset rautateitse.

18.12.2024 | Tutkimus ja koulutus

Oppisopimuksella ammattiin - Ovako Imatran ensimmäinen oppisopimusryhmä valmistui

Oppisopimuskoulutuksessa opiskelijat ovat työsuhteessa ja saavat palkkaa oppiessaan uutta. Vasta valmistuneiden, metallien jalostuksen ammattilaisten Henri Luostarisen ja Marjo Saarelaisen mielestään teollisuusala ja oppisopimusmuotoinen opiskelu sopii erityisesti heille, jotka ovat kiinnostuneita tekniikasta ja käsillä tekemisestä. 

12.12.2024 | Kumppaniartikkeli

Väylät kuntoon

Väylävirastolla, kunnilla ja kaupungeilla on paljon tieverkoston korjausvelkaa. Teitä ei kuitenkaan kannata päällystää ennen kuin on tutkittu kantavatko teiden pohjat. Pahimmassa tapauksessa päällystetty tie on seuraavana keväänä taas rikki.

Metsä Group: Puuperäisen hiilidioksidin talteenotto on iso mahdollisuus

Metsä Group ja Andritz ovat selvittäneet, millaisia vaikutuksia aiheutuisi noin neljän miljoonan hiilidioksiditonnin talteenotosta Kemin biotuotetehtaalla.

Alykkäämpää ja turvallisempaa lasintuotantoa

Jo minuutin sähkökatkos voi aiheuttaa lasintuotannolle jopa kuuden kuukauden suunnittelemattoman seisokin. Schneider Electricin ja Saint-Gobainin yhteisellä hankkeella varmistetaan lasintuotannolle kriittisen hehkutusprosessin luotettavuus ohjelmistopohjaisen automaation avulla.

Fazer sähköistää Lappeenrannan makeistehtaan höyryn tuotannon – yli 10 prosentin vähennys koko konsernin päästöihin

Höyryn tuotannon sähköistyksen myötä tehtaan hiilidioksidipäästöt vähenevät vuositasolla noin 90 prosenttia ja koko Fazer-konsernin päästöt yli 10 prosenttia.

Vesilaitosyhdistyksen Kalkkikivialkalointiopas on päivitetty ajantasalle

Päivitettyyn oppaaseen on kerätty käyttökokemuksia vedenkäsittelylaitoksilta ja uutta tietoa muun muassa kalkkikivialkaloinnin hiilijalanjälkeen, huoltovarmuuteen ja turvallisuuteen liittyen.