https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Näkökulma | 26.9.2024

Kunnossapidon tärkeä rooli turvallisuudessa

TUKES lanseerasi viime vuonna valvomilleen vaarallisia kemikaaleja varastoiville ja käyttäville laitoksille prosessiturvallisuusjärjestelmämallin.

Kunnossapidon tärkeä rooli turvallisuudessa

Iiris Paavisto 
Safety Manager | Norilsk Nickel Harjavalta Oy

Yksinkertaisimmillaan prosessiturvallisuus on järjestelmällistä ja kurinalaista toimintaa, jolla taataan turvallinen ja hallinnassa pysyvä prosessi. Kunnossapidonkin tulee ymmärtää prosessiturvallisuuteen vaikuttavat tekijät aina itsenäisistä suojauskerroksista (kuva) riskienarviointimenetelmiin.

Vaarallisten kemikaalien teollista varastointia ja käyttöä harjoittavien kunnossapito-organisaatioiden on syytä kiinnittää huomiota erityisesti pariin TUKESin järjestelmän sisältämään menettelytapaan.

Kuva1

Siirtymä itsenäisistä suojauskerroksista riskien arviointimenetelmiin.

Kriittisten laitteiden tunnistaminen

Prosessiturvallisuusmielessä tulee arvioida sen kannalta kriittiset laitteet eli lakisääteiset laitteet, onnettomuuksia aiheuttavat ja niitä ehkäisevät laitteet. Laite voi olla siten kriittinen useastakin syystä.
Kriittisten laitteiden tunnistamisen menettelytavassa on huomioitava laitteet, jotka vikaantuessaan, rikkoontuessaan tai virheellisesti toimiessaan voivat aiheuttaa prosessiturvallisuusonnettomuuden. Vaarallisten kemikaalien käsittelyssä niitä voivat olla esimerkiksi mikä tahansa putkiston osa, venttiili, säiliö jne.

TUKESin mukaan kaikille varmasti tuttu PSK 6800 ei ole yksin riittävä menettelytapa prosessiturvallisuuden kriittisten laitteiden tunnistamiseksi. Laitoksissa, joiden laitekanta lasketaan kymmenissä tuhansissa, moni saattaa tunnistaa työmäärän suuruuden kriteeristöä mahdollisesti vaihdettaessa tai täydentäessä.

Laitteiden elinkaaren hallinta

Prosessiturvallisuusmielessä kunnossapitoon liittyvien asioiden tulee olla arkipäiväistä ja kurinalaista tekemistä, kun kyseessä on:
• kunnossapitostrategian ylläpito
• laitteiden kunnossapitosuunnitelmat
• tilastotieto kunnossapidon toteutumisesta
• vajaakuntoisen laitteen onnettomuusriskin arviointi operoinnin jatkamiseksi
• tilapäisten korjausten käsittely muutostenhallinnan toimenpitein
• laitteen elinkaaren huomiointi korjausinvestoinneissa
• kuranttien varaosien saatavuus
• vikaantumisten ja poikkeamien kirjaus ja niille juurisyyanalyysin teko
• tarkastussuunnitelmat
• elinkaarisuunnitelma
• dokumentoinnin ajan tasalla pitäminen
• turva-automaation testaus alusta loppuun
• turvallisuuskriittisten hälytysten hallinta ja arviointi
• osaamisen hallinta ja varmistaminen (valvonta)
• toimivat työlupa- ja energianerottamismenettelyt, sisältäen laitteiston käyttöönoton edellytysten toteutumisen

TUKES ei hyväksytyissä menettelytavoissaan ota välttämättä kantaa joka asiaan, kuten esimerkiksi kemikaaliputkistojen merkintöjen muotoon. Uudistetut PSK-standardit tarjoavat kuitenkin mahdollisuuden käyttää merkintöjä, jotka tunnetaan myös muualla.
Prosessiturvallisuusjärjestelmien uusi tarkastelutapa tuo uusia vaatimuksia, mutta myös paljon mahdollisuuksia. Prosessiturvallisuuden asiantuntemus kunnossapidossa on satsaus, joka tuottaa lisäarvoa ja turvallisuutta.

Lisätietoa: tukes.fi/prosessiturvallisuusjarjestelma

Uusimmat artikkelit

Olkiluoto 2 palaa sähköntuotantoon vasta toukokuussa

Olkiluoto 2 -laitosyksikön sähköntuotanto keskeytettiin tiistaina 15. huhtikuuta turbiinilaitoksen generaattorilla havaitun kosteuden nousun vuoksi. OL2:n generaattorin roottori vaihdetaan vararoottoriin.

10.4.2025 | Alan Uutiset

VTT ja LUT-yliopisto löysivät keinoja jalostaa metsäteollisuuden hiilidioksidipäästöt muovin raaka-aineeksi

Forest CUMP -tutkimusprojektissa selvitettiin, miten metsäteollisuudesta ja jätteenpoltosta syntyvää biopohjaista hiilidioksidia otetaan talteen ja muunnetaan korkean jalostusasteen tuotteiksi, kuten muovien raaka-aineiksi eteeniksi ja propeeniksi.

Wärtsilä laajentaa teknologiakeskus Sustainable Technology Hubia Vaasassa

Wärtsilän 50 miljoonan euron investointi nopeuttaa tulevaisuuden polttoaineratkaisujen tuotantoa ja tuotekehitystä sekä uusien tuotteiden tuomista markkinoille.

10.3.2025 | Kumppaniartikkeli

Sulzerin innovatiiviset ratkaisut vedenkäsittelyyn ja pumppaamiseen

Sulzer on yksi Suomen johtavista vedenkäsittelyn ja pumppausteknologian toimijoista. Yhtiön panostukset kotimaisuuteen, kestävään kehitykseen, kokonaisratkaisuihin ja asiakaspalveluun tekevät siitä luotettavan kumppanin sekä kunnallisille että teollisille toimijoille.

Olkiluodon vuosihuollot käynnistyvät

Ensimmäisenä alkaa Olkiluoto 3:n vuosihuolto, jossa laitos valmistellaan tulevalle, pidempikestoiselle 18 kuukauden käyttöjaksolle. Suunniteltuun huoltokokonaisuuteen sisältyy noin 1700 erillistä työtä sekä 5000 työvaihetta.

30.1.2025 | Tutkimus ja koulutus

VTT:n uusi valmennusohjelma auttaa suomalaisyrityksiä puolustusteollisuuden markkinoille

VTT käynnistää maksuttoman valmennusohjelman kaksikäyttöteknologiasta. Puolustusmarkkinat kiinnostavat, mutta yritysten on vaikea tunnistaa osaamista. Siviiliteknologiakin voi soveltua puolustuskäyttöön.

Vakava työtapaturma johti korvauksiin – alihankintasopimus ei vapauttanut vastuista

Hovioikeus piti voimassa tuomiot työturvallisuusrikoksesta. Tamperelaisen jätealan yrityksen toimitusjohtaja että työnjohtaja saivat sakkotuomiot, ja yritys tuomittiin yhteisösakkoon.