Rail Baltica -ratatyömaalla hyödynnetään suomalaista 3D-koneohjausjärjestelmää
Täysin digitalisoidussa mallipohjaisessa rakentamisessa työtä voivat tehdä yhdessä reaaliaikaisesti infrasuunnittelija, työkoneenkuljettaja, työmaapäällikkö ja projektinjohto.
Verston Eesti OÜ, Verston Groupin tytäryhtio Virossa, rakentaa rataa Soodevanhen ja Kangrun välillä Raahen kunnassa.
Rataosuus on ainoa, jolla juna kulkee 55-75 metriä leveässä kaivannossa ja jopa 10 metriä maanpinnan alapuolella yhteensä viiden kilometrin matkan. Kaivanto muistuttaa Lasnamäen kanavaa, ja radan molemmin puolin kohoavat luonnon kalkkikiviseinämät. Rata kulkee myös Põrguväljan tien alitse, jonne Verston rakensi jo marraskuussa tekniset järjestelmät ja maasillan.
Tämä edellyttää openBIM:n, 3D-koneohjausjärjestelmän ja pilvipalvelun käyttöä.
– BIM-mallien käyttäminen laajamittaisissa infrastruktuurihankkeissa on välttämätöntä tietojen yhdenmukaisuuden varmistamiseksi, työnkulkujen optimoimiseksi ja sidosryhmien välisen yhteistyön tehostamiseksi. Laadukkaat tiedot, jotka jaetaan suunnittelusta rakentamiseen – jopa jokaista työmaalla olevaa konetta myöten – avaavat uusia mahdollisuuksia alalla. 3D-tietojen ja nykyaikaisten tekniikoiden avulla voimme helposti validoida rakennetut työt, mikä parantaa merkittävästi suunnittelun ja toteutuksen tarkkuutta, kertoo Miina Karafin, Head of Digitalization, Verston Eesti OÜ.
– Xsite-koneohjausohjelmisto mahdollistaa suurten taustapiirustusten käytön. Tämä on tärkeää, kun on tarpeen saada parempi yleiskuva kohteesta. Jos operaattorin on käytettävä aktiivisia viivoja, pisteitä ja kohteita, on viisasta käyttää hyvin yksityiskohtaisia piirustuksia, Novatron Oy:n paikallinen jälleenmyyjä Infratugi OÜ:n toimitusjohtaja Tõnis Vään toteaa.
– Koneen käyttäjä haluaa tyypillisesti suhteellisen pienen näytön, jossa on mahdollisimman paljon tietoa. Tämä tarkoittaa, että koneenohjausjärjestelmään ladattujen piirustusten ja mallien on oltava ”puhtaita” ja mahdollisimman helppolukuisia, Vään jatkaa.
– Mitään erityisiä formaatteja ei tarvitse käyttää, ja tämä säästää paljon aikaa ja vaivaa.
Xsite-järjestelmä tukee myös erilaisia Autodesk-ohjelmistoja ja pilvipalveluita, kuten Xsite MANAGE -pilvipalvelua ja Infrakitia.
Väänin mukaan yksi infrastruktuurin tärkeimmistä kehityssuunnista onkin pilvipalveluiden käyttö.
– Ei ole tehokasta käyttää työmailla USB-tikkuja projektien lataamiseen koneiden 3D-järjestelmiin, varsinkin jos kyse on suurista työmaista, joissa on paljon koneita ja pitkät välimatkat.