https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Alan Uutiset | 3.4.2024

Green North Energy suunnittelee vetylaitoksen rakentamista myös Poriin ja Kemiin

Yhtiön tarkoitus on hyödyntää Business Finlandin tuella kehitettyä tuotantokonseptia, jota se soveltaa jo Naantaliin rakentuvassa pilottilaitoksessa. Yrityksen mukaan tähtäimessä Suomen omavaraisuus ammoniakin tuotannossa.

892abd512d7679da_800x800ar

Havainnekuva Green North Energyn vihreän ammoniakin tuotantolaitoksesta.

Suomalainen kehitysyhtiö Green North Energy kertoi tehneensä aiesopimukset vihreiden vety- ja ammoniakkilaitosten perustamisen selvityksestä Porin ja Kemin kaupunkien kanssa. 

Business Finland myönsi Green North Energylle vuoden 2023 alussa 2,3 miljoonan euron tuotekehityslainan, jonka turvin yhtiö suunnitteli monistettavan tuotantokonseptin Naantalin vety- ja ammoniakkilaitosta varten. Nyt yhtiö aloittaa EU:n tuella tarkastelun konseptin toteutettavuudesta uusiin sijainteihin Porissa ja Kemissä, osana BalticSeaH2 projektia. Molemmat laitokset tulisivat olemaan Naantalin tehtaan suuruisia, eli yli 600 miljoonan euron investointeja.

Yhteensä investointien arvo olisi kaksi miljardia euroa. Naantalissa rakentaminen saatetaan aloittaa jo ensi vuonna.

Yhtiön mukaan sijaintikaupunkien valintaan vaikutti etenkin se, että sekä Poriin että Kemiin on suunnitteilla merkittäviä merituulihankkeita. Uusiutuvalla energialla tuotetun sähkön hyvä saatavuus on kriittistä vetyhankkeille. Myös sataman läheisyys oli iso tekijä, sillä vihreän ammoniakin päämarkkinat löytyvät kauempaa Euroopasta.

– Merituulivoimaan kytkeytymisellä on suuri vaikutus suunnittelemiemme laitosten kokonaiskannattavuuteen. On aivan oleellista saada merituulivoiman kehittymisen esteitä ratkotuksi, jotta vetylaitokset ja energiahankkeet etenevät samassa tahdissa, Green North Energyn toimitusjohtaja Jussi Ylinen kommentoi hanketta yhtiön tiedotteessa.

Uusien laitosten ennustetaan myös parantavan Suomen huoltovarmuutta, sillä lannoitteiden valmistuksessa tarvitaan ammoniakkia, jonka suhteen Suomi on edelleen riippuvainen Venäjästä ja Afrikan maista. Green North Energyn suunnitellut tuotantovolyymit riittäisivät tekemään Suomesta omavaraisen ammoniakin tuotannossa.

– Green North Energy on meille mieluinen yhteiskumppani: se on edelläkävijäyritys, jolla on juuret vahvasti Suomessa. Odotamme hankkeella olevan huomattavia työllistämisvaikutuksia, sillä vetylaitoksen ympärille voi syntyä monenlaista toimintaa, Porin kaupunginjohtaja Lauri Inna sanoo.

– Kaupunkimme sijaitsee tulevan vetyputkiston varrella, ja hiilineutraalisti toimiva vety- ja ammoniakkilaitos olisi erittäin tervetullut lisä, Kemin kaupunginjohtaja Matti Ruotsalainen toteaa.

”Tämä konkreettinen investointi on tärkeä, koska Suomi tarvitsee teollista uudistumista: yrityksiä, jotka hakevat uutta liiketoimintaa esimerkiksi vetytaloudesta ja kykenevät kasvamaan myös kansainvälisesti. Me Business Finlandilla haluamme jakaa yritysten riskiä tässä markkinamurroksessa”, sanoo Business Finlandin Hiilineutraali tulevaisuus -mission johtaja Helena Sarén.

BalticSeaH2-projekti luo laajamittaisen, rajat ylittävän vetylaakson Itämeren ympärille. Siitä tulee ensimmäinen merkittävä, rajat ylittävä vetylaakso Euroopassa. Päälaakso sijaitsee Etelä-Suomen ja Viron välillä.

Uusimmat artikkelit

Olkiluoto 3:n ensimmäinen vuosihuolto on lopulta ohi – palasi yöllä sähköntuotantoon

37 vuorokaudeksi tarkoitettu huolto kesti noin 74 vuorokautta ja yhdeksän tuntia. Teollisuuden Voima arvioi jo ennakkoon ensimmäisen vuosihuollon olevan työläs. Sähköntuotannonjohtaja Marjo Mustosen mukaan nyt päättyneistä huolloista saatiin arvokasta oppia tulevaisuuteen.

16.5.2024 | Alan Uutiset

Suomen kolmanneksi suurin tuulipuisto vihittiin käyttöön Pjelaxissa

Fortumin ja Helenin yhteishanke, 56 tuulivoimalan Pjelax-tuulipuisto tuottaa vuosittain noin viisi prosenttia Suomen koko tuulivoimatuotannosta.

VTT rakentaa uuden puolijohteiden pilottilinjan

Puolijohdealalla kiekkokoko on keskeisessä roolissa. Uuden yhteiskäyttöisen pilottilinjan laitteistot tulevat tukemaan sirukehitystä ja piensarjatuotantoa sekä 300 millimetrin että 200 millimetrin piikiekoille.

Euroopan suurin ja modernein taivekartonkikone vihittiin käyttöön Husumissa Ruotsissa

Metsä Boardin Husumin taivekartonkikone on 600 000 tonnin vuosikapasiteetilla Euroopan suurin ja modernein, ja sen tuotannossa käytetty energia on 98-prosenttisesti fossiilitonta

Kuinka hyvä 3D-tulostettu ja laserkarkaistu työkalu voi olla?

SSAB:n Borlängen tehtaalla testattiin 3D-tulostettuja työkaluja tuotannossa. Laserkarkaistu lävistin saavutti kolminkertaisen käyttöiän verrattuna alkuperäiseen osaan. Pidemmän käyttöiän lisäksi kustannukset ovat huomattavasti alhaisemmat.

16.2.2024 | Kumppaniartikkeli

Sulzerilla panostetaan asiakassuhteisiin

Maailmanluokan pumppukaupoissa suurin arvo luodaan asiakkaan kanssa.

Metsä Tissuen Kreuzaun tehtaalla siirryttiin puupelletteihin - päästöt vähenevät 30 000 CO2-tonnia vuodessa

Siirtymän taustalla oli yksinkertainen idea vaihtaa polttoainetta, mutta säilyttää tekninen infrastruktuuri ennallaan.