Sähkön hinta negatiivinen Ruotsissa ja Suomessa toisena pääsiäispäivänä 5.4.2021 aamuyöstä
Pääsiäisen johdosta sähkön kulutus on ollut teollisuudessa, toimistoissa ja kaupoissa pientä. Samanaikaisesti ulkolämpötila ei ole ollut erityisen kylmä. Negatiiviset hinnat Ruotsissa ovat suhteellisen epätavallisia, mutta niiden odotetaan lisäävän, koska tuulivoimaa rakennetaan koko ajan lisää. Pohjoismaiden energiansaannin vaihtelevin tekijä on tuuli.
Pohjolan tuulivoimakapasiteetti vastaa nimellisteholtaan 18:sta ydinvoimalaa. Kovalla tuulella tuotetaa enemmän tuulisähköä, sähkön tarjonnan lisääntyessä hinnat tulevat alaspäin, mikä on hyvä asia sähkönkuluttajalle.Suurimmat voittajat, kun on negatiiviset sähkön hinnat, ovat ne, joilla on tuntiveloitus perusteiset hintasopimukset, Suomessa sopimusta kutsutaan markkinahintainen sähkösopimus, eli pörssisähkö.
Ruotsissa he esimerkiksi saivat ladata ilmaiseksi kello 01 –06 toisena Pääsiäispäivänä sähköautojaan.
Jotta kuluttajat voisivat suunnitella sähkönkulutustaan, markkinoilla on nyt erilaisia älykkäitä apuvälineitä, kuten sovelluksia, jotka voivat ohjata pyykinpesu- ja tiskoneita, lämpöpumppuja, varaavia lattialammityksia ja sähköautojen latureita, toimimaan edullisen sähkönhinnan aikana. Esimerkiksi 60 prosenttia kaikista ruotsalaisista harkitsee sähköautoa seuraavana autonaan.
Ensimmäisen kerran sähkönhinta oli negatiivinen Ruotsissa10.2.2020 kello 00- 04, jolloin alin sähkön hinta oli -0,2 öre / kWh. Negatiiviset sähkön hinnat koskivat koko Ruotsin aluetta.
Koko talven sähkön hinta on ollut ennätyskorkea Ruotsissa. Ajalle 1.-5.4.2021 pörssisähkön keskihinnat ovat olleet Pohjoisruotsissa 14,50 öre/kWh, Keskiruotsissa 18.11 öre/kWh ja Eteläruotsissa 25,40 öre/kWh.
Suomessakin ensimmäisen kerran sähkönhinta oli 10.2.2020 negatiinen.
Samoin meilläkin sähkön hinta pörssissä oli negatiivinen kello 01-06 toisena Pääsiäispäiväna 5.4.2021.
Vuoden 2020 aikana sähkön hinta oli meillä Suomessa kolme kertaa negatiivinen.
Lähteet TT, STV ja Vattenfall
Teksti Jukka Kauppinen Taitotalo