https://promaintlehti.fi/cialis-hinta-pfz.html
https://promaintlehti.fi/viagra-hinta-pfz.html

Näkökulma | 16.4.2020

ASIANTUNTIJAN ÄÄNI: Varaudutaan yhdessä toimintavarmuuteen

Olemme kokeneet viimeisinä viikkoina varsin epätavallisia tapahtumia. On hyvin poikkeuksellista, että koulut suljetaan useiksi viikoiksi tai Pohjoismaiden välistä liikkumista rajoitetaan – puhumattakaan, että Suomen sisäisiä alueita eristetään. Talouden turbulenssikin on ollut varsin voimakasta.

ASIANTUNTIJAN ÄÄNI: Varaudutaan yhdessä toimintavarmuuteen

Marko Lehtosaari
Asiantuntija, Radan kunnossapito

Väylävirasto

Kun huonoja uutisia alkoi tulvia tiedotusvälineistä, ensimmäinen päivittäistavarakaupan, paperiteollisuuden ja logistiikkaketjun koeponnistus kohdistui vessapaperin toimituksiin. Siitä paine siirtyi elintarviketeollisuuden toimitusketjuun, muun muassa ruisleivän ja jauhelihan toimituksiin, mutta ketju kesti hyvin ihmisten varautumisen ja tilanne palautui varsin nopeasti näiltä osin normaaliksi.

Poikkeuksellisen ajan varalta organisaatioissa laaditaan erilaisia suunnitelmia. Joillakin kriittisillä toimialoilla varautumissuunnitelmat ovat lain edellyttämiä. Tällainen pandemia antaa varautumiselle uudenlaisen näkökulman. Tilanteen normalisoiduttua on hyvä tarkastaa, turvaavatko nykyiset suunnitelmat laitteiden ja järjestelmien luotettavan toiminnan riittävän hyvin.

Kunnossapidon varaosat ovat tyypillisesti varautumisen suunnitelmissa turvaamassa yllättävästä tilanteesta toipumista. Varaosat liittyvät käyttövarmuuden osatekijöistä kunnossapitovarmuuteen, ja ne varmistavat mahdollisimman nopean toipumisen vikatilanteesta, jos osaava resurssi on käytettävissä varaosia vaihtamaan.

Tuotantolaitteiden vikaantuessa pandemian aikana varaosia vaihtavista ammattitaitoisista henkilöistä voi olla puutetta. Tämän vuoksi laitteiden toimintavarmuus on erittäin tärkeää toimintojen jatkuvuuden turvaamisessa. Kun korjausresursseja on vähän ja ulkoista työvoimaa ei ole tai sitä ei välttämättä haluta käyttää, tehokkaat ennakkohuoltosuunnitelmat ovat todella arvokkaat. Myös laitteiden käyttöolosuhteita kannattaa vaalia erityisen huolella. Jokainen laitevika likaantumisesta johtuvan ylikuumenemisen, elektroniikan kostumisen tai voitelun puutteen takia on liikaa.

Kunnonvalvonnalla on luonnollisesti tärkeä tehtävä laitteiden ja järjestelmien toimintavarmuudessa. Kunnonvalvonnalla voidaan parhaimmillaan estää vikaantuminen, kun vian indikaatiot huomataan varhaisessa vaiheessa ja osaaminen on kunnossa. Kunnonvalvonnan erityisosaamisen jakaminen useammille henkilöille on tärkeä osa varautumista, jotta toiminto turvataan kaikissa tilanteissa ja yllättäviltä vikaantumisilta voitaisiin välttyä.

Jos kunnossapidon henkilöresursseista on puutetta ja töiden priorisointiin joudutaan turvautumaan, hyvin laadituista kriittisyysluokitteluista on suuri hyöty. Kriittisyysluokittelun perusteella voidaan ennakkohuollon ja kunnonvalvonnan työt priorisoida luotettavasti toiminnan kannalta tärkeimmille laitteille. Laitteiden kriittisyyden perusteella varaosatkin saadaan varmistettua juuri näille laitteille.

Laitteiden toimintavarmuuden kehittäminen on erinomaista varautumista poikkeusoloihin, ja siinä työssä kunnossapidon huippuosaajat ovat avainasemassa!

Uusimmat artikkelit

16.1.2025 | Alan Uutiset

Sähkön vuosi 2024: päästöt vähenivät 25 prosenttia

Ydinvoima on edelleen suurin sähkön tuotantomuoto, tuuli on noussut toiseksi suurimmaksi. Sähkön päästöt ovat nyt vain kymmenes vuoden 2010 päästöistä.

Iijoen Haapakosken vesivoimalaitoksen turbiinin peruskunnostus valmistui

Tammikuun alussa tehtyjen onnistuneiden koekäyttöjen jälkeen voimalaitoksen molempien turbiinien koko kapasiteetti on taas käytössä.

30.12.2024 | Tutkimus ja koulutus

Ammoniakki -tutkimusprojekti sai miljoonarahoituksen

Ammoniakki kytkeytyy erittäin vahvasti vetytalouden edistämiseen. Sen käyttöön liittyy kuitenkin monia kysymyksiä, joita selvitetään yliopistojen ja teollisuuden yhteisessä tutkimushankkeessa.

12.12.2024 | Kumppaniartikkeli

Väylät kuntoon

Väylävirastolla, kunnilla ja kaupungeilla on paljon tieverkoston korjausvelkaa. Teitä ei kuitenkaan kannata päällystää ennen kuin on tutkittu kantavatko teiden pohjat. Pahimmassa tapauksessa päällystetty tie on seuraavana keväänä taas rikki.

Metsä Group: Puuperäisen hiilidioksidin talteenotto on iso mahdollisuus

Metsä Group ja Andritz ovat selvittäneet, millaisia vaikutuksia aiheutuisi noin neljän miljoonan hiilidioksiditonnin talteenotosta Kemin biotuotetehtaalla.

Fazer sähköistää Lappeenrannan makeistehtaan höyryn tuotannon – yli 10 prosentin vähennys koko konsernin päästöihin

Höyryn tuotannon sähköistyksen myötä tehtaan hiilidioksidipäästöt vähenevät vuositasolla noin 90 prosenttia ja koko Fazer-konsernin päästöt yli 10 prosenttia.

Vesilaitosyhdistyksen Kalkkikivialkalointiopas on päivitetty ajantasalle

Päivitettyyn oppaaseen on kerätty käyttökokemuksia vedenkäsittelylaitoksilta ja uutta tietoa muun muassa kalkkikivialkaloinnin hiilijalanjälkeen, huoltovarmuuteen ja turvallisuuteen liittyen.