https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Näkökulma | 16.4.2020

ASIANTUNTIJAN ÄÄNI: Varaudutaan yhdessä toimintavarmuuteen

Olemme kokeneet viimeisinä viikkoina varsin epätavallisia tapahtumia. On hyvin poikkeuksellista, että koulut suljetaan useiksi viikoiksi tai Pohjoismaiden välistä liikkumista rajoitetaan – puhumattakaan, että Suomen sisäisiä alueita eristetään. Talouden turbulenssikin on ollut varsin voimakasta.

ASIANTUNTIJAN ÄÄNI: Varaudutaan yhdessä toimintavarmuuteen

Marko Lehtosaari
Asiantuntija, Radan kunnossapito

Väylävirasto

Kun huonoja uutisia alkoi tulvia tiedotusvälineistä, ensimmäinen päivittäistavarakaupan, paperiteollisuuden ja logistiikkaketjun koeponnistus kohdistui vessapaperin toimituksiin. Siitä paine siirtyi elintarviketeollisuuden toimitusketjuun, muun muassa ruisleivän ja jauhelihan toimituksiin, mutta ketju kesti hyvin ihmisten varautumisen ja tilanne palautui varsin nopeasti näiltä osin normaaliksi.

Poikkeuksellisen ajan varalta organisaatioissa laaditaan erilaisia suunnitelmia. Joillakin kriittisillä toimialoilla varautumissuunnitelmat ovat lain edellyttämiä. Tällainen pandemia antaa varautumiselle uudenlaisen näkökulman. Tilanteen normalisoiduttua on hyvä tarkastaa, turvaavatko nykyiset suunnitelmat laitteiden ja järjestelmien luotettavan toiminnan riittävän hyvin.

Kunnossapidon varaosat ovat tyypillisesti varautumisen suunnitelmissa turvaamassa yllättävästä tilanteesta toipumista. Varaosat liittyvät käyttövarmuuden osatekijöistä kunnossapitovarmuuteen, ja ne varmistavat mahdollisimman nopean toipumisen vikatilanteesta, jos osaava resurssi on käytettävissä varaosia vaihtamaan.

Tuotantolaitteiden vikaantuessa pandemian aikana varaosia vaihtavista ammattitaitoisista henkilöistä voi olla puutetta. Tämän vuoksi laitteiden toimintavarmuus on erittäin tärkeää toimintojen jatkuvuuden turvaamisessa. Kun korjausresursseja on vähän ja ulkoista työvoimaa ei ole tai sitä ei välttämättä haluta käyttää, tehokkaat ennakkohuoltosuunnitelmat ovat todella arvokkaat. Myös laitteiden käyttöolosuhteita kannattaa vaalia erityisen huolella. Jokainen laitevika likaantumisesta johtuvan ylikuumenemisen, elektroniikan kostumisen tai voitelun puutteen takia on liikaa.

Kunnonvalvonnalla on luonnollisesti tärkeä tehtävä laitteiden ja järjestelmien toimintavarmuudessa. Kunnonvalvonnalla voidaan parhaimmillaan estää vikaantuminen, kun vian indikaatiot huomataan varhaisessa vaiheessa ja osaaminen on kunnossa. Kunnonvalvonnan erityisosaamisen jakaminen useammille henkilöille on tärkeä osa varautumista, jotta toiminto turvataan kaikissa tilanteissa ja yllättäviltä vikaantumisilta voitaisiin välttyä.

Jos kunnossapidon henkilöresursseista on puutetta ja töiden priorisointiin joudutaan turvautumaan, hyvin laadituista kriittisyysluokitteluista on suuri hyöty. Kriittisyysluokittelun perusteella voidaan ennakkohuollon ja kunnonvalvonnan työt priorisoida luotettavasti toiminnan kannalta tärkeimmille laitteille. Laitteiden kriittisyyden perusteella varaosatkin saadaan varmistettua juuri näille laitteille.

Laitteiden toimintavarmuuden kehittäminen on erinomaista varautumista poikkeusoloihin, ja siinä työssä kunnossapidon huippuosaajat ovat avainasemassa!

Uusimmat artikkelit

14.5.2025 | Alan Uutiset

Prysmianin käyttöön vihitty 185-metrinen kaapelitorni on Suomen korkein rakennus

Yritys on tehnnyt suuria investointeja tehtaaseen, ja odottaa suurjännitekaapeleiden globaalin markkinan kasvun kiihtyvän edelleen.

Rail Baltica -ratatyömaalla hyödynnetään suomalaista 3D-koneohjausjärjestelmää

Täysin digitalisoidussa mallipohjaisessa rakentamisessa työtä voivat tehdä yhdessä reaaliaikaisesti infrasuunnittelija, työkoneenkuljettaja, työmaapäällikkö ja projektinjohto.

Suomen ja Viron välisen EstLink 2 -yhteyden korjaustyöt alkavat toukokuussa

Merenpohjaan asennetaan uutta kaapelia noin kilometrin verran. Sähkönsiirtoyhteyden odotetaan palaavan kaupalliseen käyttöön heinäkuun puolivälissä.

Kemikaalit aiheuttavat paljon vakavia työtapaturmia – laiminlyönnit voivat johtaa rikosseuraamuksiin

”Työpaikoilla käytetään paljon vaarallisia kemikaaleja huolimattomasti. Valitettavasti monet työnantajat eivät tunnista kemiallisten tekijöiden aiheuttamaa vaaraa omalla työpaikallaan”, työsuojelutarkastaja Mikko Järvenreuna toteaa.

Gasumin biokaasu pienentää Metsä Groupin valmistaman kartongin hiilijalanjälkeä

Vähäpäästöisiä kartonkeja haluavat asiakkaat ovat tyypillisesti suuria toimijoita, joilla on tiukat kestävyystavoitteet.

10.3.2025 | Kumppaniartikkeli

Sulzerin innovatiiviset ratkaisut vedenkäsittelyyn ja pumppaamiseen

Sulzer on yksi Suomen johtavista vedenkäsittelyn ja pumppausteknologian toimijoista. Yhtiön panostukset kotimaisuuteen, kestävään kehitykseen, kokonaisratkaisuihin ja asiakaspalveluun tekevät siitä luotettavan kumppanin sekä kunnallisille että teollisille toimijoille.

30.1.2025 | Tutkimus ja koulutus

VTT:n uusi valmennusohjelma auttaa suomalaisyrityksiä puolustusteollisuuden markkinoille

VTT käynnistää maksuttoman valmennusohjelman kaksikäyttöteknologiasta. Puolustusmarkkinat kiinnostavat, mutta yritysten on vaikea tunnistaa osaamista. Siviiliteknologiakin voi soveltua puolustuskäyttöön.