https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Näkökulma | 26.9.2024

Kunnossapidon tärkeä rooli turvallisuudessa

TUKES lanseerasi viime vuonna valvomilleen vaarallisia kemikaaleja varastoiville ja käyttäville laitoksille prosessiturvallisuusjärjestelmämallin.

Kunnossapidon tärkeä rooli turvallisuudessa

Iiris Paavisto 
Safety Manager | Norilsk Nickel Harjavalta Oy

Yksinkertaisimmillaan prosessiturvallisuus on järjestelmällistä ja kurinalaista toimintaa, jolla taataan turvallinen ja hallinnassa pysyvä prosessi. Kunnossapidonkin tulee ymmärtää prosessiturvallisuuteen vaikuttavat tekijät aina itsenäisistä suojauskerroksista (kuva) riskienarviointimenetelmiin.

Vaarallisten kemikaalien teollista varastointia ja käyttöä harjoittavien kunnossapito-organisaatioiden on syytä kiinnittää huomiota erityisesti pariin TUKESin järjestelmän sisältämään menettelytapaan.

Kuva1

Siirtymä itsenäisistä suojauskerroksista riskien arviointimenetelmiin.

Kriittisten laitteiden tunnistaminen

Prosessiturvallisuusmielessä tulee arvioida sen kannalta kriittiset laitteet eli lakisääteiset laitteet, onnettomuuksia aiheuttavat ja niitä ehkäisevät laitteet. Laite voi olla siten kriittinen useastakin syystä.
Kriittisten laitteiden tunnistamisen menettelytavassa on huomioitava laitteet, jotka vikaantuessaan, rikkoontuessaan tai virheellisesti toimiessaan voivat aiheuttaa prosessiturvallisuusonnettomuuden. Vaarallisten kemikaalien käsittelyssä niitä voivat olla esimerkiksi mikä tahansa putkiston osa, venttiili, säiliö jne.

TUKESin mukaan kaikille varmasti tuttu PSK 6800 ei ole yksin riittävä menettelytapa prosessiturvallisuuden kriittisten laitteiden tunnistamiseksi. Laitoksissa, joiden laitekanta lasketaan kymmenissä tuhansissa, moni saattaa tunnistaa työmäärän suuruuden kriteeristöä mahdollisesti vaihdettaessa tai täydentäessä.

Laitteiden elinkaaren hallinta

Prosessiturvallisuusmielessä kunnossapitoon liittyvien asioiden tulee olla arkipäiväistä ja kurinalaista tekemistä, kun kyseessä on:
• kunnossapitostrategian ylläpito
• laitteiden kunnossapitosuunnitelmat
• tilastotieto kunnossapidon toteutumisesta
• vajaakuntoisen laitteen onnettomuusriskin arviointi operoinnin jatkamiseksi
• tilapäisten korjausten käsittely muutostenhallinnan toimenpitein
• laitteen elinkaaren huomiointi korjausinvestoinneissa
• kuranttien varaosien saatavuus
• vikaantumisten ja poikkeamien kirjaus ja niille juurisyyanalyysin teko
• tarkastussuunnitelmat
• elinkaarisuunnitelma
• dokumentoinnin ajan tasalla pitäminen
• turva-automaation testaus alusta loppuun
• turvallisuuskriittisten hälytysten hallinta ja arviointi
• osaamisen hallinta ja varmistaminen (valvonta)
• toimivat työlupa- ja energianerottamismenettelyt, sisältäen laitteiston käyttöönoton edellytysten toteutumisen

TUKES ei hyväksytyissä menettelytavoissaan ota välttämättä kantaa joka asiaan, kuten esimerkiksi kemikaaliputkistojen merkintöjen muotoon. Uudistetut PSK-standardit tarjoavat kuitenkin mahdollisuuden käyttää merkintöjä, jotka tunnetaan myös muualla.
Prosessiturvallisuusjärjestelmien uusi tarkastelutapa tuo uusia vaatimuksia, mutta myös paljon mahdollisuuksia. Prosessiturvallisuuden asiantuntemus kunnossapidossa on satsaus, joka tuottaa lisäarvoa ja turvallisuutta.

Lisätietoa: tukes.fi/prosessiturvallisuusjarjestelma

Uusimmat artikkelit

Uusittu turbiini vie Metsä Board Kyron tehdasta lähemmäs fossiilittomuutta

Uuden turbiinin paremman hyötysuhteen ansiosta tehtaan biovoimalan tuottaman sähkön osuus tehtaan kokonaistarpeesta kasvaa 50 prosenttiin aiemman kolmasosan sijaan.

18.11.2024 | Alan Uutiset

Gasum lähtee Tanskan biokaasumarkkinoille

Gasum ostaa Hærup Biogas ApS:n biokaasulaitoksen. Tanska on houkutteleva paikka biokaasun tuotannolle vahvan maataloussektorinsa ansiosta – raaka-ainetta riittää. Maa on Euroopan neljänneksi suurin biokaasun tuottaja.

Alykkäämpää ja turvallisempaa lasintuotantoa

Jo minuutin sähkökatkos voi aiheuttaa lasintuotannolle jopa kuuden kuukauden suunnittelemattoman seisokin. Schneider Electricin ja Saint-Gobainin yhteisellä hankkeella varmistetaan lasintuotannolle kriittisen hehkutusprosessin luotettavuus ohjelmistopohjaisen automaation avulla.

Fazer sähköistää Lappeenrannan makeistehtaan höyryn tuotannon – yli 10 prosentin vähennys koko konsernin päästöihin

Höyryn tuotannon sähköistyksen myötä tehtaan hiilidioksidipäästöt vähenevät vuositasolla noin 90 prosenttia ja koko Fazer-konsernin päästöt yli 10 prosenttia.

Vesilaitosyhdistyksen Kalkkikivialkalointiopas on päivitetty ajantasalle

Päivitettyyn oppaaseen on kerätty käyttökokemuksia vedenkäsittelylaitoksilta ja uutta tietoa muun muassa kalkkikivialkaloinnin hiilijalanjälkeen, huoltovarmuuteen ja turvallisuuteen liittyen.

2.10.2024 | Tutkimus ja koulutus

SSAB:n Raahen tehtaan uusi päälaboratorio on Pohjoismaiden suurimpia

Laborotorion rakentaminen on osa yhtiön valmistautumista fossiilivapaaseen teräksentuotantoon. Vuosittain laboratoriossa analysoidaan noin 240 000 näytettä, joista tehdään noin 4,4 miljoonaa määritystä.

27.9.2024 | Kumppaniartikkeli

Innovaatiot vaativat yhteistyötä

Suomalainen osaaminen on tärkeässä roolissa globaalin pumppujätti Sulzerin toiminnassa. Sen varaan rakentuvat sekä oma että kumppanien prosessien tutkimus- ja kehitystoiminta ja tehokkuuden jatkuva parantaminen.